Znate li da je i CEO IBM-a sumnjala u sebe?

Ginni Rometty je vrlo poznato ime u svijetu računarstva i informacijskih tehnologija. Pravim imenom Virginia Marie Rometty, prva je i jedina žena na čelu IBM-a, vodeće američke kompanije koja je pionir u razvoju i proizvodnji računala.

Rad Virginije Marie Rometty u IBM-u obilježen je prestižnim nagradama i priznanjima, uključujići Bloombergovo, koje ju je 2012. godine smjestilo na listu 50 najutjecajnijih žena na svijetu. Magazin Fortune ovu je predsjednicu uprave i izvršnu direktoricu IBM-a čak 10 godina zaredom svrstavao među 50 najutjecajnijih žena u businessu.

Odrasla je u obitelji srednjeg sloja u predgrađu Chicaga, a Ginni i njezino troje braće i sestara odgajala je samohrana majka. Diplomirala je 1979. godine i već se 1981. pridružila timu IBM-a. U ovoj je velikoj kompaniji nizala samo uspjehe i strelovitom se brzinom uspinjala na sve važnije pozicije. Godina 2011. bila je prijelomna u njezinoj karijeri. Naime, ponuđeno joj je mjesto izvršne direktorice IBM-a. Danas njezina plaća iznosi 32, 7 milijuna dolara godišnje.

Događa se i najboljima

Ipak, malo je onih koji znaju da je ova iznimno uspješna i moćna žena, baš kao i mnoge žene koje dobiju priliku za rad na visokoj poziciji koja donosi mnogo odgovornosti, isprva željela odbiti takvu ponudu jer je smatrala da nije spremna za posao izvršne direktorice i da mora još puno učiti.

Kada je Samuel Palmisano, tadašnji izvršni direktor, odlučio otići na drugu poziciju, rekao joj je kako je upravo ona kandidatkinja za njegovo mjesto.

„Sjećam se svoje prve reakcije. Definitivno nisam bila uzbuđena poput njega“, kazala je Rometty u jednom od svojih govora otprije nekoliko godina.

Svom je direktoru rekla da joj je potrebno još nekoliko godina kako bi bila spremna za tu važnu poziciju. Smatrala je kako je ponuda za posao izvršne direktorice došla prerano u njezinoj karijeri.

https://www.instagram.com/p/BRALna8h_kT/

Osoba koja ju je nagovorila da prihvati ponudu bio je njezin suprug Mark Rometty, koji je svih ovih godina bio u sjeni i koji se vrlo rijetko pojavljivao u javnosti.

„Pažljivo je poslušao moju priču, a potom me pitao mislim li da bi muškarac jednako reagirao kada bi dobio istu ponudu koju sam ja toga dana dobila. Idućeg jutra prihvatila sam posao.“

U istom govoru u kojem je opisala svoje iskustvo i u kojem se zahvalila suprugu na potpori koju joj je pružio u trenutku u kojem je zbog nesigurnosti željela odustati, izrekla je i jednu važnu lekciju za sve žene koje se nalaze u sličnoj poziciji. Naime, kazala je kako poslovni rast i zona komfora ne idu zajedno.

„Zatvorite oči i zapitajte se kada ste u životu najviše naučili. Garantiram vam da je to bilo kada ste osjetili da ste u opasnosti. Dakle, ako se budete osjećali uplašeno ili nesigurno kada napustite posao i zaposlite se na novom radnom mjestu, to je itekako dobar znak.”

Foto: Instagram/Flickr/ibmphoto24

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...