“Centar novog života” u Petrinji prilika je za oporavak i obnovu

Predstavnici udruge Glas poduzetnika danas su održali sastanak s gradonačelnikom Grada Petrinje, gospodinom Darinkom Dumbovićem. Tema sastanka bio je Centar novog života – stambeno/poslovno kontejnersko naselje u Petrinji. Naime, UGP i Hrvatski centar za potresno inženjerstvo potaknuli su ovu ideju kako bi spasili barem dio poslovanja poduzetnika iz pogođenog područja.


Pročitajte više: Vuk Vuković i ekonomski savjet UGP-a predlažu skup mjera za ekonomsku revitalizaciju potresom pogođenog područja!


Odbor za graditeljstvo i arhitekturu UGP-a na čelu s Mislavom Bašićem, u suradnji s gradom Petrinjom i s Krunoslavom Komesarom iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo osmislili su, pokrenuli i isprojektirali Centar novog života. Ističu da je centar već u izgradnji, a uključivat će 100 stambenih i 100 poslovnih kontejnera. Ideja je da centar bude pokretač razvoja te društveno-poslovni centar županije. Isto tako, smatraju da će povoljna lokacija (Staro sajmište) utjecati na uspješnost cijelog projekta jer se centar nalazi 20 minuta od Siska i od Gline, sat vremena od Zagreba i 40 minuta od Hrvatske Kostajnice.

“Ovaj projekt je primjer kako treba funkcionirati javno-privatno partnerstvo. Udruga Glas poduzetnika i Hrvatski centar za potresno inženjerstvo su kao volonterske udruge dale inicijativu i ideju, donirale projekte te u rekordnom roku isporučile ovako zahtjevan projekt. Realizacije projekta ne bi bilo da Grad Petrinja nije dočekala inicijativu otvorenih ruku i da zaposlenici iz Gradske uprave nisu bili danonoćno dostupni i kooperativni. Rekao bih da smo vrhunski tim i da smo napravili kvalitetan temelj za gradnju novih projekata”, rekao je Mislav Bašić, koordinator Odbora za graditeljstvo i arhitekturu UGP-a.

Ideja privremenog poduzetničkog centra nastala je zbog toga što su mnogim poduzetnicima i obrtnicima oštećeni objekti te mehanizacija, što dodatno otežava situaciju. Ciljevi formiranja ovakve zone se mogu podijeliti na kratkoročne i dugoročne. Kao što su već istaknuli, kratkoročni ciljevi odnose se na stambeno zbrinjavanje građana. Također, nužno je osigurati prostor za obavljanje djelatnosti kako bi si građani mogli osigurati prihode. Dugoročni ciljevi se odnose na sprječavanje daljnje depopulacije pogođenog kraja, ali i poticanje revitalizacije ekonomskih aktivnosti. Potrebno je svim silama se truditi da poduzetništvo u Sisačko-moslavačkoj županiji ne zamre, jer to znači umiranje tog kraja.

Za opstanak Petrinje kao urbane sredine bitno je formirati zonu u kojoj građani imaju sve potrebno za nastavak života i rada. Centar novog života omogućio bi da su obitelji, susjedi i suradnici na okupu, na sigurnom, dok se domovi obnavljaju u neposrednoj blizini. Ova zona će donijeti poslove, poslovne prilike i privući poslovne subjekte iz šireg područja stanovnicima “pred vrata” da vide da nisu sami u ovoj situaciji. Poslovni dio sadržavat će trgovine, obrtničke djelatnosti, urede, ali i zajedničke prostore kao što su sobe za sastanke i kuhinje. Bitno je da poslovna zona postane i zona okupljanja, druženja i stvaranja kontakata, kako poslovnih tako i životnih. Izvan radnog vremena centar može nuditi različite kulturne događaje, radionice, tržnice za lokalne OPG-ove i sportske aktivnosti.


Pročitajte više: Poduzetnice s pogođenih područja: Ovaj potres nas je dokrajčio!


“Inženjeri HCPI-a su se od samog početka aktivno uključili u pomoć građanima stradalog područja te osim poslova procjena oštećenja i stanja uporabljivosti građevina, djeluju i kao inženjerska interventna služba koja je angažirana na više lokacija u Petrinji. Na ovoj lokaciji preuzeli su koordinaciju projektiranja, koordinaciju nabave dijela kontejnera, nabave materijala i izvedbe radova. Predviđeno trajanje radova jest 20-ak dana, a bit će angažirane tvrtke iz cijele zemlje. Stambeno naselje imat će svu potrebnu infrastrukturu, svaki kontejnerski objekt ima priključke na vodu, struju, kanalizaciju”, rekao je Krunoslav Komesar iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

UGP smatra kako su to uvjeti koji će ubrzati oporavak cijele županije. A budući da su mali i srednji poduzetnici nositelji gospodarstva, na ovaj način će se osigurati njihov nastavak rada u Sisačko-moslavačkoj županiji, stvaranje dodane vrijednosti, spriječiti iseljavanje te potaknuti nove poslovne prilike.

“Prvo bih se zahvalio udruzi Glas poduzetnika koja je prva došla s konkretnom idejom, prvi su pokazali senzibilitet i odmah su pomogli donacijama stambenih kontejnera. Došli su ljudi koji pripadaju najsamostalnijem sloju društva, koji guraju novce u državni proračun. Artikulirali su probleme svih poduzetnika iz Sisačko-moslavačke županije koji su ostali bez svoga radnog mjesta. Ovaj projekt će sufinancirati Grad Petrinja, a uključiti će se vojska i država. Sama ideja i početak je odličan”, rekao je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje.

UGP je sretan što su dio prve ovakve suradnje javnog i privatnog sektora.

Foto: Glas poduzetnika

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -