CEO Salesforcea Marc Benioff uložio 3 milijuna dolara u izjednačavanje plaća

Kad je prije nešto više od šest mjeseci CEO američke kompanije Salesforce, Marc Benioff, najavio da će poduzeti konkretne i direktne mjere kako bi se, barem u njegovoj tvrtki, plaće muškaraca i žena izjednačile, rijetki su vjerovali da će se to i dogoditi.

Naime, činjenica je da su žene u prosjeku manje plaćene od muškaraca, a u ICT industriji one čine i manjinu među zaposlenima i na nižim i na visokim razinama.

Jednake plaće za žene itekako moguće

U svijetu su žene u prosjeku 20 posto slabije plaćene od muškaraca. One na višim položajima u razvijenim zemljama ne osjećaju toliko razliku u plaći, koliko one koje rade slabo plaćene poslove u zemljama u razvoju.

Benioff je tada izazvao pozornost cijelog svijeta, jer je rekao kako želi da žene u Salesforceu budu “jednako tretirane po pitanjima plaće i mogućnosti napredovanja” te kako razlika između plaća muškaraca i žena neće postojati kad on završi s poslom.

Hrabra izjava za nekoga tko je muškarac, na čelu tvrtke u kojoj više od 70 posto zaposlenih čine muškarci i kojoj je glavna djelatnost u ICT sektoru.

Međutim, da se stvari mijenjaju kad netko odluči da se one moraju promijeniti govori i trenutna situacija u Salesforceu. Ovih su dana objavili kako su izdvojili dodatna tri milijuna dolara kako bi izjednačili plaće muškaraca i žena.

“Pogledali smo plaću svake naše zaposlenice i prilagodili ju plaći svih naših zaposlenika. Možemo reći da plaćamo žene jednako kao muškarce”, rekao je Benioff na Fortune Global Forumu, a prenosi SFChronicle.

Salesforceov potez prvi je takav pokušaj izjednačavanja plaće između muškaraca i žena u tako velikoj tvrtki. Naime, Salesforce zapošljava više od 17 tisuća ljudi diljem svijeta, a čak 77 posto su muškarci.

Činjenica da se jedna velika tehnološka tvrtka, kojoj je na čelu muškarac i čiju radnu snagu čine većinom muškarci, predstavlja svojevrstan presedan. Jer ovo je prvi put da je neka tvrtka načelno stajalište potkrijepila i konkretnim potezima.

Podsjetimo, Benioff vjeruje kako bi više CEO-va trebalo biti usredotočeno na rješavanje dugotrajnih problema u društvu, a ne na kratkoročne probleme koji muče dioničare.

Zanimljivo je da izjednačavanje plaća nije jedini potez koji je Salesforce napravio kako bi promijenio način na koji se odnose prema zaposlenicima.

Pokrenuto niz drugih inicijativa za žene

Pokrenuli su i inicijativu kojom žele povećati broj žena na sastancima izvršnih managera te na konferencijama i događanjima koje organiziraju za svoje klijente. Također su povećali broj promaknuća za žene. Tako je trećina žena u Salesforceu promaknuta u proteklih godinu dana. Godinu prije taj je postotak iznosi tek 24 posto.

Izvršna potpredsjednica Salesforcea, Cindy Robbins, na službenom je blogu tvrtke ponosno istaknula kako su mjere koje su uveli u tvrtki rezultirale i s više mogućnosti za razvoj ženama u njihovoj tvrtki.

A kako bi smanjili mogućnost da se zapošljavaju samo muškarci, uključili su vlastite zaposlenike u niz treninga koji bi im trebali pomoći da osvijeste taj problem. Jer nije rijetkost da u tehnološkim tvrtkama, regruteri, suočeni s dva kandidata s istim kvalifikacijama, prednost pri zapošljavanju daju muškarcima. Također, uveli su pravilo da razgovaraju s barem jednom kandidatkinjom prilikom popunjavanja izvršnih pozicija.

“Na putu smo da povećamo raznolikost i inkluziju na svim razinama u Salesforceu. Prepoznajemo da nam predstoji još dugačak put, ali kad se udružimo oko cilja i radimo zajedno poput tima, vjerujemo da možemo ostvariti sve”, istaknula je Cindy Robbins.

Salesforceov potez zasigurno će natjerati i druge tvrtke u Silicijskoj dolini da promijene svoj stav prema razlici u plaći između žena i muškaraca. Jer lako je govoriti kako se borite za ravnopravnost i jednakost na radnom mjestu, no da biste tu jednakost zaista i postigli potrebno je uložiti dosta vremena, truda, a sudeći prema Salesforceovom primjeru, i dosta novca.

Prvi korak je napravljen, sad su na potezu svi ostali.

Foto: Flick/ Ken Yeung

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...