Depilacija šećernom pastom ili voskom – što odabrati?

Ljeto samo što nije došlo, a samim time i vrijeme kada se najviše nose suknje, haljine i slične kombinacije koje zahtijevaju njegovanu i glatku kožu. Mnoge žene koje se inače  depiliraju kod kuće, u ljetno vrijeme radije odlaze u salone.  Depilacija šećernom pastom ili voskom donosi dugotrajne rezultate, ali nisu sve metode depilacije za svakoga. Iz tog razloga važno je znati odabrati najbolju za vaš tip kože i dlačica. Evo kako!

Depilacija šećernom pastom

Postupak depilacije šećernom pastom značajan je po tome što se pasta na kožu nanosi u suprotnom smjeru rasta dlačica, dok se uklanjanje vrši u smjeru rasta dlačica. Iritacija kože kod depilacije šećernom pastom je minimalna, ne dolazi do trganja dlačica, a smanjena je i mogućnost urastanja. Uz to, šećernu pastu s kože moguće je ukloniti običnom vodom.

Za proizvodnju šećerne paste većinom se koristi samo med, šećer i voda. Smjesa je u potpunosti prirodna bez dodatnih konzervansa, pa uz depilaciju ujedno dobivate i piling kože koji je izuzetno bitan. Koristi se na svim područjima zahvaćenim neželjenim dlačicama, za sve tipove kože i kod svih tipova dlačica. Često se koristi za područje bikinija i pazuha.

Žene koje inače imaju osjetljivu kožu sklonu iritacijama, ističu kako ovom metodom iritacija i boli nema ili da brzo prolaze. Ova metoda nije za one u žurbi jer se nanosi masa na manju površinu i sporiji je rad, ali je i učinkovitiji jer se pastom mogu ukloniti kraće dlačice nego što bi to mogao učiniti vosak za kojeg je bitna dužina dlačica (barem 3-4mm).

Depilacija voskom

Radi se o metodi uklanjanja dlačica koja je među najpopularnijima već dugi niz godina. Ovisno o području koje se depilira, koristi se hladni ili topli vosak. Topli se vosak koristi za područje bikinija, pazuha ili lica jer se nakon nanošenja vosak stvrdnjava na koži te ga je potrebno lagano odignuti i u jednom potezu ukloniti s kože. Samo nanošenje toplog voska može biti bolnije od depilacije hladnim voskom zbog veće temperature zagrijavanja.

Hladni vosak, za razliku od toplog, možemo pronaći u opciji trakica ili patrona, koje se najčešće koriste u kozmetičkim salonima. Depilaciju voskom ne bi trebalo raditi neposredno prije izlaganja suncu, a ukoliko su prisutne površinske kapilare, potrebno je koristiti samo hladni vosak.

Zaključak

Ako nemate problema s osjetljivom kožom ili vam je hitna depilacija, svakako se preporučuje vosak. Ukoliko imate nizak prag boli i osjetljivu kožu, šećerna pasta bolji je izbor. Nakon same depilacije, bilo šećernom pastom ili voskom, obavezno je namazati kožu sredstvom za smirenje kože, primjerice losionom ili uljem. Tuširanje se preporuča tek 2-3 sata, a koža se prvo treba lagano politi s hladnijom vodom kako bi se sve pore zatvorile, a tek nakon toga se preporuča korištenje gela za tuširanje. Voila, spremni ste za ljeto!

Članak pripremljen u suradnji sa Centar zdravlja i ljepote Taban

Foto: Centar zdravlja i ljepote Taban

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -