Tko je Mira Murati, žena u koju su uprte oči cijele IT industrije?

CTO tvrtke OpenAI koja stoji iza popularnog ChatGPT-a, Mira Murati trenutno je mnogima najzanimljivija osoba u IT industriji. Inače rođena u Albaniji, svoju karijeru gradi u SAD-u, a njezin interes za umjetnu inteligenciju započeo je 2013. kad se priključila Tesli. Tvrtka je tad radila na softwareu koji bi pomoću umjetne inteligencije upravljao automobilima, odnosno radili su se prototipi samovozećih automobila. Murati se tad zapitala koje su još mogućnosti koje bi nam umjetna inteligencija mogla ponuditi u svakodnevnom životu.

Umjetnu inteligenciju trebamo razvijati svi

Nakon Tesle, prelazi u Leap Motion i bavi se virtualnom stvarnošću, da bi konačno 2018. prešla u OpenAI. Murati smatra kako je za bilo kakve proizvode pokrenute umjetnom inteligencijom važno da ih javnost testira. Odnosno, potrebno ih je ispitati uz pomoć krajnjih korisnika.

„Tehnološki napredak možete ostvarivati u vakuumu, bez kontakta sa stvarnim svijetom,“ izjavila je Murati za Fast Company. „No, tada je upitno idete li u pravom smjeru.“

Smatra da razvoj umjetne inteligencije isključivo u laboratorijskim uvjetima dovodi do još većeg šoka javnosti kad proizvod jednom postane dostupan. Kako bi se umjetna inteligencija dobro razvijala, potreban je feedback ljudi. Brzi razvoj umjetne inteligencije kod mnogih je izazvao strahove od nje. Pitaju se što je sposobna, koliko ju je pametno koristiti i razvijati. Dok jedni strahuju od Skyneta, drugi se (puno racionalnije) pitaju što se može dogoditi ako umjetna inteligencija dođe u krive ruke. Mnoge brine i moguće širenje pogrešnih informacija uz pomoć umjetne inteligencije.

Imamo filozofe i etičare u OpenAI, no zbilja mislim da postoje velika društvena pitanja koja ne bi smjela biti samo u rukama nas koji razvijamo te tehnologije,“ izjavila je Murati. „Ovo je jedinstven trenutak u povijesti u kojemu možemo oblikovati društvo. I to ide u oba smjera – tehnologija oblikuje nas i mi oblikujemo nju.“

Dodaje i kako je važno u razvoj umjetne inteligencije uključiti filozofe, sociologe, umjetnice i općenito ljude iz društvenog i humanističkog polja.


Pročitajte više: Kako će umjetna inteligencija i Chat GPT zauvijek promijeniti online sastanke?


Rapidan rast i novi projekti

Iako vjeruje u mogućnosti OpenAi-a kao tvrtke, nije zainteresirana za razvijanje emocija u proizvodima s umjetnom inteligencijom. Za nju je svijet više filozofska nego znanstvena ideja. Ona bi željela preoblikovati Turingov test kako bi ustanovio ne samo može li računalo razmišljati kao čovjek, već i da uključuje širok spektar kognitivnih zadataka. Iznad svega, želi da sistemi koje razvija OpenAI uče upravo od ljudi.

ChatGPT je u dva mjeseca nakon lansiranja dostigao brojku od 100 milijuna aktivnih korisnika, te je danas najbrže rastuća aplikacija u povijesti. Primjerice, TikToku je za istu brojku trebalo devet mjeseci, a Instagramu dvije i pol godine.

Uskoro se očekuje i lansiranje GPT-4, što znači da će OpenAI biti pod još većim povećalom, a tako i sama Murati koja je izjavila: „Bilo bi dobro kad bi bilo manje strke.“

No, strke će sigurno biti jer korisnici diljem svijeta jedva čekaju novu inovaciju. Murati želi da GPT-4 proširi ljudima vidike, a profesorima pokaže kako je umjetna inteligencija puno više od alata koji će učenici i studenti koristiti kako bi plagirali tekstove. Ona može biti alat koji će pomoći u pisanju nastavnog plana i pomoći pri usvajanju gradiva. ChatGPT je opisala kao osobnog instruktora, pomoćnika koji će nam pomoći da znamo i možemo više.

Foto: Canva / Mira Murati LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -