Zašto je važna okolina u životu djece s poteškoćama u razvoju i posebnim potrebama?

Uloga roditelja ponekad se čini zahtjevnom. Pokušajte zamisliti ulogu roditelja u odrastanju djece s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju. Uz sve što obuhvaća sama roditeljska uloga, roditelj će djeteta s posebnim potrebama često poželjeti dodatnih par sati u svakom danu da bi se usredotočio na zdravlje djeteta.

Budući da tih sati nema, uloga onoga koji brine o djetetovu zdravlju često vrlo brzo preuzme primat nad svim ostalim ulogama, jer zdravlje i jest najvažnije. Roditelj je, kada se sve zbroji i oduzme, onaj koji radi na tome da se dijete jednoga dana osamostali i bude spremno suočiti se s izazovima s kojima će se susresti u svijetu.

Savladajte osjećaj bespomoćnosti

Kod djece s posebnim potrebama taj je put sporiji i zahtjevniji, te je vrlo često puno drugačiji nego kod zdrave djece. Razina mogućeg osamostaljenja može varirati, a roditelji mogu i moraju raditi s djecom i omogućiti im razvoj i odrastanje u skladu s njihovim mogućnostima.

djeca s poteškoćama

Biti roditelj znači puno toga, no nikako ne znači da morate sve sami. Pomoć zajednice ključna je bez obzira na djetetovo zdravstveno stanje. Roditeljima djece s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju pomoć mogu pružiti razni liječnici specijalisti i drugo medicinsko osoblje, kao i mnoge udruge gdje postaju dio zajednice bez koje ne mogu i o čijoj uključenosti direktno ovisi razvoj i odrastanje njihovog djeteta.

Povezano: Dubravka Kancijan Marinić preuzela izazovan posao od majke i modernizirala poslovanje Ustanove za zdravstvenu njegu

Nažalost, broj dijagnoza kod djece s posebnim potrebama je velik i time su stanja tih mališana različita, više ili manje zahtjevna. Mnogi se roditelji susreću s osjećajem potpune bespomoćnosti te ih je vrlo važno uputiti na njihova prava i na prava koja ostvaruju njihova djeca kako bi im se olakšala svakodnevica.

Informirajte se o svojim pravima

djeca s poteškoćama

Osim vrlo važne organizacije u vlastitom domu, čestih posjeta raznim ordinacijama, nabavljanja posebnih pomagala za lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti njihove djece, ti roditelji i dalje moraju pronaći način za svoj obiteljski, društveni i profesionalni život. Često je to vrlo teško, ali ne i nemoguće.

Poneki roditelji odlučuju ostati kod kuće sa svojom djecom, neki se odlučuju za status njegovatelja za što im je osigurana naknada, a drugi ipak uspijevaju raditi – pola radnog vremena ili cijelo.

Osim u ordinacijama i bolnicama, stručna pomoć za djecu s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju dostupna je i u njihovu domu – to je primjerice fizikalna terapija. Postupci fizikalne terapije obuhvaćaju individualne vježbe, učenje stajanja, ustajanja i sjedenja, hodanja, hod po stepenicama, upotrebu pomagala za hodanje, treninge hodanja s protezama, učenje padanja i ustajanja, respiratorne i kardiovaskularne treninge, terapije protiv bolova, muskularnu redukciju, redukciju neuromuskularnog sustava, kao i individualne vježbe za razgibavanje zglobova, jačanje mišića i izdržljivosti, mobilizaciju zglobova i slično.

Ne morate sve sami

Svi navedeni postupci koriste se u svrhu poboljšanja zdravlja bolesnika, ali i kao prevencija pogoršanja trenutačnog stanja. Najmlađi nerijetko nemaju mogućnost potpunog ozdravljenja, no kontinuiranim radom, sa mnogo volje i upornosti, mnogi uspijevaju samostalno savladati svakodnevne aktivnosti i time stvoriti temelje za nesmetano obavljanje ostalih aktivnosti.

Postoje mnoge registrirane ustanove koje s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje imaju ugovore o obavljanju fizikalne terapije u kući  bolesnika po preporuci liječnika specijalista (najčešće fizijatra, neuropedijatra, kirurga ili ortopeda). Na taj način djeca s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju fizikalnu terapiju mogu ostvariti i u kontinuitetu, neprekidno tijekom cijele godine.

Dijete u krugu obitelji ima veći osjećaj sigurnosti. U kući, među bliskim osobama, okruženo pažnjom i ljubavlju, dijete lakše prevladava emocionalne krize i lakše prihvaća ovakve specifične aktivnosti. Tu je uloga roditelja vrlo velika – važno je što ranije krenuti s aktivnostima koje su potrebne za lakše svladavanje ovakve zahtjevnije svakodnevice, te biti djetetu potpora i pomoć i raditi s njim i kada stručna osoba nije u blizini.

Povezano: 3 inspirativne priče koje otkrivaju zašto je zdravstvena njega područje koje zahtijeva znanje, strpljenje i empatiju

Nitko ne bi trebao obavljati sve sam, a kada se radi o podizanju djece s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju tada roditelji ni uz najbolju volju često neće moći pružiti djetetu sve sami. Osim volje i ljubavi za optimalan razvoj djece s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju potrebno je i specifično znanje, edukacija, stručnost i iskustvo. Medicinsko osoblje nikada neće moći zamijeniti roditelje, no u vašem domu mogu biti ona stručna karika koja nedostaje kako bi dijete napredovalo, ako ne korak po korak, onda milimetar po milimetar.

Autor: Dubravka Kancijan Marinić, Ustanova za zdravstvenu njegu Kancijan

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Glas poduzetnika postao udruga!

Na zahtjev članova Inicijative, danas je osnovana Udruga GLAS PODUZETNIKA, koja će kao formalni predstavnik 100.000 članova, nastaviti aktivno boriti se za prava članova...
- Advertisment -