Digitalni marketing – koliko objava mjesečno je dovoljno za male tvrtke?

Dobar marketing potreban je svima, a male tvrtke nisu izuzetak. Koliko god da ste mali i mislite da komuniciranje putem društvenih mreža nije bitno – znajte da dobar (digitalni) marketing čini čuda. Digitalni marketing učinio je marketing još dostupnijim pa izgovora za uhvatiti se u koštac s marketinškim alatima naprosto nema. Content marketing potkategorija je digitalnog marketinga, a kako da sve čari content i digitalnog marketinga iskoriste mala poduzeća i poduzetnici, znaju u Xantie Digital. Evo koliko je bitna vaša aktivnost na društvenim mrežama.

Broj mjesečnih objava na društvenim mrežama ovisit će o više faktora. Prvenstveno o obujmu vašeg poslovanja, dinamici proizvodnje i volumenu vaše prodaje. S druge strane, ovisi i o zakonitostima društvenih mreža i nekim pravilima koja postoje za sve nas jednako.

Kako odrediti broj objava na društvenim mrežama?

Vaša će djelatnost dirigirati dinamiku objavljivanja na društvenim mrežama. Bavite li se nišnom djelatnošću u sklopu koje imate jasnu pravnu regulativu koja vam brani izravno komuniciranje na društvenim mrežama, ili primjerice, imate dug proces prodaje (npr. vodite arhitektonski studio koji će projekt realizirati u 6 mjeseci ili godinu dana) bit će vam izazovno imati učestalo objavljivanje na društvenim mrežama. Međutim, u ovakvim djelatnostima ono nije niti potrebno.

Bavimo li se specijaliziranim djelatnostima, na društvenim mrežama je dovoljno za naš brand povremeno, ali redovito podsjetiti da smo prisutni, ostati u pamćenju našim potencijalnim klijentima i kroz sadržaj biti relevantni, uvijek dati vrijednost klijentima. Za arhitektonski studio, računovodstveni servis i slične tvrtke, dovoljno je razmotriti opciju od 4 objave mjesečno i zadržati dinamiku objavljivanja jednom tjedno. Za ovakve djelatnosti primarno razmotrite LinkedIn mrežu.

Ako ste veća tvrtka, dinamika vaše proizvodnje je značajno veća. Volumen prodaje i broj kontakata koje imate s kupcima je intenzivniji, pa razmislite o češćem objavljivanju na društvenim mrežama. Kod ovakvih djelatnosti je daleko više prilika u kojima nastaje kvalitetan sadržaj pa je i mogućnost objave i održavanja ritma objavljivanja daleko veća.

Kada odlučujete o broju objava na mjesečnoj razini, odluku donesite na temelju Instagram grida. Grid na Instagramu je kolaž od 9 objava unutar kojih možete postići raznolikost sadržaja i vizualnu atraktivnost koja će privući vaše fanove, a omogućit će vam vizualni balans. Sugestija je objavljivati minimalno 6 ili 9 objava prema gridu, a maksimalno 12 objava. Držite se iste dinamike barem 6 mjeseci, nakon kojih ćete uz pomoć analitike na društvenoj mreži, procijeniti jesu li potrebne i kakve prilagodbe.

Izradite content strategiju, pronađite inspiraciju za vrste sadržaja koje ćete objavljivati kroz vrijeme i procijenite trebate li producirati različit sadržaj za svaku mrežu.


Pročitajte više: Influencer marketing – kako izgleda ‘iza kulisa?’


Koja su pravila na društvenim mrežama bez obzira na veličinu tvrtke i njenu djelatnost?

Bez obzira koliko je naše poslovanje veliko, društvene mreže postoje i imaju svoja pravila bez obzira jesmo li mi na njima prisutni i koliko smo aktivni. U najboljoj namjeri ćemo ponekad napraviti kontra efekt pa učestalijim objavljivanjem prodajnih akcija koje nam se pozitivno odražavaju na prodaju, fanovima postati zamorni, a pogotovo na duge staze.

Na društvenim mrežama s fanovima bi se prvenstveno trebali družiti. Na društvene mreže odlazimo na kraju dana u potrazi za relaksacijom, informiranjem, razmijenit ćemo mišljenja, biti u interakciji, saznati koje su novosti u gradu i slično. Primarno nećemo kupovati na društvenim mrežama, ali ćemo ponekad nešto i kupiti ako smo baš naišli na nešto što nam treba.

Pri kreiranju sadržaja razmislite o potrebi koju fanovi imaju kada pregledavaju sadržaj na društvenim mrežama i procijenite koliko sadržaja u ukupnom sadržaju koji ćete raditi na mjesečnoj razini treba biti prodajnog karaktera. Nitko od nas ne želi biti baš onaj brand koji je stalno na popustu, koji stalno ima akcije, koji zamara, uvijek je isti, nije kreativan i sl.


Pročitajte više: Što je e-mail marketing i kako ga uskladiti s GDPR-om


Facebook

Učestalijim objavljivanjem na Facebooku se smatra objavljivanje 3 puta tjedno. Ovdje treba razumjeti da onog trenutka kada objavite neće svi fanovi vidjeti vašu objavu. Dodatno, doseg i vidljivost vaše objave će se preliti na nekoliko dana nakon objavljivanja. Iz tog razloga ne možemo računati da imamo 2 dana pauze između objavljivanja jer realno te pauze nema.

Primijetili ste sigurno i da na Facebooku ima brandova koji objavljuju jednom ili više puta dnevno, ali se najčešće radi o medijima i portalima čija je priroda posla generiranje vijesti i informiranje šire javnosti.

Instagram

Na Instagramu je često učestalije objavljivanje nego na Facebooku. Međutim, zadržite li dinamiku objavljivanja više objava kroz duži vremenski rok, vrlo brzo ćete primijetiti pad razine engagementa, dosega i svih bitnih parametara za praćenje rezultata.

Brojni brandovi sadržaj za Instagram rade sekundarno i produkciju sadržaja primarno rade za Facebook, a onda tek sadržaj s Facebooka prilagođavaju za Instagram. Za razliku od Facebooka, Instagram traži vizualno atraktivan sadržaj, vaše najbolje fotografije i video sadržaj, lijepo balansiran kroz Instagram grid budući da je vaš grid upravo ono zbog čega će vam se fanovi vraćati. Ako ste manja tvrtka i ne možete si priuštiti produkciju različitog sadržaja za svaku mrežu, produkciju radite primarno za Instagram i prilagođavajte je za druge mreže.

Na Instagramu je dovoljno maksimalno 3 objave tjedno iz istih razloga koje smo naveli za Facebook.


Pročitajte više: Chatbot: Ovo je 5 načina kojima možete unaprijediti svoju marketing strategiju uz pomoć jednog alata


LinkedIn

LinkedIn je mreža koja za sve tvrtke općenito ima najviše potencijala za sklapanje poslova, privlačenje klijenata i zapošljavanje. Međutim, na ovoj mreži također ne želimo biti pre-agresivni i želimo biti percipirani kao tvrtka koja uvijek donosi kvalitetan sadržaj, vrijednost kroz svoj sadržaj, informaciju koju do tada nismo znali ili percipirali.

Na LinkedInu je dovoljno imati 4 objave mjesečno, po mogućnosti blogove. Ako ste brand koji je angažiran u javnosti, vaš brand podržava brojna događanja od javnog značaja, sponzorirate događanja, podržavate lokalne i druge zajednice, imate projekte sa zaposlenicima i slično, rado ćemo pratiti vaše objave i češće.

Zanima li vas više o sadržaju za društvene mreže i kako izraditi strategiju sadržaja za vaš brand, pratite novi blog koji su pokrenuli u Xantie digital. Za savjet, inspiraciju ili suradnju na potencijalnim projektima, obratite im se s povjerenjem na e-mail: [email protected]

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -