Marina Repić-Šarić o transformaciji uloge nabave: “Preko noći smo došli u fokus”

Žene čine 41 posto svih zaposlenih u nabavi, a samo ih se 15 posto nalazi na upravljačkim pozicijama. Jedna od njih je Marina Repić-Šarić, direktorica nabave za Srednju i Istočnu Europu u Carlsberg grupi.

U svjetlu izazova s kojima se suočavamo, vremenu post-pandemije i inflacije, uloga nabave postaje sve važnija i strateški bitna u većini kompanija. Upravo je pandemija koronavirusa prijelomna točka za nabavu. Pozicija nabave u koroni je promijenjena, stavljen je veći naglasak na nju unutar kompanija, uočena je strateška važnost ove grane.

„Možda nemamo svog predstavnika za stolom u Upravi, ali nabava je postala ključ svega“, istaknula je Repić-Šarić na panel raspravi u organizaciji Women in Adria.

S njom smo pobliže porazgovarali o važnosti nabave, njezinom karijernom putu, kao i rodnom balansu u njezinom sektoru.

direktorica nabave carlsberg grupa

Bez efikasne nabave nema ni profitabilnosti

„Nabava postaje sve važnija funkcija koja izravno utječe na poslovanje tvrtke. Za vrijeme pandemije smo doslovno preko noći došli u fokus“, napominje Repić-Šarić.

Kompanije su postale svjesnije potrebe za diverzifikacijom dobavljača, procjenom rizika. Raspoloživi resursi postali su upitni pa su fleksibilnost i agilnost postale ključne karakteristike u nabavnom pristupu. Dodaje da je bitno prepoznati i minimizirati rizike, a upravo je posao nabave stalno tražiti nova rješenja, pregovarati, predviđati rizike, pratiti trendove… Ti se trendovi konstantno mijenjaju, kao i tehnologije. Stoga je ključno biti informiran i ne ‘opustiti se’ – jer promjene se mogu dogoditi preko noći – pokazala je to pandemija – a iznimno je bitno kako ćemo se mi snaći i reagirati na te promjene.

„Promjene su zaista konstantne. Od automatizacije procesa, preko globalizacije dobavljača, naprednijih erp sustava, osviještenosti o održivosti, pa sve do mobilnosti i rada na daljinu. Puno se toga dogodilo. Sve to ima utjecaj na rad“, objašnjava direktorica nabave u Carlsberg grupi.

No koje god promjene da se dogode, fokus je uvijek na efikasnosti, transparentnosti, održivosti i inovacijama, zaključuje.


Pročitajte više: Žene u nabavi i logistici: Ove zadnje teške godine istaknule su važnost nabave i logistike u kompanijama


Umjetna inteligencija pomoći će nam u procjeni rizika

Neupitno je da će veliki utjecaj na nabavu imati i umjetna inteligencija, čijem rapidnom razvoju svjedočimo već nekoliko godina, a koja je dio života ‘običnog čovjeka’ odnosno šire javnosti postala lani. Postaje to alat svakodnevice, a Repić-Šarić vjeruje da će umjetna inteligencija pomoći oko analize podataka i predviđanja uvjeta na tržištu..

„Tako će nam omogućiti da predvidimo promjene ili rizike“, naglašava.

Ipak, upozorava, važno je napomenuti da se odluke ne donose isključivo na temelju kalkulacija i brojeva.

„Puno je tu drugih elemenata kao što su iskustvo, odnosi sa dobavljačima, komunikacija…“, napominje.

U tom pogledu čovjek je nezamjenjiv, a umjetna inteligencija može mu postati samo koristan alat, a nikako zamjena.  

direktorica nabave carlsberg grupa
Marina Repić-Šarić na panelu na Večeri za žene u nabavi i logistici

„Žene u nabavi? Nas je 50:50!“

Gledajući funkciju nabave u regiji za koju je odgovorna, a to je 14 zemalja centralne i istočne Europe, uključujući Kanadu i Indiju, omjer u ukupno zaposlenima je 50 – 50.

„Također, od ukupnog broja voditeljskih pozicija 50% su žene“, hvali se Marina brojkama koje duplo nadilaze prosjek od 25% žena na vodećim pozicijama nabave.

Kako je biti žena u nabavi, pitamo ju.

„Jedna od najvećih prepreka u životu su predrasude i stereotipi. Ne nužno u ovom polju nego općenito. Onako generalno rečeno, velika su očekivanja da budemo izvrsne na svim poljima, konstantno“, započinje.

Ipak, ne voli razmišljati da to što je žena prepreka za bilo koji posao.

„Maksimalno se trudim svaki posao odraditi na najbolji mogući način“, ističe pa dodaje da je  nabava odlična podloga za daljnji razvoj karijere i u drugim funkcijama jer traži široko znanje i kompetencije.


Pročitajte više: Snježana Sokol: ‘Dobar lider, kao dobar šahist, razmišlja par koraka unaprijed’


‘Školski put’ stepenicu po stepenicu

Njezin je put, opisuje nam, pravi školski put. Tijekom svih ovih godina promijenila je niz radnih mjesta i išla stepenicu po stepenicu. Preuzimala je nove odgovornosti prvo u lokalnom timu nabave Carlsberg Croatia, a zatim regionalne role koje su uključivale sve više projekata, zemalja i odgovornosti.

„Prihvaćala sam izazove i svaki put pomalo izašla iz svoje zone komfora“, navodi, a kao prekretnicu u karijeri navodi trenutak kad je prihvatila prvu regionalnu rolu.

„Tad sam napravila najveći iskorak i ušla u prilično nepoznato. Vjerujem da sam maksimalno iskoristila pružene prilike“, kaže.

Svaka stepenica je sa sobom nosila nove izazove. Dosta kompromisa i definiranja prioriteta, ali sretna je da je imala priliku rasti i razvijati se u organizaciji u kojoj su njezini nadređeni u njoj prepoznali i potencijal i volju.

„Ono što je konstanta je kontinuirano educiranje i usavršavanje. Radim na svojem razvoju i osobnom i profesionalnom“.

Vikendi rezervirani za obitelj

Njezin je moto ne odustajati. Ni u poslu, niti u životu. Na kraju dana, kaže, za svaki posao trebamo određena znanja i kompetencije, a ono što će činiti razliku je kakav pristup imamo, smatra Repić-Šarić koja za sebe kaže da je timski igrač.

„Tijekom karijere prošla sam sve stepenice nabave pa se mogu poistovjetiti sa ljudima u timu“, naglašava pa dodaje da je iznimno bitno biti empatičan.

Empatija, ako je pravilno dozirana, zaista je važna za rad u timu“, kaže ova liderica.

Iako voli svoju ulogu na poslu, ipak joj je najdraža uloga biti mama dvojici tinejdžera.

„Obiteljski sam tip i obitelj je uvijek prva. Vikendi su rezervirani za bodrenje s nogometnih i košarkaških tribina, obiteljska druženja, izlete… Tu se pune baterije za sve ono što slijedi u novom tjednu“, opisuje.

Tako kontinuirano radi na balansu između privatnog i poslovnog, što nije uvijek jednostavno. Ipak, kaže, nema puno filozofije niti tajnih recepata – to dolazi s iskustvom.

Foto: Domagoj Bregant / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -