Čitajte na plaži: Inspirativne knjige za put do uspjeha

Mnogi su jedva dočekali ljeto, a nekoliko slobodnih dana ili večeri najbolje je provesti uz dobru knjigu. Bilo da trenutno vaše misli pune preokupacije o pokretanju vlastitog posla ili se borite sa samom sobom i pronalaskom smisla života, knjige vam mogu pomoći u pronalasku rješenja.

Zato vam predlažemo nekoliko stranih i domaćih knjiga uz koje već ovog ljeta na plaži možete početi planirati razvoj svoje karijere i rada na sebi, čak i ako još niste sigurni kojim smjerom želite ići.

Pokretanje vlastitog posla

Kristina Brkić, Marija Šarušić, Danijela Iveljić, Božica Martinko, Martina Čižmić i Miroslav Wranka: Kako pokrenuti i voditi biznis od kuće

Knjiga je nastala suradnjom stručnjaka okupljenih oko mreže poslovnih žena “Women in Adria” koji su prepoznali potrebe hrvatskih poduzetnica. Riječ je o vodiču za sve one žene koje planiraju zagaziti u poduzetničke vode ili pak može služiti kao svojevrsna provjera za one koje su već pokrenule svoj posao da se uvjere rade li sve prema zakonu. Osim preporuka za korištenje računalnih programa i financijskih savjeta, knjiga donosi i specifične savjete, dosad neistražene na hrvatskom tržištu, poput onih kako primijeniti Zakon o zaštiti na radu u kućnom uredu te donosi objašnjenja zašto je potrebno imati knjigovođu, odnosno računovođu. Uz još pregršt drugih korisnih savjeta, ova će vam knjiga odgovoriti na sva moguća pitanja koja možete imati kao hrvatska poduzetnica.

Žene od kojih možemo učiti

Arianna Huffington: Thrive

Jedna od najutjecajnijih žena svijeta i suosnivačica Huffington Post medija grupe u svojoj knjizi donosi savjete kako doista iskoristiti svoj maksimum te preispituje pravo značenje uspjeha, na što su je potaknuli vlastiti medicinski problemi. Vrlo iskreno progovara o odgajanju dvije kćeri, poslovnim izazovima s kojima se susretala, iznimnom stresu kao posljedici jurnjave za uspjehom te tzv. “aha trenutku” u kojem je preokrenula svoje prioritete, ali i dalje ostala poslovna žena vrijedna divljenja koja nam svima može biti uzor.

Maureen Sherry: Opening Belle

Književni kritičari su ovaj roman američke književnice, koja se nakon dvanaest godina provedenih na Wall Streetu odlučila za potpuni zaokret karijere, proglasili ženskim pandanom “Vuka s Wall Streeta”. Koristeći svoje bogato iskustvo rada na najutjecajnijoj svjetskoj burzi, Sherry je kroz roman dala duhovit prikaz svijeta bankara i poslovnih ljudi, ali i svakodnevice koja se često kosi za zahtjevnim radnim mjestom, a uključuje sve od problema traženja dadilje i hipoteka do borbe proziv seksima u “muškom” poslovnom svijetu. Vrlo britko i poučno štivo za sve koji žele insajderski pogled na Wall Street i savjete kako se što bolje snaći na vrlo zahtjevnom radnom mjestu.

Kim Lavine: Mamin manifest – Kako iskoristiti našu moć za velike stvari

U ovom inspirativnom štivu američka autorica zaključuje sa “statusom quo” već od prve stranice i napominje kako nikada nije bilo bolje vrijeme da napravimo promjene u svojoj karijeri, financijama i privatnom životu. Uslijed financijske krize brojne su majke, koje su dotad ostajale kod kuće sa djecom i karijeru stavile na čekanje, morale poduzeti drastične korake kako bi doprinijele kućnom budžetu, no ono što su napravile mnogo je više. Mnoge su žene, i to ne samo Amerikanke, svoj hobi pretvorile u posao i postale uspješne poduzetnice. Lavine majke poduzetnice predstavlja kao dio revolucijskog pokreta i pozitivnu stvar koju je donijela recesija. Daje savjete kako uspješno kombinirati majčinstvo i karijeru, kako uopće pokrenuti posao te želi da svaka ženi iskoristi svoj maksimum i sanja velike snove.

Opuštanje i potraga za nadahnućem

Osim planiranja poslovnih poteza i rada na sebi, vrlo je važno znati se i opustiti i pronaći nadahnuće  u knjigama koje će nam pokazati da nismo same i da život itekako vrijedi živiti punim plućima. Alis Marić, vlasnica brenda Ćitaj knjigu, koja je svoju ljubav prema knjigama pretvorila u posao, preporučila nam je tri sjajne knjige koje su netom izašle iz tiska.

Clare Mackintosh: Pustila sam te

“Bivša policajka Clare Mackintosh u svome prvijencu vodi nas kroz život kiparice Jenne Gray koji se u djeliću sekunde pretvara u noćnu moru. Njezina jedina šansa za preživljavanje je odlazak od svega što poznaje i krene s novim životom, no prošlost je ubrzo dostiže. U ovom se romanu isprepliću emocije koje smo svi osjetili, tuga i krivnja. Osim toga, autorica progovara i o obiteljskom nasilju, sramu, nemoći i strahu, ali i po predivnoj, pravoj ljubavi. Svakako je ovo roman koji daje nadu i vjeru potvrđujući veliku žensku snagu”, govori Alis Marić.

Ingrid Divković: Knjiga za divlju ženu

Još jedna inspirativna knjiga oko čijeg su se odabira složile i naša redakcija i Alis Marić donosi kratke poetsko-prozne zapise divlje snage koja progovara kroz jednu ženu. Riječ je o drugoj knjizi mlade riječke književnice, a inspirativni zapisi koje nudi mogu biti motivacija kako u privatnom, tako i u poslovnom životu. Autorica podsjeća sve žene  tko su bile, tko su sada i tko će tek biti. Inspiraciju za ovu knjigu Ingrid duguje Clarisi Pinkoli Estes, autorici knjige “Žene koje trče s vukovima”, ali i svim ženama koje ispunjavaju njezin svijet i čine ga ljepšim mjestom za život.

Ivana Plechinger: Ono što ostaje, uvijek ljubav je

Knjiga koja je posljednjih dana punila medijske stupce je prvijenac svima nam dobro znane Ivane Plechinger, a da je to bilo tako s razlogom, potvrđuje i Alis.

“Ivana je hrvatska kombinacija Louise Hay i Oprah, no još bolja! Obožavam ovakve knjige. Osim što je riječ o istinitoj životnoj priči, knjiga je prepuna ljubavi, nade, pozitive i zaista fenomenalnih konkretnih savjeta koji vam mogu promijeniti život. Ivana je napisala lijep vodič kroz život koji nimalo ne zaostaje za onim što su napisali veliki zapadni i istočni gurui i filozofi”, kaže Alis Marić.

Nakon prerane smrti majke, moždanog udara u trideset i devetoj godini života i iznenadne smrti oca, Ivana je  odlučila preuzeti odgovornost za svoj život. Nije se prepustila tuzi, patnji i kukanju. Shvatila je da je život i dalje lijep iako u njemu nema više njenih roditelja i iako se suočila s bolesti. Ivanina osnovna poruka koja se provlači kroz cijelu knjigu je: Nemojmo se usmjeriti na ono što nam u životu nedostaje, nego na ono što je tu – uz nas, oko nas i u nama.

Kombinacijom rada na sebi, čitanja nadahnjujućih pozitivnih priča i planiranjem svog poslovnog uzleta ljeto može početi. Odaberite najdražu knjigu i iskoristite svaki trenutak jer sada je pravo vrijeme za pozitivne promjene.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više