Novi Pixarov crtani film bori se protiv toksične poslovne kulture koja potiskuje individualnost

Pixar nas već godinama oduševljava svojim crtanim filmovima za djecu i odrasle (sjetite se samo hita Up!), a sada predstavlja još jedan. Ovaj crtani film s porukom osvojit će vas u samo 8 minuta!

Kratak, ali moćan

Jeste li se ikad na radnom mjestu osjećali izopćeno? Ako je vaš odgovor potvrdan, obavezno pogledajte Purl, crtani film koji se uhvatio u koštac sa degradirajućim ponašanjem u uredu. Tko ili što je Purl?

Purl je ružičasto klupko koji dolazi na novi posao u tvrtku B.R.O. Capital i već tijekom prvog radnog dana susreće se s ignoriranjem i ušutkavanjem od strane muškaraca u odijelima. Oni vole happy hour, ponašaju se kao da su dio nekog studentskog bratstva i pričaju ponižavajuće šale. Na poslovnom sastanku ne primjećuju Purl, a na ručak odlaze – bez nje.

Vidjevši kako njen „soft“ pristup ne prolazi, Purl se odlučuje uklopiti i postati jedna od dečkiju. Ona mijenja svoj izgled iz nježnog u strogo i oštro, a isto se preslikava i na ponašanje – više se ne smije i preuzima agresivan pristup koji koriste upravo muškarci u odijelima.

crtani film s porukom

Ipak, preokret u filmu slijedi nakon što u ured dolazi još jedno novozaposleno klupko, baš poput nje. Ona je brbljava, žuta i sve što ostatak zaposlenika nije. Purl uskoro shvaća kako svojim uklapanjem u ovakvo poslovno okruženje samo ponavlja njihovo pogrešno ponašanje i odlučuje promijeniti svoj pristup te pomoći svojoj novoj kolegici.

Upravo ova njena odluka dovela je do promjena u radnom okruženju i ured postaje inkluzivniji – jednak je broj ružičastih klupka kao i muškaraca u odijelima i svi surađuju u harmoniji.

Inspiracija iz iskustva

Moglo bi se reći da je kraj ovog crtanog filma pojednostavljena verzija načina na koji bi se potlačni mogli boriti za ravnopravnost i dostojanstvo na radnom mjestu, ali i dalje vrlo jasno prikazuje kako je to biti izvan „popularnog“ kruga. Purl je simbol s kojim se lako poistovijetiti, a i sama autorica Kristen Lester kaže kako je osmislila ovakav scenarij zbog konkretnog razloga.

“Više puta sam se tijekom svoje karijere u animaciji susrela sa sličnim situacijama i osjećala bih se jako usamljeno. Nadam se da će ljudi pogledati ovaj kratak film i shvatiti da nisu sami i da je moguće biti prihvaćen.“

Film je izazvao već brojne reakcije diljem svijeta i brojne žene složile su se kako ovaj film dostojno prikazuje situaciju u industrijama poput tehnološke u kojoj još uvijek dominiraju muškarci.

Koje poruke šalje?

1. Soft pristup je nepravedno zanemaren

Danas se sve više prepoznaje važnost soft vještina koje u svojem načinu vođenja i poslovanja prirodnije koriste – žene. Agresivnost u određenim situacijama prolazi, ali ne može biti jedini način poslovne (ili bilo koje druge) komunikacije. Purl je dokazala kako su kompromis i suradnja često najbolja opcija.

2. Važno je djelovati na osobnoj razini

Lakše je čekati da netko drugi napravi prvi korak. Lakše je uklopiti se i šutiti. Lakše je zažmiriti na nepravdu i pobjeći od neugodnih situacija. A ponekad osobna odluka od djelovanju može dovesti do opće promjene i boljitka.

3. Ženska solidarnost kao baza napretka

Purl je imala priliku napustiti svoju novu kolegicu i ostaviti je da se sama snalazi u neprijateljski postavljenom radnom mjestu, baš kao što se nekad ona sama snalazila. Ipak, odabrala je pomoći joj i usmjeriti ju, a usput je time promijenila i cijelu organizacijsku kulturu! Lekcija za sve žene koje će u svojoj karijeri imati priliku biti mentorice – iskoristite poziciju za dobrobit drugoga jer tako ćete i same narasti.

4. Preko stereotipa do jednakosti

Jesu li baš svi muškarci u odijelima isti šovinisti koji gledaju sport i obraćaju se s visoka ženskim kolegicama? Jesu li sve žene brbljave, optimistične ljubiteljice šarenog uredskog dekora? Vjerojatno ne, ali možda je cilj važniji od sredstva? Ili?

Foto: Screenshot Youtube

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

projekt jednako razvoj

PJR obilježio 10. godišnjicu poslovanja!

Projekt jednako razvoj, hrvatska konzultantska tvrtka specijalizirana za projekte Europske unije, obilježila je 10. godišnjicu poslovanja. Koliko je PJR uspješan, govore...