Darija Čelić Trajčeski u želji za fleksibilnošću otvorila turističku agenciju

Darija je jedan od mnogih primjera onoga gdje te život usmjeri gdje trebaš biti. Nakon što je završila studij talijanskog i češkog, sanjala je o poslu prevoditelja. No počela je raditi u jednoj turističkoj agenciji i spletom okolnosti, zadržala se u toj branši sve do pokretanja vlastitog biznisa.

„Uvijek je bila prisutna želja za stvaranjem nekih projekata, za promjenama i novitetima i tako je došlo vrijeme za otvaranje vlastite agencije. Nisam baš bila sretna s idejom da svoj posao samo odradim unutar 8 sati. Bila sam željna novih saznanja i mogućnosti, a kao majci dvoje djece, zaista mi je trebala fleksibilnija varijanta radnog vremena.“

Stoga je dala otkaz, iznajmila ured u centru Pule i krenula u poduzetništvo. U vrijeme pokretanja svog posla, djeca su joj bila stara 10 i 3 godine. Nakon svih obaveza, treninga i dogovora, shvatila je da joj se obiteljski život sveo na jedan do dva sata dnevno, što nije bilo prihvatljivo. Tako je Darija nakon 15 godina rada za druge odlučila pokrenuti vlastiti posao – turističku agenciju Travelatico.

izleti po istri

Osim slobode i mogućnosti ostvarenja svojih vizija, naglašava kako je veseli i to što upoznaje velik broj pozitivnih, poticajnih ljudi. Tako nešto u korporacijama gdje je „čovjek čovjeku često vuk“ nije imala prilike. Sada obožava fleksibilnost koja joj omogućuje da dođe ranije doma i provodi vrijeme s djecom, a kako je to obično kod poduzetnica – kada navečer djeca zaspu, ona opet prioni poslu.

Za taj period naglašava kako joj je nedostajalo mjesto gdje bi bili objedinjeni različiti zakoni ili institucija koja te može u sve uputiti. „Netko tko bi specificirao što trebaš i po kojem zakonu. Samoj mi je teško pratiti sve te promjene. Kad sam krenula sam sve proučila, no poslije se stvari ne mijenjaju, a nema nikoga da te obavijesti, moraš sve sam pratiti“, dodaje Darija.

Specijalizirane ture kao faktor prepoznatljivosti

Želja joj je Travelatico osnažiti kao brend i na tržištu pozicionirati kao stručnu i specijaliziranu agenciju u prodaji avio karata i poslovnih putovanja. Uz to, najvažnija djelatnost tvrtke su individualni izleti, koji su sadržajem i ponudom drugačiji od ostalih na tržištu.

„Gostima nudimo Koktel Turu po Puli ili Gastro obilazak gdje degustiraju vina, pršute i sireve. Za ljubitelje fotografije postoji tura gdje obilaze atraktivne lokacije uz pratnju i savjete profesionalnih fotografa. Gosti se mogu okušati u spravljanju istarske pašte, fuža i pljukanaca, isprobati istarska piva i nagrađivane hamburgere, ali i obići tradicionalne i kvalitetne maslinare i vinare.“

Darija je u osmišljavanju tura misliila na sve, pa tako kada je gostima dosta gužve i vrućine, mogu otići na piknik na Ćiariju ili Učku te uz čašu vina i fetu sira ili voćke uživati u miru i zelenilu obližnjih brežuljaka. Ta je tura jedna od najpopularnijih! Za aktivne goste pripremila je bike turu po Ćićariji. Prednost tura je što se mogu koristiti kao turistička ponuda, ali i kao team building tura ili poklon poslovnim partnerima čime je osigurala veći segment kupaca.

Na pitanje kako dolazi do ideja za ture, naglašava kako je glavna misao vodilja ponuditi gostu nešto novo i drugačije, nešto što će zaista doživjeti i proživjeti, a ne samo suhoparno obići. I Darija sa svojom obitelji rado boravi u Istri, obilazi razne lokacije, vozi bicikl, planinari i usput otkriva novosti i ljepote Istre koje do tada nije još vidjela. Surađuje s brojnim hotelima, vodičima, drugim agencijama, portalima te koristi društvene mreže kako bi došla do novih klijenata.

izleti po istri

Dugogodišnje iskustvo prednost kod stresnih situacija

Kako se u Istri mali broj agencija bavi prodajom karata, Darija upravo 10-godišnje iskustvo u tom području smatra prednošću. Radi se o nepredvidivom i stresnom segmentu u kojem je prošla dobre i loše dane.

„Stres je uvijek kada se iznenada otkaže let , pa se mora reagirati u istom trenutku. Putnik je na putu i ne znamo kolika mu je mogućnost pristupa svim informacijama. Tada ga ja izvjestim o situaciji i već unaprijed istražim sve mogućnosti te ga  tako pripremim na daljnje postupke. I njima je naravno odmah lakše, kada čuju i rješenje nakon problema. To je zaista prednost kupovine karata preko agencije. Uvijek imate nekoga koga možete nazvati i tko će učiniti sve da vam u nekoj situaciji pomogne.“

No, srećom, većinu vremena sve dobro prolazi i bude onako kako je dogovoreno s klijentom i to su situacije koje ju jako vesele. A ono što je također izvor velike sreće je i  projekt „Putujmo!“. Radi se o svojevrsnom druženju na temu putovanja kojeg 4 puta godišnje organizira u Gradskoj knjižnici u Puli. Ideja je promicanje putovanja. Na tim se druženjima trudi promovirati avio polaske iz Pule i približiti neke destinacije. Česti su gosti razni putnici koji predstavljaju neku destinaciju kroz prepričavanje iskustva i uz fotografije.

Pokrenula je taj projekt u želji da sugrađanima približi činjenicu da je tijekom sezone Pula povezana s čak 75 destinacija, da se nude vrlo povoljne karte i zaista nije skupo i komplicirano putovati.  Osim Pule, na samo 2-3 sata vožnje nalaze se još 4 zračne luke, što putnicima zaista daje krila!

Kako i sama voli putovati, uvijek naglašava kako nas upravo putovanja obogaćuju, ruše predrasude, oplemenjuju nas. Ona su i prilika da učimo o sebi i drugima, ali i prilika za sve koji ne putuju, da čuju priče ostalih putnika.

Izleti po Istri: novi projekti na vidiku

Kako je i sama poduzetnica, Darija zna koliko se nekada nema vremena za sve što bismo htjeli. Tako joj je u planu ponuditi organizaciju putovanja od početka do kraja za sve koji su prezaposleni ili preumorni uopće razmišljati o tehnikalijama putovanja. Tim putnicima želi omogućiti da samo dođu i uživaju u odmoru, dok se Travelatico brine za sve ostalo.

„To bi bila vikend putovanja u Istru u određenim hotelima s uključenom masažom, izletima i degustacijama – ovisno o izboru programa. No cilj je da dođete i ne mislite o ničemu, nego da se odmorite i napunite baterije.“

U planu je i proširiti poslovanje te razviti produkt cjelovitog individualnog putovanja u Istru. Ono bi uključivalo sve od avionske karte do izleta. Sama Darija obožava čitati, planinariti, šetati uz more, trčati, a druženja s prijateljima uz finu hranu i vino uvijek joj napune baterije i često daju ideje za nove projekte.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

  1. Za svaku pohvalu kako jedna slavonka voli i poznaje Istru da može svoje znanje prenositi drugima.
    Bravo za Dariju i Travelatico

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -