Četiri razloga zašto je zajednički ručak na poslu koristan za cijelu tvrtku

Postoje tvrtke u kojima pauza za ručak nije strogo određena, već je svatko koristi kada želi. U nekim tvrtkama osobe koje dijele ured ne mogu zajedno koristiti pauzu, jer uvijek netko mora biti dostupan na telefonske upite ili dolaske kupaca, odnosno klijenata.

Pauza za ručak je vaše vrijeme kad se možete odmoriti i skupiti energiju za nastavak dana, i zato je nikako nemojte provesti za računalom ili propuštati zbog opsega posla. To vrijeme iskoristite za sebe ili ukoliko je moguće za druženje s kolegama.

Obiteljski ručak na poslu

Da pauze za ručak doprinose boljim međuljudskim odnosima na poslu prepoznale su i mnoge kompanije, a upravo to može biti svakodnevni kratki team-building.

Tijekom radnog vremena nemate prilike razgovarati s kolegama o nekim drugim stvarima i bolje ih upoznati, a budući da s njima provodite dosta vremena, ne bi bilo loše da ste malo bliži.

Možda vam se netko čini strog i ozbiljan na poslu, a privatno je zaista topla i zabavna osoba. Ili pak nakon ručka sa šefom shvatite da je i on samo čovjek, kao i svi drugi i više se nećete osjećati neugodno pred njim.

Karijerna i poslovna savjetnica Heather R. Huhman smatra da ljudi koji ručaju zajedno i ostaju zajedno, a navela je još četiri razloga zbog kojeg su kompanije počele uvoditi ovaj obiteljski način ručanja.

1. Bliski odnosi u timu

Softverska tvrtka Impraise iz New Yorka od svog osnutka pa sve do danas sve svoje zaposlenike okuplja za stolom i zajedno ručaju, a smatraju da im upravo takva otvorena komunikacija za vrijeme ručka pomaže da rastu.

Svi, od najnižih do najviših pozicija, izmjenjuju se i svakog tjedna po dvije odabrane osobe odlaze u kupovinu namirnica i postavljaju stol za ostale, te ga kasnije pospremaju. Zaposlenici tako ne osjećaju podjele unutar tima.

2. Za zadržavanje zaposlenika

Ako zbog sastanaka ili nekih drugih stvari ne možete okupiti tim da svaki dan ruča zajedno, pokušajte to učiniti barem jednom tjedno, kao što je učinila i tvrtka GMR Web Team iz kalifornijskog grada Tustina.

Oni svakog petka umjesto da razgovaraju o web prodaji, rade na poboljšanju odnosa među kolegama. To im pomaže da zadrže zaposlenike u tvrtki jer je ljudima lakše i ugodnije raditi s prijateljima.

obiteljski ručak na poslu

3. Cijenjeniji zaposlenici

Za pokazivanje zahvalnosti zaposlenicima, odličan način može biti i „obiteljski“ ručak. Ovaj jednostavan način značit će puno cijelom timu,bez obzira bili li počašćeni pizzom ili nekim desertom za uspješno obavljen posao.

4. Pristupačniji lideri

Za bolji odnos između nadređenih i podređenih osoba važni su ovakvi ručkovi, kako bi i oni izgradili bolji odnos. Lideri moraju pronaći način kako da motiviraju zaposlenike, a neformalna druženja su prilika da ih bolje upoznaju.

Pauze za ručak jednako kao i ostali oblici neformalnih druženja (pauze za cigarete ili za kavu) doprinose boljim odnosima s kolegama i šefom, stoga bi na takva umrežavanja trebali više obraćati pozornost.

Foto: Pexels, 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Novi Način najbržima osigurao besplatne građevinske konzultacije

Novi način je građevinski projektantski ured u području projektiranja nosivih konstrukcija, sanacija i rekonstrukcija postojećih građevina s iskustvom na domaćem i...