Novi Pixarov crtani film bori se protiv toksične poslovne kulture koja potiskuje individualnost

Pixar nas već godinama oduševljava svojim crtanim filmovima za djecu i odrasle (sjetite se samo hita Up!), a sada predstavlja još jedan. Ovaj crtani film s porukom osvojit će vas u samo 8 minuta!

Kratak, ali moćan

Jeste li se ikad na radnom mjestu osjećali izopćeno? Ako je vaš odgovor potvrdan, obavezno pogledajte Purl, crtani film koji se uhvatio u koštac sa degradirajućim ponašanjem u uredu. Tko ili što je Purl?

Purl je ružičasto klupko koji dolazi na novi posao u tvrtku B.R.O. Capital i već tijekom prvog radnog dana susreće se s ignoriranjem i ušutkavanjem od strane muškaraca u odijelima. Oni vole happy hour, ponašaju se kao da su dio nekog studentskog bratstva i pričaju ponižavajuće šale. Na poslovnom sastanku ne primjećuju Purl, a na ručak odlaze – bez nje.

Vidjevši kako njen „soft“ pristup ne prolazi, Purl se odlučuje uklopiti i postati jedna od dečkiju. Ona mijenja svoj izgled iz nježnog u strogo i oštro, a isto se preslikava i na ponašanje – više se ne smije i preuzima agresivan pristup koji koriste upravo muškarci u odijelima.

crtani film s porukom

Ipak, preokret u filmu slijedi nakon što u ured dolazi još jedno novozaposleno klupko, baš poput nje. Ona je brbljava, žuta i sve što ostatak zaposlenika nije. Purl uskoro shvaća kako svojim uklapanjem u ovakvo poslovno okruženje samo ponavlja njihovo pogrešno ponašanje i odlučuje promijeniti svoj pristup te pomoći svojoj novoj kolegici.

Upravo ova njena odluka dovela je do promjena u radnom okruženju i ured postaje inkluzivniji – jednak je broj ružičastih klupka kao i muškaraca u odijelima i svi surađuju u harmoniji.

Inspiracija iz iskustva

Moglo bi se reći da je kraj ovog crtanog filma pojednostavljena verzija načina na koji bi se potlačni mogli boriti za ravnopravnost i dostojanstvo na radnom mjestu, ali i dalje vrlo jasno prikazuje kako je to biti izvan „popularnog“ kruga. Purl je simbol s kojim se lako poistovijetiti, a i sama autorica Kristen Lester kaže kako je osmislila ovakav scenarij zbog konkretnog razloga.

“Više puta sam se tijekom svoje karijere u animaciji susrela sa sličnim situacijama i osjećala bih se jako usamljeno. Nadam se da će ljudi pogledati ovaj kratak film i shvatiti da nisu sami i da je moguće biti prihvaćen.“

Film je izazvao već brojne reakcije diljem svijeta i brojne žene složile su se kako ovaj film dostojno prikazuje situaciju u industrijama poput tehnološke u kojoj još uvijek dominiraju muškarci.

Koje poruke šalje?

1. Soft pristup je nepravedno zanemaren

Danas se sve više prepoznaje važnost soft vještina koje u svojem načinu vođenja i poslovanja prirodnije koriste – žene. Agresivnost u određenim situacijama prolazi, ali ne može biti jedini način poslovne (ili bilo koje druge) komunikacije. Purl je dokazala kako su kompromis i suradnja često najbolja opcija.

2. Važno je djelovati na osobnoj razini

Lakše je čekati da netko drugi napravi prvi korak. Lakše je uklopiti se i šutiti. Lakše je zažmiriti na nepravdu i pobjeći od neugodnih situacija. A ponekad osobna odluka od djelovanju može dovesti do opće promjene i boljitka.

3. Ženska solidarnost kao baza napretka

Purl je imala priliku napustiti svoju novu kolegicu i ostaviti je da se sama snalazi u neprijateljski postavljenom radnom mjestu, baš kao što se nekad ona sama snalazila. Ipak, odabrala je pomoći joj i usmjeriti ju, a usput je time promijenila i cijelu organizacijsku kulturu! Lekcija za sve žene koje će u svojoj karijeri imati priliku biti mentorice – iskoristite poziciju za dobrobit drugoga jer tako ćete i same narasti.

4. Preko stereotipa do jednakosti

Jesu li baš svi muškarci u odijelima isti šovinisti koji gledaju sport i obraćaju se s visoka ženskim kolegicama? Jesu li sve žene brbljave, optimistične ljubiteljice šarenog uredskog dekora? Vjerojatno ne, ali možda je cilj važniji od sredstva? Ili?

Foto: Screenshot Youtube

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pitanja za kandidate

Ova dva “small talk” pitanja kandidatu na razgovoru za posao će...

O kandidatu puno toga možete doznati kroz ugodno čavrljanje, bez postavljanja direktnih pitanja. Ovakva pitanja za kandidate ne moraju biti postavljena...