‘Cvrčak i mravica’ novi je zamah hrvatskog animiranog filma

Prvi domaći dugometražni animirani film rađen u 3D tehnologiji sinoć je premijerno prikazan u Kaptol centru. Riječ je o animiranom filmu “Cvrčak i mravica”. Film je tek premijerno prikazan, a već je dogovorena distribucija u 40 zemalja diljem svijeta, prenosi HRT.

HRT je ujedno i jedan od distributera pa će tako biti prva televizija koja će ga prikazati. Film je nastajao čak 13 godina, a na njemu je radilo više od 150 profesionalaca iz čitavog svijeta. Baziran je na Ezopovoj basni, a producentski par Krpan ga je odlučio napraviti kako bi ga poklonili svojoj kćeri koja je tada imala 5 godina, a nedavno je napunila 18.

Za djecu i one koji se tako osjećaju

Riječ je o 3D animaciji, no producent je istaknuo da nije riječ o filmu koji se gleda s 3D naočalama nego o samoj tehnici.

Priča je to o cvrčku Ketu i princezi Antoneti. Cvrčak Ket voli svirati sa svojim bendom i zabavljati bezbrižne kukce iz okolice. Na Cvrčelli zabava nikad ne prestaje, a zima je tek izmišljotina uštogljenih mrava i teoretičara zavjere. U blizini živi mravica Antoneta, u društvu posvećenom graditeljstvu, disciplini i radu. Glazba je strogo zabranjena. Kad se Ket i Antoneta sretnu, među njima se brzo razvija bliskost. Može li Antoneta spasiti cvrčke od zime prije nego što je prekasno? Ovako je radnja filma opisana na stranicama HAVC-a.

“Jako sam sretna što ovaj crtić ima songove. Najbolji dio, za kojeg bi voljela da i inače postoji u sinkronizacijama, je taj što sam partnera imala u sobi preko puta sebe”, rekla je za HRT Tara Thallar koja je posudila glas princezi Antoneti.

Autor songova je Gordan Muratović, a a glasove posužuju još i Marko Petrić, Filip Vidović, Jadranka Krajina, Katarina Madirazza Strahinić, Dušan Bućan, Mladen Vasary, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Ivan Đurić i Hrvoje Kečkeš.


Pročitajte više: Božićni crtići koje morate pogledati ako još niste


Povratak hrvatskog animiranog filma?

Film je nastao u produkciji studija Diedra i koprodukciji kultnog Zagreb filma. Kuća je to koja je nekoć ‘rasturala’ na domaćoj i svjetskoj sceni, no zadnjih je desetljeća mnogo skromnija. Ona je dom hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića koji je za svoj animirani film “Surogat” dobio Oscara. Inače taj film iz 1961. je prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je osvojio Oscara za najbolji crtani film.

Animirani filmovi Zagreb filma obogatili su odrastanje mnogih generacija, a Global je imao priliku posjetiti njihov studio na Savskoj cesti, koji i dan danas pršti kreativnom energijom, pišu. Ipak, današnji uvjeti rada mnogo su skromniji od slavnih ’60-ih kada je nagrađen Vukotićev “Surogat”.

Umjetnički supervizor Bogojević Narath za Global je rekao da Zagreb film nastoji zaposliti mlade snage kada je god to moguće. Ipak, i kada se zaposle, mladima je gotovo nemoguće steći uspjeh na razini prijašnjih kolega poput Dušana Vukotića. Njegov kolega Damir Šuša mnogo je optimističniji.

“Mnogo se toga promijenilo na bolje dolaskom ravnatelja Vinka Brešana”, rekao je.

Upravo je Brešan koproducent filma Cvrčak i mravica, uz producenta Dina Krpana.

Foto: HAVC

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -