Crni petak – što se to zapravo obilježava?

Ako u Google upišete “crni petak“, za manje od pola sekunde nakon što se pritisnuli enter tražilica će izbaciti oko 3.470.000 rezultata. Ako umjesto na hrvatskom taj pojam guglate na engleskom, rezultata je još i više – 3.920.000.000 rezultata za približno jednako vrijeme. A što ćete točno dobiti pretraživanjem ovog pojma? Uglavnom će to biti oglasi za popuste. Crni petak dan je kad konzumerizam dolazi na svoje i odatle toliko oglasa.

Svaka online trgovina koja drži do svog ugleda jednostavno mora imati popuste za Crni petak. A što veći popusti – to zadovoljniji kupci. Hvalit će se da su ulovili to i to na baš toj stranici i da je imala odlične popuste. A ako oni ne budu baš bajni – loše po trgovinu… U moru oglasa uspjet ćete doći i do pokojeg novinarskog članka, vrlo često upozorenja: stiže crni petak, čuvajte se prijevara.

Sezona božićnog shoppinga – otvorena!

No, zašto baš ‘crni petak’? Otkud taj izraz i koje mu je značenje? Ovaj pojam relativno je nov u Hrvatskoj, a došao nam je ‘preko bare’, iz Sjedinjenih Američkih Država i veže se uz američku kulturu i tradiciju. No Europa kao Europa, uvela je i taj obrazac iz SAD-a.

Crni petak zapravo je izraz kojim se označava petak nakon američkog blagdana Dana zahvalnosti (Thanksgiving Day). Upravo tim danom tradicionalno se obilježava početak sezone božićne kupnje. Amerikanci su od svega u stanju napraviti biznis, pa ni Božić nije iznimka, on se najviše ‘prodaje’. Procjenjuje se da će ove godine prosječni Amerikanac izdvojiti čak 932 dolara, odnosno oko 6800 kuna, za božićne poklone i dekoracije, piše Gallup. Započnu s kupovinom i više od mjesec dana ranije, a dokazuje to upravo Crni petak.


Pročitajte više: Ove su jakne i kaputi hit ove jeseni i zime


Mnogi vjeruju da je sam pojam ‘crni petak’ potekao iz koncepta da tvrtke posluju s financijskim gubitkom iliti da su ‘u crvenom’ i tako sve do dana nakon Dana zahvalnosti kad masovnom rasprodajom ostvare profit i iz crvenog prijeđu u crno. Drugo potencijalno objašnjenje izraza datira iz ranih 60-ih kad su policajci u Philadelphiji počeli koristiti taj izraz da bi opisali kaos koji bi nastao u gradu na taj dan. Policajcima Crni petak stvara glavobolje jer nastaju prometne gužve, kolapsi, ostaju raditi prekovremeno zbog pljački, nesreća…

Uz crni petak vežu se još dva pojma, nešto su popularnija postala posljednjih nekoliko godina, to su “cyber ponedjeljak” i “cyber tjedan” – odnosni popusti crnog petka prošire se i na ponedjeljak ili čak traju i čitav tjedan.

Crni petak: Od Djeda Božićnjaka do Roosevelta

Ova praksa može se povezati s idejom o paradama Djeda Mraza. Parade kojima se slavi Dan zahvalnosti često uključuju pojavljivanje Djeda Mraza na kraju parade, s idejom da je “Djed Božićnjak stigao” ili “Djed Božićnjak je pred vratima” jer je Božić sljedeći veliki kršćanski praznik nakon Dana zahvalnosti.

U kasnom 19. i ranom 20. stoljeću mnoge parade Djeda Božićnjaka ili Dana zahvalnosti sponzorirale su robne kuće. Robne kuće iskoristile bi parade za pokretanje velikog oglašavanja. Na kraju je postalo nepisano pravilo da ni jedna trgovina neće pokušati napraviti božićnu reklamu prije nego što povorka završi. Stoga je dan nakon Dana zahvalnosti postao dan službenog početka sezone kupovine, piše Wikipedia.

Odnos Dana zahvalnosti prema božićnoj kupovini doveo je do kontroverzi 1930-ih. Maloprodajne trgovine željele su imati dužu sezonu kupnje, ali nijedna trgovina nije željela prekinuti tradiciju i biti ta koja će početi oglašavati prije Dana zahvalnosti. Iz tog je razloga 1939. godine predsjednik Franklin D. Roosevelt izdao predsjedničku proklamaciju kojom je Dan zahvalnosti proglasio četvrtim četvrtkom u studenom, a ne posljednjim četvrtkom.


Pročitajte više: Šalovi – najbolji prijatelji zimogroznih


Kapitalističku praksu ‘dotući’ će internet?

Godine 2020. u članku u časopisu Ad Age navedeno je da je “američka kapitalistička tradicija već godinama na izdisaju kako raste popularnost internetske kupnje”, ali pandemija koronavirusa dramatično je promijenila obrasce kupnje i naizgled zadala smrtonosni udarac, piše Wikipedia.

Pa dok se u medijima ranijih godina čitalo o gužvama pa čak i tučama pred trgovinama diljem SAD-a, danas se pune online košarice danima i tjednima prije Crnog petka i borba se održava na online frontu. Pobjednik je – najbrži prst.

Adobe Analytics izvijestio je da je online prodaja dosegla devet milijardi dolara u 2020., 22 posto više nego prethodne godine. Promet posjetitelja u trgovinama u 2021. pao je za 30 posto u podnosu na predpandemijsku 2019. godinu, prema RetailNextu.

Hoće li se ‘crni petak’ prilagoditi online dobu ili će nove prakse dotući ovu dugogodišnju tradiciju, vrijeme će pokazati.

Foto: Pixabay / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -