Dizajnerica pokazala kako bi trebao izgledati časopis za djevojke

Od najranijih dana djeca se susreću s medijima i taj utjecaj medija svakim danom sve više raste. No, oni osim obrazovanja i proširivanja znanja imaju i negativan utjecaj, primjerice kad nude savjete o tome kako bi trebali izgledati, jer djeca još nemaju u potpunosti razvijenu kritičku svijet, svoj vlastiti identitet ni sliku o vlastitom tijelu.

Prema pisanju portala Medijska pismenost, u anketi na zagrebačkom kampusu Borongaj, 61 posto djevojaka je izjavilo da je nakon čitanja ženskih časopisa razmišljalo o dijeti.

Dok se djevojke trebaju buditi lijepe, dječaci mogu istraživati svoju budućnost

Ovog je mjeseca jedna grafička dizajnerica odlučila stati na kraj tom prikazu djevojčica koje trebaju biti savršene. Vidjevši dvije naslovnice časopisa za djevojke i dječake, šokirala se te je odlučila na svom blogu objaviti svoju verziju naslovnice časopisa, kako bi on zaista trebao izgledati.

31-godišnja Katherine Young vidjela je na Instagramu fotografiju u kojoj se uspoređuju naslovnice časopisa za mlade – Boys’ Life sa savjetima o karijeri i fotografijama laboratorijske opreme te Girls’ Life sa savjetima o make up-u i kosi. Najprije je mislila da se radi o lažnoj fotografiji, zbog čega je na Googleu potražila stvarni primjerak časopisa.

Za portal Mic.com rekla je kako joj je najgori dio bio kad je pročitala „Probudite se lijepe“ jer biti djevojka u današnjem svijetu je teško i bez razmišljanja kako ćeš izgledati ujutro kad se probudiš. Za djecu se postavljaju nedostižni standardi. Djevojke se trebaju buditi lijepe, a dječaci mogu istraživati svoju budućnost.

časopis_za_djevojke_4Foto: katherineyoungcreative.com

Zbog toga je napravila je svoju verziju naslovnice koja ohrabruje djevojke da mogu biti jednake u obrazovanju kao i muškarci. Priznala je kako joj je za uređenje naslovnice trebalo tek 10 minuta. Za naslovnu fotografiju uzela je Oliviu Hallisey, 17-godišnju dobitnicu nagrade 2015 Google Science Fair.

I sama Young priznala je kako se u tinejdžerskoj dobi osjećala nesigurno zbog veličine odjeće koju je nosila i nije se sviđala dječacima koji su se njoj sviđali. „Mislila sam da nešto nije u redu sa mnom jer se nisam budila lijepa“, rekla je.

Young danas radi za neprofitnu organizaciju The Friends of the Saint Paul Library, a u slobodno vrijeme radi na osobnim projektima.  Dizajnirala je i za Walt Disney Company i Lucas Films, a njena se ispravljena verzija naslovnice časopisa često dijeli na društvenim mrežama.

časopis_za_djevojke3                           Foto: katherineyoungcreative.com

Glasnogovornik časopisa Girls’ Life je za Mic.com rekao kako su bez obzira na kritiku ponosni na svaku stranicu u svom časopisu.  „Časopis Girls’ Life namijenjen je za dinamičnu publiku, 2,4 milijuna mladih koji imaju različite strasti. Zato je svako izdanje upakirano s bogatom kombinacijom sadržaja koji se odnose na prijatelje, obitelj, zabavu, modu, druženje, zaljubljivanje, kuhanje, budućnost, povjerenje, samopoštovanje, uzore i slično… I to je razlog zbog čega smo osvojili desetke nagrada za visokokvalitetno uredništvo i izvanredne fotografije, a i zašto smo broj 1 magazin za mlade od 1994. godine“.

Foto: katherineyoungcreative.com

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...
- Advertisment -