Ove dvije žene su lifestyle managerice u globalnoj concierge tvrtki Quintessentially i zadatak im je ispuniti svojim klijentima sve moguće i nemoguće želje!

Ako ste gledali filmove u kojima asistenti trebaju svojim nadređenima riješiti helikopter u zadnji trenutak ili nabaviti ulaznicu za koncert koji je rasprodan, situacije su vam sigurno djelovale nerealno. No, za Lifestyle Managerice u globalnoj concierge tvrtki Quintessentially Nataši Kočić i Matei Malinarić to su svakodnevne situaciju koje rješavaju bez ikakvih problema.

Što je concierge?

Na pitanje čime se točno bavi Quintessentially, Nataša je odgovorila: “Najbolje da kažem čime se ne bavimo, ne bavimo se ilegalnim stvarima. Svime ostalim se bavimo jer je to definicija conciergea – sve što je moralno, legalno i etično, mi radimo.”

Na globalnoj razini ovaj concierge je pokrenut 2003. godine u Londonu od strane Aaron Simpsona, Ben Elliota i Paul Drummonda, a ured za Adriatic regiju se od prvog dana nalazi u Hrvatskoj i postoji od 2011. godine, a vodi ga Katarina Larisa Ham. Najveći broj klijenata im je u Hrvatskoj, no pokrivaju područje Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.


Pročitajte više: Ove poduzetnice i managerice su nam uljepšale ovu tešku 2020. godinu!


Quintessentially je više od samog conciergea, oni su izgradili ponudu lifestylea diktiranu potrebama i željama njihovih članova. To je najveći globalni concierge, a broje više od 50 ureda diljem svijeta. Njihov lokalni pristup je ono što ih čini tako uspješnima. “Koristimo lokalno znanje na svakom teritoriju i zbog toga imamo najbolje insajderske informacije”, rekla je Nataša Kočić koja je imala neobičan karijerni put do sadašnje pozicije Lifestyle Managerice.

concierge
Esplanade Hrvatska – Nataša Kočić

Naime, Nataša je po zanimanja primalja i to je radila 10 godina, a spletom okolnosti je živjela u nekoliko država u regiji. “Tražila sam svoje mjesto pod suncem i usput sam dodatno završila Fakultet Turizma, Sveučilište u Mariboru, smjer Menadžment, a potom došla u Quintessentially. Mislim da su me moja raznolika iskustva, snalažljivost i istančani ukus predodredili za ovakav posao, jer se mogu uhvatiti u koštac sa svime.” Materinji jezici su joj srpski i slovenski pa pokriva šire područje u regiji.

Njezina kolegica Matea imala potpuno drugačiji karijerni put koji se temeljio na internacionalnom iskustvu. Nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, otišla je raditi u Dubai za Emirates Airways kao stjuardesa i tamo provela pet godina. Nakon toga odlazi u SAD gdje završava MBA na Johnson & Wales Universityu iz područja Hospitality te se zapošljava u Four Seasons  u Bostonu, gdje je odgovorna za projekt useljavanja i namještanja 160 luksuznih stanova. U Hrvatsku se vraća početkom pandemije, a onda se i zapošljava na trenutnom radnom mjestu.

Kako izgleda njihov radni dan?

Različiti zahtjevi klijenata donose dinamičnost njihovom radnom danu pa tako nijedan dan nije isti. “Smatrajte nas ludima, ali mi uživamo u neizvjesnosti koji nam donosi svaki dan, a ponekad svaki sat”, priča nam Matea.

Primjerice, za jednog člana organiziramo obiteljsko putovanje na Maldive, drugom je potreban kontakt vezan za proširenje poslovanja, treći planira rođendansko iznenađenje za suprugu, a četvrti želi privatni shopping u Hermesu.

Slijedom takvih zahtjeva Quintessentially se specijalizirao i otvorio sestrinske tvrtke kao što su Q Travel, Q Estates, Q Wine, Q Art, Q Education, Q Aviationa…

Teško je nabrojati dijapazon usluga koje Quintessentially nudi. “Ako vaše dijete želi upisati Harvard, mi svojim članovima pomažemo u tome. Pronalazimo profesore, tutore, radimo intervjue kako bismo vidjeli koja znanja posjeduje dijete i na čemu treba dodatno poraditi. Uz to, za razne fakultete možemo napisati pisma preporuke”, ispričala je Nataša.

Za vrijeme korone stvari su se i u ovom segmentu usluga zakomplicirale, posebno za online kupovinu. Recimo na njemačkim web stranicama više nije moguće platiti hrvatskom karticu, a u SAD-u je to već odavno standard. “To su neke stvari gdje smo mi jako korisni, kontaktiramo druge urede, damo upute i kupimo za klijente ono što je potrebno”, rekla je Nataša.

Najekskluzivniji projekti

Projekti koje ove managerice rade su nam zagolicali maštu pa smo ih morali pitati da nam prepričaju najekskluzivnije projekte.

Nataši je najviše u sjećanju ostao jedan projekt članice koja je išla na Victoria’s Secret Fashion Show. “Mi smo kupili kartu i sve pravovremeno organizirali, no tri dana prije revije dobavljač javlja da nema karta, a naša članica već sjedi u avionu za New York. Tu su krenuli problemi, morali smo tražiti novog dobavljača, a staroga tražiti da nam vrati novac. Osim toga bilo je pitanje gdje kupiti kartu tri dana prije događaja jer se te ulaznice kupuju šest mjeseci prije.”

Ulaznice su pronašli, ali je onda došao novi izazov. Članici kćer studira u Bostonu i ispit joj je tog dana bio odgođen te nije mogla pravovremeno doći u New York. “Morali smo organizirati helikopter koji će ju dovesti do New York i to na točnu lokaciju, koja je objavljena tek četiri sata pred događaj, kako bi se zadržala ekskluzivnost događaja.” Nataša je uspjela sve organizirati i klijentice su stigle na događaj, bez znanja što se događalo iza kulisa.

Na Staru godinu 2019. godine član koji je bio u Zermattu u Švicarskoj ujutro u 9 sati zaželio je supruzi taj dan u 18 sati pokloniti Tod’s čizme. “Nitko ne radi 31.12., ni trgovina, ni dostava, a u Genevi ne možete platiti karticom nego netko osobno mora platiti u trgovini. U zadnji tren smo uspjeli pronaći osobu koja  je kupila čizme i vozača koji ih je preuzeo, a onda i odvezao do klijenta.”

Zasad su uspješno odradile sve projekte i usluge, a kad naiđu na prepreku pronalaze primjerenu alternativu.


Pročitajte više: Top 9 savjeta menadžerica iz 2019.!


Privatni i korporativni članovi

Na sve ovo dolazi pitanje kako postati njihov član? Članstva se razlikuju od visine članarine koje idu od 2500 funti do 25 tisuća funti godišnje. “Pogodnosti se naravno razlikuju. Članovi imaju pristup našoj asistenciji 24h na dan, 7 dana u tjednu, no svi ostali troškovi idu na njegov račun. To je svojevrsna ulaznica u svijet luksuza.”

Uz privatne članove postoje i korporativni klijenti. Na području Hrvatske korporativni klijenti su obično banke koji svojim najboljim klijentima žele omogućiti uslugu conciergea.

“Mi potičemo njihovu maštu u području putovanja, umjetnosti, gastronomije, shoppinga, a sve uz pomoć personalizirane komunikacije prema članovima”, objasnila je Matea te tako nametnula pitanje marketinga za ovaj globalni concierge. “Na globalnoj razini imamo društvene mreže, web stranice, a na lokalnoj im pristupamo kroz personalizirane newslettere. No, najviše klijenata dobivamo upravo preporukom već postojećih članova.”

Esplanade Zagreb -Matea Malinarić

“Naša usluga ne treba marketing u klasičnom smislu riječi”, nadovezala se Nataša, dodajući: “Pojavljujemo se u svjetskim časopisima s PR sadržajem, ali prisustvujemo na privatnim događajima naših članova, državnih ambasada i poslovnih klubova.”

Utjecaj korone

Na globalnoj razini zbog pandemije smanjen je broj ureda, a na poslovnoj razini otežali su se kupovina i uvozi robe koja nije dostupna širim masama. Sada se većina stvari vraća u normalu i ljudi žele nadoknaditi ono propušteno tijekom pandemije.

“Imamo puno zahtjeva za međunarodnim putovanjima od naših članova, ali i upita naših kolega iz ostalih ureda po svijetu za preporuke u našoj regiji. Ne samo za hotele, nego i za jahte, privatne vile, a traže i privatne avio transfere”, otkrila je Matea.

Nataša smatra da je članstvo u Quintessentialyju nešto što bi se svaka osoba treba priuštiti. “Svaka uspješna žena treba si priuštiti osobnog asistenta za svoje želje. Zašto radimo ako si ne možemo priuštiti neko zadovoljstvo? Naša svrha je sačuvati vrijeme i energiju naših članova, kako bi se usmjerili na  poslovne obveze.”

Matea se nadovezuje: “Isto tako, obogaćujemo im život kroz kreiranje jedinstvenih životnih iskustva.”

Foto: Jospia Uzelac, Esplande Zagreb

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -