Danijela Balikić u 50-ima osnovala tvrtku koja proizvodi hranu

Danijela Balikić imala je neobičan životni put. Iako je godine svoje karijere provela u radu na projektima vezanima uz mlade, odlučila se prekvalificirati, upustiti u područje farmacije i nutricionizma te osnovati tvrtku.

Usprkos životnim nedaćama koje su je snašle, nikada nije izgubila pozitivan stav prema životu, a upravo se time vodila i prilikom osnivanja tvrtke Orange & Green, specijalizirane za proizvodnju dodataka prehrani, ali i s iznimnom humanitarnom crtom osmišljenom u sjećanje na Danijelinu preminulu kćer Anitu.

Snaga i neprestana borba kojom korača kroz svaki novi radni dan nadahnjuju svakoga tko je upozna, a kako sama kaže, sve to radi kako bi barem pokušala svijet učiniti boljim, što joj bez imalo sumnje polazi za rukom.

Prekvalifikacija nakon uspješne karijere

Djetinjstvo je provela u iseljeničkoj obitelji u Americi, a u Hrvatskoj dobila svoj prvi posao i osnovala obitelj. Iako je radila u banci, a potom vodila agenciju za nekretnine, odlučila je završiti studij socijalne pedagogije, što je i napravila na Sveučilištu Jönköping u Švedskoj. Radila je s mladima, a kasnije je dobila i licencu životnog trenera. Tijekom narednih godina postala je salto-trener, što joj je omogućilo putovanja diljem svijeta i sudjelovanje na međunarodnim projektima vezanima uz osobni razvoj i rad s mladima. Međutim, nakon 12 godina rada u projektnom okruženju, napravila je potpuni zaokret. Željela je postati nutricionistkinja i otvoriti vlastitu tvrtku, što joj je i pošlo za rukom.

Tako je nastala farmaceutska tvrtka Orange & Green, registrirana za istraživanje i razvoj, proizvodnju homogeniziranih prehrambenih pripravaka i dijetetske hrane, te proizvodnju pripremljene hrane za kućne ljubimce. Nakon godina istraživanja tržišta, početkom 2016. izgrađen je i laboratorij za istraživanje i razvoj u Marijancima kraj Osijeka koji surađuje s prestižnim hrvatskim institucijama.

“Tu se eksperimentira, prokušavaju formule pripravaka, koristeći savjete i upute znanstvenika sa Zavoda za mljekarstvo Prehrambeno tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, kao i Katedre za nutricionizam istog fakulteta. Uz savjete sa Zavoda za farmaceutsku tehnologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, testirano je i laboratorijski ispitano više proizvoda u klasi dodataka prehrani u području jačanja imuniteta i detoksikacije ljudskog ili životinjskog organizma. Otvoren je i registriran farmaceutski proizvodni pogon u Zagrebu, gdje je u rujnu započela proizvodnja Imunoalfe, tableta kozjeg i kobiljeg mlijeka sa dodatkom ljekovitog bilja”, pojašnjava nam Danijela.

Govorili joj da je prestara za novi početak

Danas njezina tvrtka niže brojne uspjehe, no počeci nisu bili nimalo jednostavni. Iako je imala bezrezervnu podršku svog supruga Anđelka, okolina nije jednako gledala na njezine nove odluke.

“Više sam puta čula da sam prestara za nove početke, da se neću snaći u novoj branši, da je u farmaciji vrlo teško i slično. Da, teško je, ali u odnosu na što? U čemu je to danas lagano? Znam da negdje, širom svijeta, ima žena poput mene, s istim sposobnostima, istim željama, sličnim izazovima. Ako čuju moj glas, želim utjecati na mijenu njihove svijesti. Nadam se da ću ih motivirati da već danas naprave prvi korak jer svrha je ono što stvara istinsku sreću”, ističe Danijela.

Pobijedila je ageizam i nikada nije požalila što je donijela odluku o napuštanju svoje dotadašnje karijere i okretanju nečemu potpuno novom iako je znala da će to zahtijevati izlazak iz komforne zone.

“Svaki put kada izađete iz svoje komforne zone, rastete. Otvore se nova vrata. Ujutro ustaneš i nastavljaš dalje. Zato je moto moje tvrtke ‘Danas je dobar dan’. Morate ga istražiti i dati mu šansu. Svijet će se nakon toga posložiti za vas”, kaže Danijela.

Težak životni udarac potaknuo promjene

Time se vodila i u najtežem životnom periodu kada je umrla Anita, jedna od njezine dvije kćeri.

“Anita je bila izvrsna studentica medicine, imala je namjeru specijalizirati imunologiju, sanjajući da bi možda jednog dana mogla osmisliti novi lijek. Htjela je svijet učiniti boljim mjestom. Tragično je umrla s 24 godine. Roditelj ne bi trebao nadživjeti svoje dijete, pogotovo takvu dušu kao što je Anita. Bila je vrsta osobe koja bi pomagala svima koji to trebaju”, prisjeća se Danijela.

Period nakon njezine smrti bio je izuzetno težak. Srećom, uz kćer Lidiju i ostatak obitelji odlučila je da je vrijeme pomoći ljudima na način na koji je to htjela Anita, a tvrtka Orange & Green rezultat je upravo toga.

“Orange & Green Lifestyle jedinstveno kombinira sve pozitivne stvari u koje vjerujemo kao što su zdravlje, ljepota, sreća, pozitivne vibracije i dobre navike. Vjerujemo da za činjenje dobra nikad nije prekasno, tj. nikada nije dovoljno rano da se stvari počnu mijenjati na bolje. Zato je svaki dan dragocjen i vrijedan. Ovo razmišljanje o vremenskoj skali izrazili smo našim sloganom: Today is a good day. Iz ove filozofije poslovanja i vizije tvrtke proizlaze temeljne odrednice naših proizvoda”, pojašnjava Danijela.

Svjetski trendovi hrvatske tvrtke

Istraživanjem tržišta uočili su trendove pojačanog porasta potrošnje kozjih proizvoda kako u Europskoj uniji, tako i u ostatku razvijenijih zemalja svijeta, kao i streloviti probitak dodataka prehrani koji je izazvan ubrzanjem tempa života, rastućom tehnologijom i promjenom ritma prehrane.

Danijela Balikić

“Križanjem ova dva specifično uočena trenda došli smo do jednostavne formulacije u potrebama potrošača na ovom polju. Rezultat su dobivene formule dodataka prehrani u obliku premium superhrane za ljude i životinje. Mislim da sam time negativnu životnu energiju pretočila u pozitivnu. Uostalom, treba preskakati  prepone, a ne pričati o njima”, zaključuje Danijela.

Do sada je tvrtka iznjedrila sedam osnovnih proizvoda za jačanje imuniteta i detoksikaciju za ljude i njihove kućne ljubimce, a među njima se jedan proizvod posebno ističe. Riječ je o My Capps, spoju aplikacije i dodataka prehrani, jedinstvenom na tržištu.

“Razmišljajući o usporednim procesima globalizacije i personalizacije, zaključili smo da inovativnosti sadržaja proizvoda treba pridodati i inovativnost u načinu njihova oblikovanja, izboru tržišta te platformi gdje će se ti proizvodi nuditi potrošaču. Isto tako, uvidjevši da su platforme mobilnih aplikacija u ponudi proizvoda i usluga posljednjih godina u vrtoglavom globalnom usponu, logično je bilo uvrstiti upravo ovakav koncept kao perjanicu u proizvodnoj gami tvrtke”, pojašnjava nam Danijela svoju odluku.

Tako je nastao projekt My Capps, kapsule 30/60/90 kom, personalizirani kompleks vitamina, minerala i ljekovitog bilja,  produciran formulom algoritma mobilne aplikacije My Capps, individualno prilagođen svakom korisniku. My Capps je prva aplikacija u svijetu koja kupcu spravlja jedinstveno prilagođenu dnevnu dozu prirodnih vitamina i minerala u vidu kapsule i na ovakav način. Pritom potrošač ne treba nekoliko različitih dodataka prehrani, što je dosadašnja praksa, već treba samo jedan.

Kako funkcinira My Capps?

“Aplikacija komunicira s potrošačem na temelju njegovog jedinstvenog profila i  informacija koje je on pohranio u njemu, a odnose se na njegove zdravstvene podatke, npr. krvnu sliku te informacije o njegovim zdravstvenim navikama i općim matičnim podacima koje dodaje profilu putem jedinstvenog upitnika. U zavisnosti od kombinacije stotinjak profilnih podataka aplikacija omogućuje jedinstvenu algoritamsku formulu za svakog korisnika, koja odabire optimalnu kombinaciju vitamina, minerala i ljekovitog bilja posebno dizajniranog i prilagođenog vitaminsko-mineralnom statusu pojedinog korisnika”, kaže Danijela.

Dostava će biti besplatna za cijeli svijet, kao i preuzimanje i korištenje same aplikacije na iOS i Android uređajima.

Upravo im je ta ideja donijela prestižno priznanje. Naime, u rujnu se Danijelina tvrtka s konceptom My Capps prijavila na startup platformu Pioneers u Beču. Izabrani su u sto najboljih startupova iz cijeloga svijeta za event Health Pioneers u Amsterdamu koji će se održati ovih dana, gdje ima već ugovorene sastanke s potencijalnim investitorima. Sudjelovat će i na Međunarodnoj izložbi inovacija i poslovnih planova Budi uzor®/Inova® u organizaciji Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika te na startup natjecanju Zagreb Connect 2017.

Humanitarna nota tvrtke

Osim svojim inovacijama, tvrtka se ističe i svojih humanitarnim karakterom, koji je Danijela posvetila pokojnoj kćeri.

“Znajući da svaki čin dobrote stvara beskrajnu jeku, želja nam je svjesno se odreći dijela dobiti tvrtke u korist općeg dobra, ali u interakciji s kupcima naših proizvoda. Tu svakako dodanu vrijednost platforme proizvoda My Capps nazvali smo konceptom AIM’s Fund  –  Anita’s Inspiration Movement (Fond Pokreta nadahnutog  Anitom). Svaki kupac bit će pri korištenju aplikacije obaviješten da će se po plaćanju kapsula My Capps, tvrtka Orange & Green odreći dijela dobiti i taj iznos donirati u jednu od dvije moguće namjene prema izboru kupca”, pojašnjava nam Danijela.

Naime, svaki kupac može birati hoće li podržati akciju “Education for All” ili “Green City Concept”.

“Obrazovanje dostupno svima pomagat će primarno maturantima  koji žele  nastaviti školovanje i otići na studij, a slabijih su financijskih mogućnosti, te su evidentno nadareni za neko područje, što je vidljivo po njihovoj izvrsnosti na natjecanjima nacionalne razine, dok će se s druge strane pomagati i onima koji žele nastaviti svoje formalno ili neformalno obrazovanje, koji su nadareni za određeno područje, no nemaju financijskih sredstava. Nositelji stipendija biti će transparentni na našim internetskim stranicma, a kupci My Cappsa moći će provjeriti gdje i kako  se troši novac za  stipendije”, objašnjava Danijela.

Ono što je važno istaknuti jest da će se svaki stipendist obavezati u granicama svojih mogućnosti pomagati budućim stipendistima kroz AIM’s Fund, kada jednom završi studij i zaposli se. Na taj način će se nastavljati krug dobrote.

Što se pak tiče koncepta zelenog grada ili “Green City Concept”, riječ je o ekološkoj platformi koja u suradnji s lokalnom samoupravom planira organizirati danju drveća diljem svijeta.

“Znajući točne koordinate zemljopisne širine i dužine određene lokacije, kroz transparentnost interentskih stranica kupci My Cappsa znat će gdje je ‘njihovo’ stablo posađeno. Ova ekološka platforma temelji se na potrebi povećanja kisika u gradovima i stvaranju ugodnijeg i kvalitetnijeg životnog okruženja”, ističe Danijela.

Obična žena s izvanrednom odlučnošću

Ovakvim inovativnim pristupom ne samo u dizajniranju svojih proizvoda, nego i interakciji s krajnjim korisnicima, Danijelina je tvrtka daleko ispred konkurencije na našim prostorima. Ono što ju svakodnevno puni energijom i daje joj snagu za dalje jest njezina obitelj, pas Đuro, putovanja sa suprugom i uživanje u gastronomiji, kao i velika želja za time da svijet učini boljim.

“Zig Ziglar, američki marketinški stručnjak i motivator, rekao je: ‘Vjerujem da uspjeh postižu obični ljudi s izvanrednom odlučnošću.’ Ja sam se zaljubila u inovaciju i na tom tragu vidim budućnost sebe i naše tvrtke. Producirat ćemo nove i zanimljive proizvode, zapošljavati ljude, donacijama jačati AIM’s Fund i tako pomagati ljudima. Ukratko, pokušati ovaj svijet učiniti boljim i sretnijim mjestom za život”, zaključuje poduzetnica Danijela Balikić.

Foto: Privatna arhiva Danijele Balikić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -