Kako spriječiti bolove koje uzrokuje cjelodnevno sjedenje na poslu?

Većina današnjih poslova je sjedeća.  Cjelodnevno sjedenje na poslu postalo je više nego osmosatno. I dokazano nepovoljno utječe na naše zdravstveno stanje. Uz to što previše sjedimo, premalo se i krećemo, a kada tome pridodamo i krivo držanje, dobivamo trostruku opasnost za zdravlje. Srećom, puno možemo raditi na prevenciji daljnjih tegoba i unatoč sjedilačkom poslu i dalje biti zdravi i pokretni. Važno je otkriti što na vas najviše utječe i kako to popraviti.

Uzrok mnogih zdravstvenih problema

Naime, dugotrajno sjedenje u krivom položaju, posebice kod rada za kompjuterom ili prilikom dugotrajne vožnje, uzrokuje napetost u mišićima koja dodatno svija tijelo i još nas više tjera na krivo držanje. Samim time tijelu to postaje prirodan položaj što nije dobro. Prekomjerno sjedenje dovodi do:

 • napetosti u vratu, ramenima i leđima
 • osteoporoze
 • pretilosti
 • slabljenja mišića
 • problema krvnog sustava
 • viška masnog tkiva oko trbuha

Odvojite pola sata za sebe u danu i posvetite ih zdravlju svoga tijela

Iako je teško u potpunosti ukloniti štetu uzrokovanu dugotrajnim sjedenjem, možete poduzeti korake kako bi spriječili daljnje oštećenje i poboljšali vaše zdravlje. Jedna od vježbi koje pomažu kako biste spriječili posljedice dugotrajnog sjedenje je i yoga.

Yoga je odlična za opuštanje tijela i duha. Određeni položaji ciljaju mjesta napetosti i pružaju trenutno olakšanje. Ne samo da će yoga umanjiti napetost u mišićima, vratu, ramenima i leđima, već će djelovati i na smanjenje stresa i poboljšanje krvnog tlaka.

Učinkovite poze su:

 • Baddha Konsana –  stimulira abdominalne organe, jajnike, prostatu, srce i krvotok, isteže unutrašnju stranu bedara, prepona i koljena. Ublažava simptome blage depresije, anksioznost i umor. Zadržavanje u ovoj pozi je 1-3 minute.
 • Uttanasana (pozdrav suncu) – spada u stajaće poze sa savijanjem prema naprijed. Zadržavanje u ovoj pozi je 30-60 sekundi. Ova poza stimulira jetru i bubrege, isteže zadnju ložu noge i bedara, jača koljena i bedre.
 • Matsyasana (riba) – ublažava začepljenost u nazalnim prolazima, dobra je za vrat, trbuh, gornji dio leđa i bokove. Postoji nekoliko varijacija ove poze ovisno o naprednosti osobe.

vježbe za prekomjerno sjedenje

Kako biste opustili mišiće, krećite se i najvažnije – radite vježbe istezanja.

Istezanje prednje linije

Stolac naslonite na zid, kleknite ispred njega i oba dlana položite na sjedalicu. Polako se sto palima odgurnite od poda i izravnajte tijelo. Zdjelicu gurnite prema ruba stolca, zategnite donji dio trbuha, glavu lagano zabacite, a pogled usmjerite prema gore. Zaoblite leđa, na pravite korak prema naprijed i polako se uspravite. Vježbu ponovite 3 puta, a u stankama između vježbi duboko dišite.

Preporuča se da za svaki sat sjedenja treba uzeti pauzu od 10 minuta hodanja. Sjedenje na lopti također je jedna od vježbi, a najčešće se kao dio vježbi koristi na satovima yoge i pilatesa. Lopta za stabilnost potiče održavanje ravnoteže, dobro držanje i smanjuje mogućnost nastanka boli u leđima.

vježbe za prekomjerno sjedenje

Možete je koristiti dok radite nešto primjerice gledate TV. Odlično će vam poslužiti i u uredu kao zamjena klasičnom stolcu.  Kada sjedite na lopti, pozicionirajte se uspravno i držite noge na podu ispred vas. To će vam pružiti podršku i ravnotežu.

Preventivno djelovanje sprječava nastanak bolesti

Ako morate dugo sjediti na poslu, jedna od stvari koja vam može pomoći spriječiti nastanak bolesti zbog dugotrajnog sjedenja je ispravno sjedenje. Njime ćete smanjiti oštećenje leđne moždine i zglobova. Dok sjedite imajte na umu sljedeće:

 • držite gornji dio leđa i vrat uspravno
 • držite ramena opuštena i laktove savijene pod kutom od 90 stupnjeva
 • ramena ne bi smjela biti podignuta ili zabačena prema natrag
 • držite noge ravno na podu s prstima usmjerenim prema naprijed
 • bradu držite podignutom, a vilicu opuštenom
 • ne naginjite se naprijed prema kompjuteru ili tv ekranu dok čitate ili gledate

Foto: Pexels, Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više