Četvrta konferencija o biznisu od kuće poduzetnicama objasnila brojke koje život znače

„Poduzetnice se više ne srame raditi od kuće“, rekla je Ivana Matić, CEO Women in Adria i organizatorica Konferencije kućni ured 2017. na samom početku događaja koji se danas održavao u hotelu Westin.

Konferencija je ove godine bila posvećena profitabilnosti i online poslovanju, a održala se već četvrtu godinu zaredom. S obzirom na veliki interes oko ove teme, koji smo dobili što mailom, što osobno na eventu, Ivana je kazala kako je u pripremi i online knjiga, koja će zasigurno ohrabriti i druge na takav potez, a mogla bi biti dostupna i krajem ove godine. „Raditi od kuće znači raditi s bilo koje lokacije, za koju je potreban samo laptop ili mobitel“, rekla je Ivana.

Kako procijeniti vjerojatnost prihoda?

O prodajnom lijevku, odnosno procesu od prvog kontakta s kupcem do novca na računu govorila je Natalija Crnički iz BNB Sklada. Taj lijevak je zapravo vizualni prikaz koji se sastoji od marketinškog i prodajnog dijela u obliku obrnute piramide, kazala je te objasnila praćenje konverzije u njemu. Također, objasnila je i primjer prodajnog lijevka na Salonizeu, aplikaciji za vođenje poslovanja za uslužne djelatnosti te njene tvrtke BNB Sklad koja koristi CRM sustav Intrix.

kućni ured

U svojoj prezentaciji objasnila je i koje su najčešće pogreške kod prodajnog lijevka te zaključila kako je on nezaobilazni dio marketinških i prodajnih akcija, kojeg stvaramo sami i koji se mijenja iz dana u dan, iz trena u tren, a sami odabiremo načine i metode kako ga koristiti.

Sljedeće predavanje bilo je od Microsofta, koji svojim alatima nastoji korisnicima pomoći u rastu poslovanja. Svojim postojećim korisnicima žele tako osigurati da ih mogu koristiti u različite svrhe. U Microsoftu digitalnu transformaciju vide kao tehnologiju koja omogućava tvrtkama puno bolje što financijske, prodajne ili neke druge rezultate.

kućni ured

Identificirajte troškove

S profitabilnošću u službi uspješnog poslovanja upoznala nas je Sanela Kraljić, direktorica Consulatio poslovnog savjetovanja. Profitabilnost je ostvarena zarada po jedinici prihoda, rekla je i sudionicima pokazala kako pratiti ključne troškove poslovanja.

Model „od oka“, kojemu su skloni mnogi zapravo vodi u propast, a Sanela je priznala da je i ona u početku svoje poduzetničke karijere tako radila.

kućni ured

„Vaše vrijeme je vaš najveći trošak“,

poručila je Sanela i naglasila kako je za efikasnost najvažnije pravilno upravljati vremenom. Za profitabilnost je važno pravilno definirati troškove (vidljive i nevidljive), izračunati profitnu maržu za svaki projekt i postići optimalnu vrijednost.

O dobrovoljnim mirovinskim fondovima govorila je Marta Meštrov, direktorica prodaje i marketinga iz Erste plavi Mirovinskih fondova. Objasnila je kolika će biti naša mirovina, odnosno koliko je dovoljno mjesečno štedjeti.

Postoje tri mirovinska stupa – prvi za izdvajanje iz bruto plaće od 15 % iz kojeg se financiraju i mirovine postojećih umirovljenika, drugi je 5 % bruto plaće za vlastitu plaću i treći je dobrovoljna mirovinska štednja – odnosno briga za vlastitu budućnost.

kućni ured

„Dobrovoljna mirovinska štednja je ulaznica u svijet poticaja“,

rekla je Meštrov i dodala je kako su oni jedini u Hrvatskoj koji nude online članstvo za fond.

Kako napraviti Excel tablicu koja život znači?

Boris Vetnić iz Epsona objasnio je s kojim informacijama poduzetnici trebaju biti upoznati prije nego što se odluče na kupnju pisača ili video projektora. Predstavio je i novi skener koji stane u torbu te pomaže da digitalizirate isprintane dokumente, a koji je među sudionicama izazvao i pravo oduševljenje.

kućni ured

Za kraj je Sanela Kraljić održala još jedno predavanje o upravljanju novčanim tijekom. Financije su svima izvor stresa, no njihovo upravljanje nije nuklearna znanost, već čista matematika. Prisutnima je objasnila kako definirati priljeve i odljeve koji se dijele na fiksne i promjenjive.

U prve spadaju režije, plaća, najam, članarine te paušalne naknade, dok su u drugima predujam na dobi, održavanje te PDV. Za kraj je i pokazala i kako napraviti Excel tablicu koja će im spasiti „život“.

Sponzori konferencije su Erste plavi i Epson, a partneri su Consulatio poslovno savjetovanje i BNB Sklad.

Foto: Women in Adria/ Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više