Christine Lagarde – žena koju slušaju državnici diljem svijeta

Christine Lagarde prva je žena Međunarodnog monetarnog fonda i prva žena ikada izabrana na tu poziciju. Mogli bismo slobodno reći, ona je ta koja u svojim rukama drži čekovnu knjižicu cijeloga svijeta.

„Kada negdje postoji teška situacija, pozove se ženu da počisti nered“.

Ova osebujna 59-godišnja Francuskinja na čelno je mjesto MMF-a došla upravo u trenutku kada je trebalo  ‘počistiti nered’, odnosno kada je tu svjetsku organizaciju potresala globalna ekonomska kriza i  seksualni skandal vezan uz prethodnog čelnika, Dominiquea Strauss-Kahna. U ovu, inače za muškarce rezerviranu fotelju, sjela je u srpnju 2011. godine te trenutno obnaša petogodišnji mandat.

Christine Lagarde – uspjeh koji nije slučajan

„Iza svakog uspjeha stoji puno truda, rada i predanosti i nema toga što se zove slučajni uspjeh“, prokomentirala je Lagarde svoj trenutni mandat, a činjenice govore same za sebe, iza nje je dug i uspješan karijerni put.

Lagarde je rođena u Parizu, u obitelji visokoobrazovanih akademskih građana, otac joj je bio profesor engleskog, a majka latinskog jezika. Bila je najstarija i jedina djevojčica, od četvero djece u obitelji,  a kao mlada se bavila plivanjem te je dobila i stipendiju za školovanje u Americi. Diplomirala je radno i socijalno pravo te engleski jezik na pariškom sveučilištu. Radila je kao odvjetnica u velikoj čikaškoj tvrtki ‘Baker and McKenzie’, a 1995. imenovana je kao član u njihov Upravni odbor i bila je prva žena kojoj je to do tada pošlo za rukom. U rodnoj Francuskoj imenovana je ministricom trgovine i tu je dužnost obnašala od 2005. do 2007. Godine, kada je premještena u ministarstvo agrikulture.  Poslije toga postaje i prva žena ministrica financija u svojoj zemlji.

christine lagarde

„To je zajednička osobina svih žena. Brinuti se više o kolektivnom uspjehu nego o vlastitoj pojavi, ugledu ili pak vlastitom uspjehu“

Nije ni čudo da je Forbes karizmatičnu Legarde, inače majku dvoje djece, prošle godine smjestio na visoko peto mjesto najmoćnijih žena svijeta te ju proglasio i pionirkom njezine profesije.

Želi ukazati na važnost žena u pokretanju ekonomije

Naime, jedna od stvari koju su novinari primijetili jest obilje muških portreta koji vise na zidu sobe u kojima se održavaju sastanci upravnog odbora MMF-a, sve njezinih prethodnika, no nema slike niti jedne žene.

„Nadam se da će se na tom zidu naći i dosta ženskih portreta. Još se gore osjećam kad pogledam oko sebe i za stolom za kojim sjedim, vidim još samo jedno žensko lice, jednu ženu izvršnu direktoricu od ukupno 24 izvršna direktora u MMF-u“, istaknula je Lagarde, ne skrivajući da osjeća važnost i težinu toga što je prva žena na tako moćnoj poziciji.

„Ne želim iznevjeriti svoje ženske kolegice diljem svijeta. Da me pogledaju i kažu…zašto si od svega napravila toliki nered?“

Svoju poziciju na čelu MMF-a, Lagarde je iskoristila kako bi zazvonila na uzbunu i ukazala na položaj i moć žena koju one imaju u društvu, zahtijevajući promjene.

Tako pomaže u koordinaciji jednog empirijskog istraživanja i analize koja bi trebala pružiti valjane dokaze o tome koliko snažno žene mogu doprinijeti ekonomiji pojedine zemlje.

No, hoće li tko to i čuti? Lagarde vjeruje da hoće.

„Ja sam upraviteljica MMF-a i naš glas i naše riječi slušaju oni koji kroje politiku svojih zemalja. Ja sam sada u poziciji da donesem neke promjene. Naravno da me slušaju“,poručila je Lagarde.

foto: službena facebook stranica Christine Lagarde

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više