Maja Markulin Klarić iz Combisa: “Kolegicama sam osigurala neradni Dan žena”

Maju Markulin Klarić ljudi ponekad začuđeno pogledaju kad čuju da je, po našim standardima prilično mlada, s 23 godine, pokrenula vlastitu kompaniju.

Susretala se s učestalim predrasudama, od onog „pomogli su joj roditelji“, preko „ona mora da je poludjela“, pa sve do, njoj “najdraže”, „netko joj je dao posao/firmu na pladnju“. Takvi stereotipi, ističe, živciraju sve poduzetnike, bez obzira na spol.

Vlastita kompanija vrijedno iskustvo

Istina je bila daleko od toga – za pokretanje vlastitog posla osjećala je puno strasti i želje, za njega je štedjela i radila za vrijeme obrazovanja.

„Na početku svoje karijere znala sam da jednog dana želim imati svoj posao, međutim otvorila su mi se brojna vrata u poslovnom svijetu te sam odlučila okušati se u zaista različitim rolama i industrijama kako bih bila sigurna u svoju odluku da pokrenem vlastiti posao“, govori Maja.

Nakon što je stekla kratko, ali vrijedno iskustvo u više različitih tvrtki, znala je da je vrijeme da skupi hrabrost i usprkos svim rizicima i stanju na tržištu, jednostavno skoči u poduzetničke vode. 

„Naravno, čovjek po prirodi teži sigurnosti i ovaj korak za mene nije bio lak, posebice jer sam tada imala izvrsnu ponudu za rad u internacionalnoj korporaciji. Izuzetno sam zahvalna obitelji što su me tada ohrabrili i vjerovali u mene“, ističe.

Poduzetništvo je bilo sve što je očekivala, izgradilo ju je na puno načina. Neke crte toga tek danas na pravi način uočava.

Tech marketing svakim danom sve širi

Perioda kad je uplovila u svijet poduzetništva, rado se prisjeća: „Ja sam bila svježa s fakulteta, ali ipak s nešto utakmica u nogama jer sam istovremeno radila u par internacionalnih kompanija, entuzijastična, osjećala mnogo slobode, ali i mnogo radila i slabo spavala. Sve to dobro me pripremilo za prelazak u korporativne vode u kojima sam sada. Iskustvo poduzetničkog načina rada, načina razmišljanja i pogleda na okolinu, osnažujuće je iskustvo koje bih i drugima preporučila“.

Zadnjih pet godina radi u Combisu gdje, osim što je odgovorna za upravljanje, isporučivanje i plasiranje kvalitetnih ICT proizvoda, usluga i rješenja, upravlja i employer branding aktivnostima, kao i svim marketinškim aktivnostima tvrtke.

digitalne inovacije combis

„Premda na prvu djeluje da su to različite aktivnosti, one su sve sastavni dio tech marketinga koji svakim danom postaje sve širi. Mi smo trenutno najviše usmjereni na brand storytelling i integraciju naših tehnoloških brandova s kulturom cjelokupne kompanije koju čini nas 500 žena i muškaraca“, kaže Maja. Jako je veseli što se na nedavno održanim Employer Brand Awards nagradama to i prepoznalo i što su dobili priznanje cijenjenog žirija za Adria regiju.

Maja je predana ideji povezivanja tehnologije i znanja te zaslužna za priključivanje Combisa Savezu za rodnu ravnopravnost.

U tijeku su pripreme za ovu godinu u kojoj im je ravnopravnost u fokusu te nastoje i za muškarce i žene omogućiti što bolje uvjete rada, kao i samohranim roditeljima te osobama s invaliditetom.


Pročitajte više: Mihaela Trbojević, Product Marketing direktorica u Spanu: “Raditi u IT-ju je kao da trčite maraton.”


Za dan žena – ženama slobodan dan

Upravo je Maja zaslužna za realizaciju slobodnog dana povodom Dana žena, za kolegice u Combisu.

„Iako jedan slobodan dan i poklon nisu puno, ni financijski ni organizacijski, reakcije kolegica su odlične. Žene se osjećaju cjenjenije i radosnije, mnogo kolegica se već standardno okuplja i planinari, šeće ili trči, pa šalju pozdrave s planina ili gora, raznih odličnih putovanja. Lijepo se to poklopilo i stvorilo dobre trenutke. Potrebno nam je kvalitetnog druženja i ugađanja, možda u današnjoj užurbanosti i više nego ikada prije“, smatra Maja.

Edukativna slikovnica privukla velik broj ljudi

Zahvaljujući Maji realizirana je edukativna slikovnica za djecu koja uči o opasnostima na internetu.

Govori kako je slikovnica mnogim roditeljima pružila prigodnu atmosferu za otvaranje te osjetljive teme.

„O zahtjevnim temama lakše je pričati uz prijatelje praščiće, uz ‘ružnog’ pačića ili Pinokija. A vjerujem da je bila edukativna i za mnoge roditelje koji svoju pažnju dosad nisu posvećivali nesigurnostima na internetu. Jako mi je drago da je naša posljednja akcija u kojoj su volontirali naši kolege privukla jako velik broj ljudi, a prodaja je, kako su nam javili iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu kojima ide prihod od prodaje – bila iznad svih očekivanja“, ističe Maja. Ako ste u potrazi za edukativnim poklonom za svoju djecu, nećake, male susjede i prijatelje, možda je jedna od bajki iz digitalnog svijeta baš ono što trebate.

Inicijativa za bolji Combis

Maja je započela inicijativu #GetInvolved koja obuhvaća mnoge akcije, webinare i podcaste, a koja između ostalog donosi projekte za bolji Combis, točnije za dobrobit zaposlenika.

Projekt tako donosi well-being programe, a Maja izdvaja dva: „Žnirance zaveži“, projekt za fizičku aktivnost – vježbanje, bicikliranje, planinarenje i „Jezik razveži“, projekt kojeg čini široka lepeza psiholoških tema koje su obrađivali s dopredsjednicom Hrvatskog društva psihologa, mag. psihologije Nelijom Rudolfi. Uz te dvije bitne tematike, fokus im je i na zabavi te edukaciji.

Dobar posao radi se s obje noge na zemlji i puno motivacije

Dobrim idejama u Combisu nastoje svijet mijenjati na bolje te one obuhvaćaju ekologiju, mentalno zdravlje i slično.

„Ponekad se na nekom brainstormingu čini da smo u potpunosti riješili zadatak, da imamo briljantnu ideju, da će biti dobra i za korisnike i za nas, i svi zadovoljni i uzbuđeni odemo doma. I onda se dogodi idući dan kad kroz nekoliko pitanja ustanovimo da je naša briljanta ideja – neprovediva“, govori Maja o radu na idejama za nove projekte. Funkcioniraju kroz mnoge gabarite, vremenske, financijske, ljudske… Kako kaže, svi se ponekad zanesu, no ističe da se dobar posao se radi s obje noge na zemlji i s puno motivacije.

U njenom timu su profesionalci za integriranu tech komunikaciju i marketing – od dizajnera, preko product i community managera do event, EB i PR stručnjaka. „Prošle godine zakoračili smo i u digital signage industriju, pa smo krenuli u edukaciju i projekte i sad smo ponosni nositelj Samsung Smart signage solution i Smart signage hardware certifikata. Zanimljivo nam je kreiranje i upravljanje multimedijskim sadržajem iz clouda pa i ovdje nastojimo dati dodanu vrijednost kreativne industrije.“


Pročitajte više: Taja Kuzmić iz Endave: “Ako želite pozitivno utjecati na svoje korisnike, growth marketing je nužan.”


Kako učiniti tehnologiju razumljivom?

Bez obzira na to koliko se dosad pričalo o tehnologiji, Maja ističe kako prosječan čovjek nedovoljno zna o njoj, stoga je u njihovoj domeni učiniti tehnologiju pitkom temom: „Naravno, nije jednostavno svakome približiti tehnologiju, ona je kompleksna, često teško razumljiva, puna stručnih termina ili kratica i tu se kriju možda i najveći izazovi našeg posla, naravno, uz nedostatak vremena“.

Maja ističe kako ponekad misle da bi učinili branding nekog produkta ili usluge još boljima da su imali malo više vremena ili budžeta, no to je „iz domene što bi bilo kad bi bilo“.

Vrlo često im se pokazalo da je najbolja krilatica „manje je više“, a uz dobar tim koji otvoreno komunicira i dobro i loše, kao i uz motivaciju za kvalitetnim poslom, baš sve sjedne na svoje mjesto a i svaki izazov je time lakše rješiv, zaključuje Maja. 

digitalne inovacije combis

Vječni izazov – uskladiti karijeru i privatni život

Majin najveći izazov isti je kao i kod većine zaposlenih žena – uskladiti karijeru i privatni život. „To je u jednom trenutku bio izazov i u vlastitoj kompaniji. Ako nemaš osobu na koji se možeš osloniti dok istovremeno pokušavaš složiti privatni dio života, odnosno zasnovati obitelj, tada je izuzetno teško. Stoga sam i donijela odluku da preokrenem smjer karijere“, pojašnjava.

Živimo u brzom vremenu koje se mijenja iz dana u dan, a žene, posebice menadžerice, imaju veliki izazov u nastojanju da spoje svoju karijeru i poslovne obaveze s onime što ih čeka u poslijepodnevnim satima. Maja kaže kako nije ništa lakše u korporativnim vodama od poduzetničkih, dapače ponekad je i teže, no to je jedno novo iskustvo.

Ona je posvećena tome da pomiri sve svoje verzije, dok istovremeno svakoj od njih pruža prostor da raste i razvija se: „Direktorici, majci, supruzi, kćeri, sestri, prijateljici, ženi željnoj znanja, ali i putnici koja bi rado bukirala nove avio karte, i onoj koja je taman uredila svoju vlastitu malu teretanu. I naravno, Maji kojoj je potreban mir od svih rola i planiranja, koja je samo Maja“.

Tempo rada ponekad nemilosrdan

Poduzetničke vode bile su joj najizazovnije u smislu količine rada, a sada joj je izazov stvoriti dobru ravnotežu rada i dokolice. Smatra kako su mogućnosti rada od kuće zajedno s kliznim radnim vremenom, učinili zbilja veliku razliku. „Ideja je omogućiti kvalitetnu razdiobu poslovnog i privatnog. Naravno da smo svi mi pomalo čak i ovisnici o modernim gadgetima, mobitelima, tabletima i pametnim satovima te ponekad zbog toga radimo više danas da bismo si sutrašnji dan olakšali, ali to je sve domena osobnog izbora“, smatra.

Količina radnih sati u Combisu najviše joj ovisi o aktualnim projektima i njihovoj fazi dovršenosti. Ako su taman pred lansiranje kampanje ili organiziranje eventa, tempo je nemilosrdan kao što to već biva u kreativnoj i IT industriji. „Izmjenjuju se faze intenzivnijeg i nešto malo manje intenzivnog rada i naravno, svakako pomaže to što sama odlučujem o svome vremenu“, zaključuje.

Foto: Maja Markulin Klarić, privatna arhiva

zajednica-zene-u-it-industriji

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -