Prvi petak u veljači rezerviran je za crvenu boju i borbu protiv zanemarene bolesti koja na specifičan način pogađa žene

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba pokrenuta je zdravstveno-edukativna akcija „Dan crvenih haljina“. Cilj ove opsežne akcije je podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života.

Žene za žene

Moždani udar kod žena tema je o kojoj se malo priča i o kojoj se malo zna. Žene koje su doživjele moždani udar zapostavljene su u istraživanjima o toj bolesti, a kod njih se kasnije i prepoznaje i liječi. Ti su razlozi naveli četiri žene da pokušaju upozoriti, ali i educirati javnost o značaju moždanog udara u ovoj populaciji. U borbu protiv opakog protivnika krenule su neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Vesna Matijević i logopetkinja Dinah Vodanović.

Predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i članica organizacijskog odbora „Dana crvenih haljina“, prof. dr sc. Zdravka Poljaković, ističe važnost ove akcije zbog činjenice da moždani udar pogađa znatno češće žene nego muškarce i jedan je od vodećih uzročnika invaliditeta i smrti.

„Najvažniji korak u borbi protiv moždanog udara u žena je edukacija, upravo zbog specifičnosti, kako u uzrocima tako i u simptomima. Poznajemo li uzroke, možemo promijeniti način života i smanjiti rizik od moždanog udara, a ukoliko do njega ipak dođe, znanje o simptomima pomoći će nam da pravovremeno reagiramo i na taj način pomognemo sebi ili drugima.“

Snažna podrška javnosti

Obilježavanje „Dana crvenih haljina“ provodit će se svake godine i to prvog petka u veljači. Ovogodišnji, prvi „Dan crvenih haljina“ započinje raznim aktivnostima krajem siječnja, a koje uključuju javne edukacije za građanstvo putem tribina, direktne komunikacije na štandovima i medijskih nastupa eminentnih stručnjaka.

Akcija završava velikim svečanim okupljanjem 1. veljače u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Svečano obilježavanje vodit će Karmela Vukov Colić, a uz glazbene goste Ines Lovrić, Antonellu Malis, Davida Metelkova i Zdenku Kovačiček, zvijezde večeri biti će deset žena koje su preboljele moždani udar.

One će nositi crvene kreacije koje su im za ovu prigodu kreirali i darovali hrvatski dizajneri Martina Felja, Lana Puljić, Ivica Skoko, Andrijana Subotić Pjajčik, Igor Dobranić, Božica Medić-Juraković, Ivan Friščić, Martina Herak, Iva Karačić i modna kuća Nebo.

Spriječiti i liječiti

Idejna začetnica ove akcije i predsjednica odbora prof.dr.sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan ističe razloge zašto je bitno baviti se ovom temom.

„Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, stoga je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara.“

dan crvenih haljina

Povodom ove hvalevrijedne akcije mlada umjetnica Petra Huzjan nacrtala je zaštitni znak – siluetu žene u crvenoj haljini koja je istovremeno krhka i snažna te tako savršeno oslikava misiju ovog projekta. Na društvenim mrežama akciju obilježava hashtag #NosiCrveno koji poziva sve da 1. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Javnozdravstvena akcija „Dan Crvenih haljina“ održava se po visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića i Ministarstva zdravstva, a donacijama su je podržali Pfizer, Boehringer Ingelheim, Boston Medical, PBZ Card, Podzemno skladište plina i mnogi drugi.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...