Radimo li za skupe cipele?

Cipele su moja slaba točka. Uz torbe, odjeću, nakit… Najgore je bilo kad sam tek počela raditi i primati svoju plaću. Sad sam (bar se nadam) puno ozbiljnija.

Carrie luda za cipelama i MrBigom umjesto za karijerom

Znate li da je Candace Bushnell htjela Carrie u “Sex i grad” prikazati više kao Mirandu, ambicioznu ženu koja se muči sa izazovima izgradnje uspješne karijere? Ali je producent Darren Starr odlučio više naglasiti ljubavni dio i njenu potragu za muškarcem iz snova. Važno mjesto tu su našle i cipele, što sam ja prva s oduševljenjem pratila i uzdisala nad njenim Blahnikcama, koje si ona niti u New Yorku nije mogla priuštiti s plaćom kolumnistice za New York Observer.

Muškarac nije financijski plan

Candace Bushnell kaže da je uvijek htjela plaćati svoje račune sama, a ne čekati Mr Biga da on plati. Kada ju je ostavila njena vlastita verzija Mr Biga, ponovno je pronašla inspiraciju za vlastitu karijeru.

Da li su sve žene kao Carrie? Nisu, ima ih koje znaju jako dobro upravljati novcem i imaju pravo bogatstvo. Međutim, dobar dio nas se ne brine previše o financijama, što je po mom mišljenju rezultat velike opterećenosti ostalim, svakodnevnim stvarima. Mada sam ja i prije djece bez razmišljanja kupovala sve u još par boja, “nek se nađe”. S takvim stavom veći je pritisak i na muškarcima koji smatraju da oni moraju biti ti koji donose većinu prihoda u kuću, koji će raditi puno više nego žena i tu dolazimo i do dijela razloga za mali udio žena na visokim pozicijama, zar ne?

Uz razliku u plaćama između žena i muškaraca koja se prelijeva u razliku u mirovinama, mamo i razliku u financijskoj pismenosti između žena i muškaraca. U nedavnom američkom istraživanju razlika je najveća kod najosnovnijeg upravljanja novcem, zbog čega žene ne uspijevaju planirati dugoročno za izdatke kao što su kupovina nekretnine, školovanje djece, mirovina. Najgore je da se ne vidi nikakav pomak na bolje, jer je razlika u financijskoj pismenosti kod žena ispod 40 godina još veća nego kod starije generacije.

U Hrvatskoj je financijska pismenost općenito manja nego u razvijenim zemljama i tek se prije godinu, dvije počelo pričati o potrebi povećanja financijske pismenosti stanovništva. Stoga vjerojatno pratimo trendove i u manjoj financijskoj pismenosti žena.

Vrijeme je da se na vrijeme pobrinemo da cipele i u mirovini budu “classy”, zar ne?:)

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više