Island je testirao četverodnevni radni tjedan – rezultati su oduševili sve!

Pokuse u kojima je za neke radnike uveden četverodnevni radni tjedan na Islandu, istraživači su prozvali “nevjerojatnim uspjehom”, a rezultati su toliko oduševili da se trenutno razmišlja o uvođenju ovakvog modela rada na nacionalnoj razini.

Islandska Udruga za održivu demokraciju (Alda) zajedno s britanskim Thinktankom Autonomy, objavila je rezultate dvije velike studije koje su provedene od 2014. do 2021. godine, u kojima su radnici koji su sudjelovali u istraživanju radili skraćeni radni tjedna bez reduciranja plaće.


Pročitajte još: Šestosatno radno vrijeme mom je sinu olakšalo prilagodbu na vrtić!


Studija je uključila 2,500 radnika, što je otprilike 1% radne populacije Islanda. Ovi su radnici za vrijeme trajanja pokusa radili 35 do 36 sati tjedno. Radilo se o ukupno dva pokusa koji su se izvodili na različitim radnim mjestima, uključujući tradicionalne urede i bolnice, a koji su bili inicirani od strane Gradskog vijeća Reykjavíka i islandske vlade kao odgovor na kampanje sindikata i organizacija civilnog društva.

Prvi je pokus bio proveden u glavnom gradu Reykjaviku od 2014. do 2019. godine i bilo je fokusirano na odgajatelje i radnike u servisnim centrima. Zatim je prošireno na radnike u uredu gradonačelnika i domovima za starije i nemoćne.

Drugi se pokus odvijao od 2017. do 2021., a obuhvatio je 440 javnih službenika iz nekoliko nacionalnih agencija čije uloge zahtijevaju i tradicionalno radno vrijeme i iregularne obrasce rada. Njihovo se radno vrijeme smanjilo na 35 radnih sati tjedno, bez obzira na dane na koje se radi.

Četverodnevni radni tjedan na Islandu je dramatično povećao dobrobit radnika

Četverodnevni radni tjedan na Islandu pokazao se kao pun pogodak. Prema Aldi, “dobrobit radnika dramatično se povećala kroz niz pokazatelja, od percepcije stresa i izgaranja na poslu, do ravnoteže između zdravlja, posla i privatnog života.” Istodobno, “produktivnost i pružanje usluga ostali su isti ili poboljšani na većini pokusnih radnih mjesta.”

Ispitanici su rekli da su skraćeno radno vrijeme koristili za fizičku aktivnost i socijalizaciju, što je vjerojatno imalo učinke na njihovu povećanu produktivnost. Na nekim radnim mjestima nije zabilježen porast u produktivnosti, no istovremeno nije bilo ni smanjenja, produktivnost je u najmanju ruku ostala netaknuta.


Pročitajte još: Kako pravilno organizirati hibridni model poslovanja?


“Ovo pokazuje da je javni sektor zreo da bude pionir u uvođenju kraćih radnih tjedana, a lekcije mogu naučiti i druge vlade”, rekao je Will Stronge, direktor istraživanja u Autonomyju.

Izvještaj opisuje studiju kao “nacrt” budućih ispitivanja u drugim zemljama, a također je istaknuto da 86% radno sposobnog stanovništva Islanda sada radi ili manje sati ili “stječe pravo na skraćivanje radnog vremena”.

“Islandska avantura s skraćenim radnim tjednom govori nam ne samo da je moguće raditi manje u moderno doba, nego i da su progresivne promjene moguće”, rekao je istraživač iz Alda, Gudmundur D. Haraldsson.

Islandska vlada nije jedina koja je odlučila testirati skraćeni radni tjedan. Na ovaj se potez odlučila i Španjolska, koja je već odobrila trogodišnji plan od 50 milijuna eura za potporu kompanijama koje bi implementirale skraćeno radno vrijeme. Premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern, također je izjavila kako bi ovakav koncept mogao pomoći u oporavku nacionalne ekonomije nakon koronakrize.

Foto: Unsplash/Israel Andrade

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -