Dubravka Štefanac Vinovrški, A1 Hrvatska: Sreća je u mirenju s neizvjesnošću, a nesreća u prostoru između očekivanja i realnosti

Dubravka je završila njemački jezik i književnost, ali je njena karijera od samih početaka u znaku marketinga i odnosa s javnošću.

To pripisuje sudbini, ali i potrebi za izvorom prihoda već od početka fakulteta. Za sebe kaže da svoj karijerni put nije detaljno planirala, već je razmatrala sljedeći korak u svakoj fazi, stjecala nova znanja i vještine, učila iz vlastitih grešaka te je tako došla do ovoga gdje je danas.

Znanje njemačkog jezika pružilo joj je mogućnost rada u Europapress Holdingu gdje je započela karijeru. Nakon toga su sljedeći koraci išli u smjeru koji joj se svidio i gdje je unutar kompanija bilo prilika za razvoj.

Puno aktivnosti i poruka koje treba uskladiti

Dubravka od travnja 2019. vodi odjel Korporativnih komunikacija u A1 Hrvatska, a vodila je i projekt implementacije A1 ESG strategije u Hrvatskoj i Makedoniji.

Osim za upravljanje timom i vanjskim agencijama, zadužena je i za upravljanje društveno odgovornim inicijativama kompanije i sigurnost u online svijetu.

direktorica korporativnih komunikacija A1

Na pitanje je li teško to uskladiti odgovara: „Kad imate tim na koji se možete osloniti ništa nije problem. Jako je puno aktivnosti i najteže nam je uskladiti kampanje i poruke koje se često preklapaju u komunikacijskom kanalu. Kad govorimo o društveno odgovornim inicijativama fokusirani smo na edukaciju digitalnim vještinama s posebnim naglaskom na žene u STEM-u jer tu vidimo veliki nerazmjer u broju kolegica i kolega u ICT sektoru, ali i na IT fakultetima“.

Škola modernog influensanja za moderne uzore na društvenim mrežama

Druga važna tema u A1 Hrvatska je sigurnost u online svijetu.

Nedavno su predstavili Školu odgovornog influensanja koju su pokrenuli s Centrom za sigurniji internet s kojim surađuju već godinama, na temu sigurnosti u online svijetu.

Digitalna platforma namijenjena je modernim uzorima na društvenim mrežama, ali i svima koji žele naučiti nešto novo. Kroz šest online modula podiže svijest o važnosti prepoznavanja i prijave neprimjerenog sadržaja na internetu te ističe važnost kreiranja ispravnog online sadržaja s ciljem pozitivnog utjecaja na populaciju djece i mladih.

„Gradimo društvo znanja kroz edukacije digitalnim vještinama djece u osnovnim i srednjim  školama kroz projekt Škola budućnosti koje su pokrenuli tvrtka STEMI, Infobip i A1 Hrvatska. Godišnje 2000 djece diljem Hrvatske sudjeluje u izradi chatbota uz primjenu umjetne inteligencije, a naši kolege mentori su na projektu“, govori Dubravka.


Pročitajte više: Monika Majstorović: Naši korisnici će ove godine zahvaljujući mozaiku ostvariti 115 milijuna kuna popusta na računima


Aktivnosti koje doprinose društvu znanja

Njihovi kolege educirat će digitalnim vještinama i nastavnike u osnovnim školama kroz EU projekt  [email protected], a uskoro pokreću i nastavak njihovog STEM Femme studentskog programa koji će biti namijenjen većoj uključenosti djevojčica u STEM i smanjenju rodnih stereotipa u dobi od 10 do 12 godina.

Kroz projekt GigaBEEtno posvećeni su i zaštiti pčela kao jednoj od najvažnijih vrsta za opstanak ekosustava, koje pomažu zaštititi gradnjom hotela za pčele i edukacijom građana o njihovoj važnosti. Hotele za pčele dosad su postavili na nekoliko lokacija u Zagrebu, uključujući Botanički vrt i Park prirode Medvednicu.

„Zbilja je puno toga, ali naša je odgovornost graditi bolju i sigurnu budućnost kroz društvo znanja i jednakih prilika za sve te smo stoga maksimalno posvećeni ovim temama“, ističe.

Jedan od najpoželjnijih poslodavaca u državi

Dubravka između ostalog radi i Employer branding strategiju.

„Employer branding strategija A1 Hrvatska kao poslodavca usmjerena je na dva ključna cilja –  privlačenje i zadržavanje talenata s primarnim fokusom na stručnjake s budućim vještinama te izgradnju imidža tvrtke kao jednog od najboljih poslodavaca u ICT industriji. Posebno smo fokusirani na pozicioniranje u digitalnoj i tehnološkoj zajednici jer želimo privući ljude sa znanjem o novim tehnologijama“, pojašnjava.

direktorica korporativnih komunikacija A1

Kaže kako su oni inovativna, digitalna kompanija koja već sada nudi poslove budućnosti i mogućnosti rada na izazovnim i zanimljivim projektima oslanjajući se na suvremene, nove tehnologije, s velikim mogućnostima za rast i razvoj zaposlenika. Osim toga, nude zaista velik broj pogodnosti zaposlenicima, od edukacija, zdravstvenih, sportskih benefita do onih usmjerenih prema roditeljima, što ih čini jednim od najpoželjnijih poslodavaca na tržištu“.

U kriznim situacijama – hladne glave u war room

Njezino područje je krizna komunikacija. Tada kaže, ne možete drugačije nego ostati hladne glave.

„To su situacije koje nitko ne može predvidjeti i mogu se dogoditi bilo kome. U kriznim situacijama zatvorimo se, kako u šali govorimo, u war room i radimo najbolje što možemo kako bismo prikupili što više informacija i pružili korisnicima i zaposlenicima prave informacije. Krizna komunikacija je zadnja karika u lancu kriznog menadžmenta, ali nama ženama je upravljanje krizom naprosto prirodna situacija i to jako dobro radimo“, mišljenja je Dubravka.


Pročitajte više: Martina Dragičević iz A1: ideja da se telekom prijavi za program zaštite okoliša bila je u najmanju ruku iznenađujuća


O božićnom partyu u rujnu se pričalo mjesecima

Ono po čemu je A1 doista prepoznatljiv su eventi. Svake godine trude se napraviti nešto novo, iznenaditi i napraviti najluđi tulum u gradu.

„Kad nas je 2020. godine pandemija spriječila da radimo tradicionalni božićni party koji nam je stvarno nakon godine rada u remotu svima trebao, 2021. godine smo organizirali božićni party u rujnu o kojem se pričalo mjesecima. Okitili smo bor, doveli saonice Djeda Božićnjaka, čak smo i snijeg imali! Iako si svake godine podižemo ljestvicu, nije nam teško osmisliti event, jer ako bih jednom riječi morala opisati svoj tim to bi bila kreativnost!“, govori Dubravka.

Posao u komunikacijama nikad ne završava

Dubravka radi u izuzetno dinamičnoj industriji. Digitalizacija nam je omogućila da komuniciramo neprekidno, da radimo od bilo kuda i bilo kada, da učimo i živimo naprednije i neovisnije nego što smo to mogli prije samo desetak godina. Ipak, ističe da nam prevelik broj mogućnosti daje za pravo da nam rastu i očekivanja: „Tako je i kod naših korisnika koji ovise o našim uslugama i na nama je da im pružimo najbolje iskustvo u svakom trenutku kako bi oni mogli uživati u onim svakodnevnim trenucima koje svakom od nas jako puno znače“.

Često to znači da se „pale“ i rješavaju situacije i van radnog vremena. „Ako želite raditi u komunikacijama, morate biti svjesni da su takve situacije sastavni dio posla“, naglašava.

Ističe da je njen posao nikad ne završava. U izazovnim situacijama radi po cijele dane, pa i na godišnjem kad je potrebno. S druge strane, odgovara joj fleksibilnost da, kada nije neka krizna situacija, može odraditi lakši radni dan. Ono što smatra presudnim za to je dobro uhodan i funkcionalan tim.


Pročitajte više: A1 hrvatska pokrenula A1 STEMFemme program namijenjen isključivo studenticama STEM fakulteta


Izazov je u konstantnim promjenama

Dubravka govori kako su tektonske promjene ono što je obilježilo njen karijerni put; od dugogodišnje recesije koja je počela 2008. godine pa unazad nekoliko godina pandemija, nestabilne gospodarske i geopolitičke okolnosti, a u zadnjih 12 godina dva puta je postala mama.

„Izazov je u konstantnim promjenama. Jednom mi je netko pametniji od mene rekao da je sreća u mirenju s neizvjesnošću, a nesreća u prostoru između očekivanja i realnosti. Vjerujem da to vrijedi i za posao. Treba davati najbolje od sebe i raditi na rastu i razvoju u osobnom i poslovnom smislu, to je najbolji način za savladavanje izazova“, kaže.  

Usklađivanje poslovnog i privatnog smatra nevjerojatnim izazovom, posebno za žene: „Ponekad bolje balansiramo, ponekad lošije. Nisam jedna od onih osoba koja se budi u pet ujutro kako bih trenirala. Većinu života sam se budila u pet ujutro jer mi je mozak mislio na obaveze tog dana. Iako mi vježbanje najviše pomaže u takvim stresnim razdobljima, za njega tada teško nalazim vremena“.

Misli da nošenje s izazovnim poslovnim razdobljima značajno ovisi o tome koliku potporu imate kod kuće, koliko vas vaš nadređeni razumije i u kojoj ste životnoj fazi, jeste li na početku karijere ili ste već zreliji. 

Ono što joj pomaže odmaknuti se od posla i opustiti se jest aktivni odmor –  planinarenje i skijanje, prijatelji, a ponekad i potpuno opušteni, kišni dan na kauču s djecom, u pidžamama.

Foto: Privatna arhiva

zajednica-zene-u-it-industriji

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -