Uz pomoć Marine Kolar i Konekte pronađite svoju poslovnu i životnu svrhu

Marina Kolar je edukatorica, certificirana profesionalna savjetnica i stručnjakinja za organizacijski razvoj. Nakon više od 16 godina rada u tvrtkama i organizacijama gdje je između ostalog vodila i edukacije i sa-vjetovanja, odlučila je započeti svoju poslovnu priču i otvoriti Konektu.

Nekoć i sama dio statistike ženskog poduzetništva prema kojoj se žene teže odlučuju na pokretanje vlasti-tog posla, danas i sama pomaže drugima da pronađu svoju osobnu i poslovnu svrhu, te pokrenu (ili stvore) pravi posao za njih.

Marina je trenerica CH-Q metode (Swiss career qualification program) – certifikacijskog programa uprav-ljanja karijerom i kompetencijama. Bilo da ste nezaposleni, želite promijeniti karijeru ili tek tražite svoju poslovnu i životnu svrhu, kroz ovaj proces dobiti ćete bistru sliku kamo želite ići i plan kako ćete do svog cilja doći.

Edukacija koja mijenja profesionalne i osobne prioritete

CH-Q metoda

Prije 7 godina sudjelovanje na CH-Q edukaciji joj je u potpunosti promijenilo osobne i profesionalne prioritete, pa tako i život. Osnažena i s odličnim portfoliom u ruci, a koji je bio rezultat edukacije, znala je da može dobiti i/ili stvoriti posao koji želi i u kojem može ostvariti sve svoje osobne i profesionalne potencijale.

S obzirom na promjene koje je postigla u svom životu, željela je čim više ljudi upoznati s CH-Q meto-dom, pa sam nekoliko godina kasnije postala jedna od dvije trenerice u Hrvatskoj (treća razina, License NL-CHQ03-1114), te sada svoje znanje prenosi sudionicima na raznim životnim putevima.

“Kada je nastala ideja Konekte kao mjesta gdje mogu raditi ono što volim i gdje mogu ostvariti svoje po-tencijale, nije trebalo dugo da u potpunosti realiziram svoju poslovnu ideju”, kaže Marina.

“Danas znam da mi je životna svrha (i uvijek je bila) pomaganje drugima da pronađu svoju životnu i profe-sionalnu svrhu i to je ono na što želim trošiti glavninu svog vremena”.
No nije uvijek bilo tako. Još i danas Marina čuva hrpu papira sa nerealiziranim željama koje je kao mlađa ispi-sivala. Namjerno kaže “željama”, a ne ciljevima jer nije imala ni plan ni strategiju, a nije bila ni svjesna svojih potencijala.

“Možemo se nadati ili afirmirati koliko želimo, no to jednostavno ne ide bez puno uloženog truda i rada jer bez akcije nema promjene”, tvrdi Marina. Danas je to druga priča, ali su joj ti nacrti lijepa uspomena. Podsjećaju je na to da i ja i svi ostali mo-žemo ostvariti što god zamislimo.

U Nizozemskoj se ova metoda aktivno koristi od 1998. kao nacionalni program i provodi se u agenci-jama, obrazovnim institucijama i organizacijama, a koristi se i u drugim zemljama gdje je provode organi-zacije, učilišta i tvrtke.

Osnovno načelo CH-Q metode je načelo cjeloživotnog učenja – povećanje svijesti o vlastitim mogućnos-tima (self-concept), povećanje sposobnosti vlastitog djelovanja (osnaživanje) i povećanje profesionalne fleksibilnosti koja je održiva vještina za tržište rada.

Sudjelovanje na CH-Q edukaciji koristiti će vam ako želite raditi na:

CH-Q metoda

Osobnim temama (gdje sam, tko sam i kamo idem?)

Poslovnim temama (u čemu sam dobar, kako unaprijediti svoje potencijale, u kojem smjeru želim razvijati svoju karijeru, kakav posao trebam i želim)

Promjeni koju želite (kako se motivirati, koje su moje opcije, kako upravljati osobnim i profesio-nalnim kompetencijama da stvorim život i posao kakav želim)

Nakon što je prošla CH-Q edukaciju, kao da joj je netko obrisao prljavo vjetrobransko staklo. Do tada Marina nije bila svjesna svojih vrijednosti, svojih potencijala i mogućnosti.

Iako je imala bo-gato i vrijedno radno iskustvo, nije znala odgovoriti na pitanje “što bi ja zapravo mogla raditi, gdje bi mogla raditi, što mi je bitno da moj posao ima, kako ga sama mogu stvorili…” Nakon tog procesa sve joj je postalo jasno.

“Shvatila sam i kako svaka osoba može saznati koja joj je životna svrhu i kako SVI možemo naći (ili stvoriti) posao u kojem uživamo i radi kojeg ujutro doslovno iskačemo iz kreveta”, istaknula je.

Danas u Konekti prevodi CH-Q edukaciju prve razine za sve kojima je dosta čekanja i žele sami preuzeti uzde svog života u svoje ruke, ali sami ne znaju od kuda krenuti. Deseci zadovoljnih polaznika koji su našli ili stvorili posao u kojem uživaju, promijenili karijeru, presložili prioritete, postavili i ostvarili svoje osobne i profesionalne ciljeve i meni su motivacija da ovu edukaciju postavi na vrh svojih prioriteta.

Foto: privatna arhiva Marine Kolar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više