Companion je vaš virtualni pratitelj za siguran povratak iz noćnog provoda

Iako volimo reći da je Hrvatska sigurna zemlja i misliti da se zločini poput pljački, razbojstava i silovanja događaju negdje drugdje, policijska statistika govori kako to baš i nije točno.

Istina, u odnosu na neke druge zemlje Hrvatska je izuzetno sigurna zemlja. No, kad se uvečer pješke vraćate kući, vjerojatno se ne osjećate previše sigurno.

Neke žene osjećaj sigurnosti pokušavaju povećati pohađanjem tečajeva samoobrane, druge uz sebe nose suzavac, a neke biraju aplikaciju za osobnu zaštitu.

Prijatelji su uvijek uz vas

Pet studenata s američkog Sveučilišta Michigan stvorilo je aplikaciju za osobnu zaštitu koja bi korisniku trebala pružiti osjećaj sigurnosti dodjeljivanjem virtualnog pratitelja. Radi se o aplikaciji Companion koja omogućava korisniku da odabere prijatelja ili člana obitelji kao “virtualnog” pratitelja na putu kući. 

Korištenje aplikacije je veoma jednostavno. Dovoljno ju je instalirati na svoj pametni telefon (dostupna je i za Android i za iOS, upisati destinaciju i način putovanja (jer Companion funkcionira i ako vozite ili koristite javni prijevoz) i među svojim kontaktima zatražiti “virtualnog pratitelja”.

Nakon što pratitelj prihvati tu odgovornu ulogu, korisnik dobiva obavijest i može krenuti na put, a pratitelj na svom ekranu prati korisnikov put zahvaljujući GPS-u (koji mora biti omogućen na mobilnom telefonu, a što može skratiti trajanje baterije) i online karti.

Pratitelji čak ne moraju imati instaliran Companion na svom pametnom telefonu kako bi mogli preuzeti tu ulogu. Kad korisnik pošalje “zahtjev za pratiteljstvom” (što može učiniti i na nekoliko različitih adresa), aplikacija šalje pratiteljima SMS poruku s poveznicom na web stranicu na kojoj je interaktivna karta po kojoj mogu pratiti kretanje korisnika.

Companion prati što se događa

Ako tijekom puta korisnik skrene s predviđene rute, ispusti mobilni telefon iz ruke, počne trčati ili su mu slušalice iščupane iz uređaja, aplikacija će korisnika upitati da li je sve u redu. Ako korisnik u roku od 15 sekundi potvrdi da je sve u redu (npr. potrčao je jer je ugledao noćni tramvaj ili taksi ili je slučajno zapeo za slušalice dok je vadio nešto iz torbe), aplikacija nastavlja s praćenjem.

No, ako korisnik ne potvrdi da je sve u redu, aplikacija se pretvara u pravog junaka. Ispušta glasne zvukove kojima alarmira okolinu da se nešto događa i plaši potencijalnog napadača, ali i daje mogućnost brzog poziva policiji. Istovremeno alarmira i pratitelja koji može nazvati korisnika i provjeriti da li je sve u redu ili pozvati policiju i javiti im korisnikovu točnu lokaciju.

Naravno, aplikacija će pratitelja obavijestiti i kad korisnik sretno pristigne na odredište.

Companion_1

Za djecu, starije, u inozemstvu…

Iako je aplikacija Companion prvenstveno razvijena za studente na američkim sveučilišnim kampusima i tamo se povezuje sa sveučilišnom policijom, moguće ju je koristiti i izvan SAD-a. Dovoljno je prilikom pokretanja aplikacije i upisivanja broja mobilnog telefona kontakta upisati i pozivni broj zemlje (+385 za Hrvatsku). To je izuzetno korisno ako se nalazite u nekoj stranoj zemlji u kojoj imate poznate kontakte koji bi vam mogli priskočiti u pomoć ako se nešto dogodi.

Aplikaciju možete koristiti ne samo ako se vraćate po noći kroz slabije osvijetljen dio grada, već i ako želite pratiti dijete na putu kući ili starije osobe koje se teže snalaze u prostoru.

Povezivanje s policijom

Autori aplikacije željeli bi se u budućnosti povezati sa što više sveučilišnih osiguranja, ali i s lokalnom policijom kako bi što lakše zatražili pomoć u slučaju opasnosti.

Također, kako bi pomogli korisnicima, aplikacija ima mogućnost prijavljivanja dijelova u kojima se korisnici osjećaju nesigurno. Autori Companiona žele prikupiti te podatke o “nesigurnosti” i proslijediti ih policiji i sveučilišnoj policiji kako bi preventivno djelovali i smanjili osjećaj nesigurnosti kod korisnika.

Ako se često vraćate kući kasno iz noćnog izlaska ili s posla, isprobajte ovu aplikaciju. Već i sama činjenica da netko prati svaki vaš korak i udaljen je samo jedan telefonski poziv, može vam pomoći da se osjećate sigurnije.

Foto: 123rf, Companion

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više