Irena Križan: “Odlučila sam obitelj uvijek stavljati ispred posla”

Irena Križan ime je koje treba upamtiti. Ona je CFO Pan-Peka, žena na vrlo visokoj i odgovornoj poziciji koja unatoč svojim golemim karijernim uspjesima kaže kako joj ništa nije važnije od njezine obitelji. Shvatila je to upravo zato što je svoje najteže karijerne trenutke prolazila upravo kako je ulazila u majčinstvo.

Kako je tekao njezin karijerni put, te kako i zašto je mijenjala radna mjesta, ispričala nam je na našoj konferenciji „Žene u financijama“.

Prioriteti su se promijenili preko noći

Svoju karijeru nije znala definirati od samih početaka. Upisala je Ekonomski fakultet i specijalizirala se za financije, a taj ju je put doveo u reviziju. Priznaje, nije bila sigurna što točno revizija obuhvaća, no bila je spremna otkriti. Radila je u više zemalja i razvijala svoje znanje. „Stvarno sam radila 24 sata.“

Nakon 12 godina ponuđeno joj je da vodi PwC Akademiju. Bilo je to ubrzo nakon što je rodila prvo dijete. Posao je uključivao putovanja i iako je voljela posao revizije, odlučila je promijeniti smjer jer se nije željela maknuti od obitelji koju je zasnovala ni kratko, oni su joj postali apsolutan prioritet. Odlučila se primiriti.

Ubrzo je dobila posao u Eurocable grupi. „To je jedna vrlo muška industrija. Grupa se bavi maloprodajom i veleprodajom kablova. Došla sam na poziciju voditeljice računovodstva i kontrolinga. Bila je to tvrtka od 250 ljudi i mislila sam da će mi biti super jer neću morati puno putovati. Međutim, kad sam došla, radila sam više nego ikad,“ rekla je.

Ovu fazu svoje karijere opisuje kao ‘kuća-pos’o.’ Teta-čuvalica i roditelji bili su joj velika pomoć, te govori kako su ona i suprug to razdoblje izdržali upravo zahvaljujući njima.

cfo pan pek

Pročitajte više: Matea Borković je nova direktorica poslovnog razvoja Pepco grupe, ovako je napredovala


„Nisam htjela gubiti dva sata dnevno na putovanja“

Iako je tvrtka bila stabilna, ni nju nisu zaobišle određene poteškoće. Neki su se pogoni krenuli zatvarati, a u to je doba Irena rodila još jedno dijete. Za nju je to bio privatno-poslovni kaos, no izdržala ga je zahvaljujući jakom timu koji stoji iza nje.

„Ponekad mi nije bilo jasno kako sam uspjela poslovno i privatno dati sve od sebe, ali to je sve zbog tih ljudi, pogotovo žena. Trebamo koristiti tu našu snagu.“

Njezina obitelj nikad nije bila prepreka njezinom karijernom rastu i na tome je zahvalna. Štoviše, u karijeri joj se dogodilo da je istovremeno trudnoću najavilo nekoliko žena, a i jedan muškarac. Vlasniku to nije predstavljalo problem, a kao otac četvero djece, posve je shvaćao njihovu situaciju.

„Najvažnije je bilo da se posao odradi. Svi smo živjeli kao jedan tim,“ pojasnila je Križan. „Taj moj put je bio vezan uz sjajne ljude, snažne žene i svi smo se držali skupa.“

No, ono nakon čega nije mogla dalje bili su pandemija i potres. Poslovanje je tada bilo posve stabilno, no situacija je zahtijevala da se pogon prebaci na novu lokaciju.

Svakodnevno sam gubila dva sata na putovanja i zaključila sam da to više nema smisla.“ I tad je potražila novu poslovnu priliku.


Pročitajte više: Nataša Krupljanin iz IBM-a: Od fotokopirnog stroja do direktorske fotelje


„Važno je ne zatvarati vrata“

Pridružila se tvrtki Kali Tuna. „Ušla sam u industriju koja nije imala baš nikakve veze s kablovima, ali pružila mi se prilika i vjerovala sam da će to biti dobro iskustvo.“

U tih je godinu dana jako puno naučila. Jednom u tjedan ili dva je putovala na Ugljan i upoznala je, kako kaže, „prekrasne ljude koji su tamo radili.“ No, ono što je naučila, što je dogovorila i što je očekivala – te su se tri stvari jako razlikovale. Još jednom nije imala dovoljno vremena za svoju djecu i dala je otkaz.

No, ni u jednom trenutku nije ‘spalila mostove.’ Znala je što želi i uvijek je iskreno govorila zašto napušta neko radno mjesto. Zbog toga su joj se otvorile nove poslovne prilike. Sva poznanstva koja je stekla pomogli su joj da pronađe svoje mjesto pod suncem. „To mi je pokazalo koliko je važno da se držimo skupa, da smo zajedno. Mislim da je jako važno ne zatvoriti vrata.“

Između nekoliko prilika koje su joj se u međuvremenu pružile, odabrala je ponudu Pan Peka. „U Pan-Peku sam sada već godinu i pol.“

Ni ovdje joj ne nedostaje izazova. Rat u Ukrajini, porast cijena, promjene navika potrošača.. Sve su to izazovi kojih se ne boji. Uz dobar tim, prihvaćanje dobrih i loših trenutaka, kao i osobni balans, svaki se izazov može nadvladati. Od toga u konačnici profitira cijelo poduzeće.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -