Diskriminacija na poslu: Žena dobila otkaz zbog menstruacije

Alisha Coleman radila je kontaktnom centru 911 u Bobby Dodd Institutu u Fort Benningu u američkoj saveznoj državi Georgiji. Kako je kazala za Američku uniju za civilne slobode (American Civil Liberties Union, ACLU), voljela je raditi taj posao jer su pomagali osobama s invaliditetom, no 2016. godine se tamo susrela s otvorenom diskriminacijom kada je zbog obilne menstruacije dobila otkaz.

Diskriminacija na poslu zbog menstruacije

Mnoge žene za vrijeme menstruacije znaju imati neugodne situacije, osobito ako im ona slučajno procuri. Upravo to se dogodilo i Coleman, a takva obilna menstruacija može biti i simptom predmenopauze.

Kako stoji na stranicama Cybermeda, ona se još naziva i menoragija i riječ je o abnormalnom materničnom krvarenju kojeg karakterizira produljeno i obilno krvarenje, a nekad može biti toliko teško i uporno da ih ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Kad vam još zbog toga daju otkaz, riječ o zaista ponižavajućem činu. Coleman je pokrenula tužbu protiv bivšeg poslodavca i rekla da se bori iz razloga da nijedna žena više ne mora proći to što je sama prolazila.

Izvršna direktorica ACLU-a Andrea Young također je istaknula kako je otpuštanje žene zbog toga što je dobila menstruaciju na radnom mjestu uvredljivo i to zapravo vrijeđa svaku zaposlenu ženu. „Obilna menstruacija je nešto što će prije ili kasnije svaka žena doživjeti, osobito kad se približava menopauzi, a Alisha je bila osramoćena, ponižena i dobila je otkaz zbog toga“, kazala je.

Takvo što osim što je pogrešno i protuzakonito je.

Osim s menoragijom, mnoge žene se svakog mjeseca susreću i s dismenorejom, odnosno grčevitim bolovima za vrijeme menstruacije. Premda je dokazano kako ona može biti jednako loša kao i srčani udar, one svejedno moraju raditi jer ne mogu svaki mjesec uzimati bolovanja.

A trebale bi adekvatnu njegu i skrb. Neki poslodavci su počeli pokazivati razumijevanje za to, a čak u pojedinim državama je moguće i uzeti slobodne dane tijekom menstrualnog ciklusa.

No, kažnjavanje žena zbog situacija na koje ne mogu utjecati je diskriminirajuće i ne može biti nikako opravdano.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -