Spektakularno baletno uprizorenje “Derviš i smrt” uskoro u Lisinskom

Derviš i smrt najpoznatiji je roman Meše Selimovića koji je nastajao u razdoblju od četiri godine (1962-1966). Objavljen je 1966. godine te je doživio nevjerojatan uspjeh od strane čitalačke publike.  Svi ljubitelji baleta ovo spektakularno izdanje mogu pogledati 18. svibnja u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Najpoznatiji roman Meše Selimovića dobio je novu dimenziju

Derviš i smrt spektakularno je baletno uprizorenje legendarnog romana pod koreografskom palicom Igora Kirova te uz mističnu glazbu Gorana Bojčevskog. Baletni koraci vjerodostojno dočaravaju profinjenu introspekciju filozofskog romana, razmišljanja o životu ususret smrti, surovosti i duhovnosti, nepravdi i transcendenciji.

Libreto Saše Dimoskog u sinergiji glazbe, pokreta, kostima i scenografije duboko je uronio u čudesan svijet Meše Selimovića. Publici vjerodostojno i detaljno dočarava unutarnja ljudska propitkivanja i prenosi radnju romana na sceni.

Glavni lik, Ahmeda Nurudina, utjelovljuje dvoje plesača. Njegovu vanjsku, tjelesnu stranu donosi zagrebački baletni prvak Tomislav Petranović, a onu unutarnju, duševnu, Ajla Kadrić.

Nominacija za Oscara

Djelo je već ranije doživjelo nekoliko kazališnih adaptacija, dok je ona filmska zaradila i nominaciju za Oscara. Baletno uprizorenje romana također je oduševilo i publiku i kritiku.

„Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega – da je svaki čovjek uvijek na gubitku!“ Tim riječima počinje roman Derviš i smrt koji će zagrebačka publika moći uživo doživjeti i proživjeti uz baletni ansambl splitskog HNK-a 18. svibnja 2019. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Ulaznice po cijeni od 90, 120, 150 i 180 kuna mogu se kupiti na web stranici te na blagajni KD Lisinski.

Sve WiA članice ostvaruju 20% popusta (vrijedi isključivo za kupnju na blagajni).

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više