Cipar je rodni otok božice Afrodite. Evo što morate posjetiti

Cipar je treći najveći otok u Sredozemlju! Najistočniji je otok u Sredozemnom moru, prepun onih predivnih tirkiznih plaža kakve često viđamo na reklamama. Idealan za odmor! Ali ako ipak želite aktivni odmor ili pak puno zabave, Cipar ima nešto i za vas. Jedan njegov grad zovu i „glavnim gradom partyjanja“. Također, ima jednu od najstabilnijih i najtoplijih klima u Europi, a prosječna godišnja temperatura iznosi 24 stupnja. Stoga ne možete pogriješiti s putovanjem na ovaj otok bilo kada u godini. Zima je topla s malo kišnih dana, a ljeta su vruća i suha. Pa što vam je draže…

Cipar

Cipar je podijeljeni otok

Stanovništvo Cipra uglavnom čine Grci, negdje oko 80 posto, a oko 20 posto čine Turci. Na sjevernom dijelu otoka nalazi se samoproglašena Turska Republika Sjeverni Cipar, koja je crtom razgraničenja odvojena od ostatka zemlje, piše Enciklopedija.hr. Posljedice te podjele mogli biste osjetiti i kao turisti. Recimo, s obzirom na to da je Cipar u Europskoj uniji, nećete plaćati roaming, ali ako odlučite posjetiti sjeverni dio Cipra, bilo bi najbolje da ne koristite mobilne podatke, piše Putoholičari. Naime, ondje su na snazi turski operateri Turkcell i Vodafone. Inače bi vas iznos na računu za mobitel mogao iznenaditi. Također, službena valuta na Cipru je euro, ali na sjevernom dijelu otoka koristi se turska lira. Prihvaćaju i euro, ali je tečaj vrlo slab.

I hrana je miks grčke i turske kuhinje, a delicije koje morate kušati su Souvlaki (jelo slično ražnjićima), Sheftalia (mesne okruglice), Kleftiko (janjetina i krumpir), Halloumi (sir), Koupepia (sarmice), Mousakka (povrće i mljeveno meso) te Makaronia tou fournou (nešto slično lazanjama), piše Putoholičari.

Cipar
Souvlaki

Kako do Cipra? Ako želite putovati iz Zagreba, na raspolaganju su vam povoljni letovi do Paphosa. Možete letjeti i iz Beča, Budimpešte, Beograda ili Venecije, odakle su vam dostupni letovi i za Larnacu.


Pročitajte više: Evo zašto je Šri Lanka savršen izbor za vaše egzotično putovanje


Ovdje se rodila božica Afrodita

E sad… Što vidjeti na Cipru? Ako se želite odmoriti, uputite se prema njihovim čistim plažama i kristalnom plavom moru. Nemojte zaobići plaže u Ayia Napi, ali niti plažu na Paphosu gdje se nalazi poznata Afroditina stijena. Prema legendi, grčka se božica ovdje i rodila, piše The Times.

Cipar
Afroditina stijena

Osim toga, nećete pogriješiti s plažom Lara Beach (Akamas), barem ako želite mir. Osim kafića, ovdje nema nikakvih sadržaja. Samo priroda i zaštićena gnijezda kornjača pod pijeskom. Ponesite si male sendviče, vino, sokove, voće, kolače… Što god vam je po volji, i iskoristite ovu lokaciju za odličan piknik i opuštanje! Za najbistriju vodu uputite se do Pomos Beach (Latchi), a uživat ćete i na Avdimou Beach (Pissouri).

Ako ste raspoloženi za hike, posjetite Avakas. To je vapnenački ponor kojeg od Pafosa dijeli 40 minuta vožnje, a naseljen je samo planinskim kozama, muflonima, gušterima i leptirima. Neovisno o tome u koje doba godine išli, ne zaboravite ponijeti vodu, ali i čvrste cipele, šešir i zaštitni faktor!

Cipar
Avakas

Pročitajte više: Ovi hrvatski otoci Britancima su među najljepšima u Europi


Posjetite arheološka nalazišta

Ako pak želite ludo partyjati, na pravom ste mjestu! Ayia Napu neslužbeno nazivaju „glavnim gradom partyjanja“. Broji više od 10 noćnih klubova i barova. Neki klubovi otvoreni su i čitavu godinu, ali najbolja zabava zagarantirana je od lipnja do kolovoza, za vrijeme prave turističke sezone.

Cestovna mreža dobro je razvijena pa su svi veći gradovi na otoku međusobno udaljeni do dva sata vožnje autocestom. Recimo, ako putujete od Nikozije do Limassola, trebat će vam svega jedan sat. Stoga postoji mogućnost organizacije različitih izleta. Ali ne zaboravite, na Cipru se vozi lijevom stranom ceste!


Za ljubitelje arhitekture i povijesti, Cipar je mjesto s mnoštvom arheoloških nalazišta, a najpoznatija atrakcija je tvrđava Pafos. Osim toga, u blizini je i arheološki park koji je UNESCO uvrstio na svoj popis svjetske baštine. Obiluje spomenicima i lokalitetima iz razdoblja od 4. stoljeća prije Krista pa do srednjeg vijeka. U arheološkom nalazištu Palaipaphos nalazi se Afroditino svetište, koje je također moguće posjetiti.

Otok na kojemu će svatko pronaći nešto za sebe – Cipar! Kupite svoju kartu na vrijeme i uživajte, u kojem god dijelu godine putovali!

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -