Čestitke za Dan žena: 13 ideja za obradovati majke, bake, prijateljice, supruge…

Međunarodni dan žena je pred vratima! Jeste li znali da se Dan žena u Hrvatskoj prvi put obilježio još davne 1919. u Zagrebu? Prosvjed je organizirala Socijalistička partija Jugoslavije, a okupilo se oko 2000 žena. Ujedinjeni narodi su 1975. proglasili 8. ožujka službenim datumom dana žena. Nemojte zaboraviti čestitati ovaj veliki dan ženama oko sebe. Donosimo najljepše čestitke za dan žena kojima možete obradovati svoje majke, bake, sestre, supruge, prijateljice…

Najljepše čestitke za Dan žena

 • „Uspješna žena je ona koja od prepreka gradi temelje. Budi neustrašiva i postojana, i nikada ne odstupaj od svog puta. Sretan Dan žena, divna ženo“.
 • „Mnogi će ti poželjeti sreću, ali ja ću se truditi da ti je svakodnevno pružam. Želim ti radost u srcu i osmijeh na licu. Sretan Dan žena“!
 • „Dragim ženama, sretan Dan žena. Vaša hrabrost, odlučnost i vizija su inspiracija. Živite život po vlastitim uvjetima i budite ponosne na svoj put. Sretan Dan žena“.
 • „Ispuni godine životom, a ne život godinama, i ne dozvoli da te uz osmijeh i poklon prevare u trenu i samo danas cijene kao ženu! Sretan Dan žena“.
 • „Šaljem ti zvijezdu najljepšeg sjaja, šaljem ti puno sreće bez kraja, šaljem ti ljubavlju ispunjen san i najljepše želje na današnji dan! Sretan Dan žena“.
 • „Sretan ti Međunarodni dan žena! Donosiš radost u živote onih oko tebe, a tvoja ustrajnost, snaga i pozitivna energija su zarazni. Hvala ti na tome“.
 • „Drage moje, sretan vam Dan žena. Znam da se trudite biti hrabre, odlučne, imati svoju viziju i čestitam vam na tome. Odredite uspjeh po vlastitim pravilima, pod vlastitim uvjetima i živite život na koji ćete biti ponosne. Sretan vam Dan žena“.

Pročitajte više: Trebaju li žene za Međunarodni dan žena dobiti slobodan dan?


Iznenadite majke, bake, sestre, supruge…

 • „Tvoje su ideje i savjeti često bili ključni za moj uspjeh. Tvoja mudrost i iskustvo su mi pomogli da prebrodim mnoge prepreke. Hvala ti što si uvijek tu da mi pružiš podršku i savjet. Tvoje prijateljstvo je izvor mudrosti i inspiracije. Sretan Dan žena, moja mudra prijateljice“!
 • „Uvijek smo bile jedna drugoj podrška za ostvarenje svega o čemu smo sanjale. Hvala ti za svaku podršku iz dana u dan, želim ti sreću i radost i neka ti se ostvari svaki san. Sretan 8. mart“.
 • „Majko, ti si moj stup, oslonac, sreća. Želim ti reći VELIKO hvala umjesto poklona, umjesto cvijeća. Mudra i pravedna, ponekad sjetna, želim da zauvijek budeš sretna. Sretan Dan žena“.
 • „Između svih lijepih riječi i bajki, nijedna nije toliko draga i nježna kao riječ ‘majka’. I među svim divnim mamama, vjerujem da nema bolje od moje. Sretan ti Dan žena“.
 • „Volim što si najljepša bajka i što si rođena da baš meni budeš baka. Sretan Dan žena“!
 • „Odrastanje s tobom je najljepša avantura mog života. Volim te i nadam se da ću cijeli život dijeliti avanture s tobom. Sretan Osmi mart“!

Pročitajte više: Dan žena – Povijesne činjenice koje su dovele do današnje proslave!


Sve je počelo prosvjedima u New Yorku

Ideja za obilježavanjem ovog dana pojavila se početkom 20. stoljeća. Brza industrijalizacija i gospodarski rast rezultirali su lošim radnim uvjetima, što je dovelo do prosvjeda. Upravo zbog loših radnih uvjeta, žene zaposlene u tekstilnoj industriji javno su prosvjedovale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Prosvjede je rastjerala policija. Iste žene osnovale su sindikat dva mjeseca kasnije.

Prosvjedi 8. ožujka održavali su se i sljedećih godina. Najpoznatiji se održao 1908., kada je oko 15.000 žena stupalo New Yorkom tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Ovaj se dan u Zagrebu od 2016. obilježava prosvjednom manifestacijom Noćni marš. U početku se održavao samo u Zagrebu, a od 2019. održava se i u Splitu, Rijeci, Puli i Zadru.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -