Didaktičke igračke: što su i zašto ih uvesti u svakodnevnu igru?

Poznato je da djeca vole igru i obožavaju igračke. Igračka, osim što djeci pričinjava veselje, izuzetno je važna i za njihov razvoj. Iako ih djeca gledaju kao izvor zabave, biraju ih roditelji da bi djeca uz igru mogla učiti, poticati maštu i kreativnost, razvijati osjetila i emocije. Najzabavnije su igračke koje potiču interakciju, a nazivamo ih didaktičke igre.

Didaktika je grana pedagogije koja se bavi teorijama, idejama, načelima i uputama koje su usmjerene uspješnom provođenju odgojno-obrazovnog procesa. Sama riječ didaktika dolazi od grčkog glagola “didaskein” ( διδάσκειν) što znači proučavati, obučavati i predavati, opominjati. Didaktika je usko povezana s pedagogijom i bavi se samo onim učenjem koje je povezano s nekom pedagoškom svrhom i s ciljem obrazovanja i odgoja. Ona omogućuje snalaženje, orijentaciju i znanje.

Zašto su važne didaktičke igračke?

Didaktička igračka je igračka koja podučava, poboljšava motoričke i kognitivne sposobnosti, koordinaciju ruku i oka. To je igračka koja će definitivno privući pažnju djeteta, utjecati na njegovu koncentraciju i motoriku te raditi na poboljšanju istog.

Didaktičke igračke mogu se ponuditi djetetu od najranije dobi. Već pri rođenju djeca reagiraju na vanjske podražaje stoga će didaktička igračka biti prva stepenica u njihovom razvoju.

Koje igračke odabrati za najraniju dob?

Za početak će to biti igračka za gledanje i slušanje – žarkih boja i različitih oblika, igračka koja proizvodi zvuk, a ubrzo i igračka za hvatanje.

Kako bi bilo jednostvanije odabrati pravu možemo ih podijeliti na sljedeće:

Taktilne – stiskavci, aktivni plišanci, slikovnice…

Glazbene instrumenti, zvečke

Vizualne – igračke žarkih boja za stimuliranje vida


Pročitajte više: Znate li kakve računalne igre igraju vaša djeca?


Didaktičke igračke za razvoj fine i grube motorike!

Motoričke igre je važno svakodnevno primjenjivati i to od najranije dobi. U početku dovoljan je dodir, osmjeh, poljubac i lagane vježbice, a uz dodatak pjesmica i njihov ritam potaknut ćemo razvoj motorike.

Djetetu je u prirodi da se kreće i potrebno mu je omogućiti prostor u kojem će se slobodno kretati, a za igru koristiti cijelo tijelo. Aktivni stolić, guralice, igračke na povlačenje odličan su izbor za vježbu grube motorike, no jako je važno da se i gruba i fina motorika koriste i razvijaju istovremeno. Kao primjer možemo navesti igračke za umetanje – razvija prepoznavanje oblika i veličina, koordinaciju oko – ruka i vizualnu percepciju. Za vježbe fine motorike plastelin je odličan izbor za svaku dob djeteta.

Kada spominjemo motoriku važno je naglasiti i vrijeme koje provedemo u vanjskom prostoru. Igre na otvorenom, vožnja biciklićima, igra loptom, šatori za igru i druge aktivnosti potrebne su za zdravo i sretno odrastanje.

KOCKE – važna igračka pri razvoju motorike

Kada se djeca igraju, grade i izmišljaju, razvijaju se motoričke vještine. Oni se protežu, dižu i sklapaju komade zajedno, igraju se, a da ni ne primjećuju da istovremeno uče dok im aktivna igra pomaže u odrastanju.

Kao primjer izdržive i sigurne didaktičke, aktivne igračke namijenjene dobi od 6 mjeseci pa sve do 6 godina uzeli smo poznati skandinavski brend Modu. MODU je modularni sustav kocki koje se mogu međusobno povezati, graditi sve vrste konstrukcija te igrati razne igre.

Igračke za razvoj koncentracije i pažnje!

Poznato je da sve više djece ima problem s koncentracijom što u kasnijoj dobi može predstavljati probleme u učenju. Zato je važno djecu od najranije dobi poticati na igru. Slagalice, bojanke, čitanje priča ili u kasnijoj dobi precrtavanje ili društvene igre bit će odličan izbor igračaka za razvoj koncentracije.


Pročitajte više: Što djeca poduzetnika mogu naučiti odrastajući uz privatni biznis


Zašto su boje važne za razvoj djeteta?

Posljednjih nekoliko godina na tržištu su vrlo popularne skandinavske boje, točnije pastelne i neutralne boje, no boje imaju veliku važnost kod djece pogotovo u najranijoj dobi.

Bebe u dobi od 4 mjeseca prvo počinju raspoznati osnovne i jake boje – crvenu, žutu, zelenu i plavu. Boje okružuju naš svijet i mogu utjecati i na raspoloženje kod djeteta. Djeca su živahna i vole jake boje jer su živahne baš poput njih. Boja može inspirirati, oduševiti ili umiriti. Zato je važno da djeca budu okružena bojama i da im ponudimo igračke u žarkim bojama.

Tradicionalne didaktičke igre i zašto su važne?

Promatranjem djeteta u igri o njemu možemo puno toga doznati. Dijete kroz igru iskazuje svoje emocije – veselje, ljutnju, stvara bliske odnose i uči se govoru. Razvoj se odražava u igri dok istovremeno igra potiče razvoj. Zaigrajte s vašim djetetom igru iz djetinjstva i dodatno se povežite s njim.  Gumi – gumi, školica, igra skrivača, utrke u vrećama, utrka s jajima sve su to odlične tradicionalne igre za stvaranje bliskosti s roditeljima, no istovremeno i razvoj spretnosti, koordinacije, preciznosti i snalaženje u prostoru.


Pročitajte više: Paranoidni i helikopter roditelji – što kad su djeca prezaštićena?


Didaktičke igre prema pravilima

Nakon 7. godine djecu počinju zanimati igre prema pravilima. Igre su strukturirane, imaju određena pravila i natjecateljske elemente. Takve igre važne su jer se djeca uče suradnji, timskom radu, popuštanju i usavršavanju socijalnih vještina. Kod natjecateljskih igara nauče da je „gubiti“ isto u redu – idealna igra je Čovječe ne ljuti se. Društvene igre važan su dio razvoja djece i zato ih treba poticati na često korištenje.

Igra i igračke imaju veliku i važnu ulogu u razvoju djece. Kroz igru razvijaju svoja osjetila, usavršavaju motoričke aktivnosti, uče se novim vještinama, rješavanju problema, upoznaju se s okolinom i pripremaju za neke životne uloge.

Izborom pravih didaktičkih igračaka možemo potpomoći zdravom rastu i razvoju. Najbolji pokazatelj da je odabrana igračka pogodna za dob i razvojni stupanj djeteta njegov je osmjeh i interes za tom igračkom.

Znate li gdje pronaći najveći izbor didaktičkih igračaka?

Lafaboo internet trgovina nudi najveći izbor igračaka za djecu različite dobi. Osim didaktičkih, Lafaboo nudi i bogatu ponudu predivnih igračaka – edukativne, igračke za igru uloga, najveći kreativni kutak, lutke… a sve igračke izrađene su od najkvalitetnijih prirodnih materijala. Lafaboo nudi i modne dodatke, opremu za djecu, ali i kutak za odrasle.

Autorice: Marijani Birkić Lovegrove, CEO u Dream Point Ltd i Valentina Poljak, brand Manager u Dream Point Ltd

Foto: Canva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -