Kako funkcionalno i lijepo urediti dječju sobu – mjesto za stvaranje brojnih uspomena?

Dolaskom djeteta na svijet roditelji se suočavaju sa mnogim dotad nepoznatim situacijama. Jedna od njih koja se može smatrati slatkom brigom je uređenje dječje sobe.

Spoj estetike i funkcionalnosti

Imajući na umu da djeca rastu i vrlo brzo prolaze kroz različite faze odrastanja, roditelji su svjesni da soba koja je odgovarala novorođenčetu ne može biti odgovarajuća djetetu školarcu.

Dječja soba mjesto je njihove privatnosti i odraz njihova identiteta. Stavimo li na stranu važne stavke poput sigurnosti prostora, danje svjetlo i prozračnost, uređenje sobe odvija se na temelju kreativnosti roditelja i onoga što žele pobuditi u djetetu.

Kod odabira sobe, odnosno idejnog rješenja, roditelji ponajviše razmišljaju kako biti ekonomičan i ekološki odgovoran. Pritom soba treba biti funkcionalna i izgledati, u najmanju ruku, estetski prihvatljivo.

Iako se ponekad čini da je nemoguće ostvariti sve te zahtjeve, donosimo nekoliko savjeta koji će ovu naizgled „nemoguću misiju“ pretvoriti u izvediv projekt.

Individualni detalji daju karakter

Za početak razmislite o višefunkcionalnom namještaju tako da, primjerice, stol za prematanje bebe kasnije iskoristite kao ladičar ili radni stol. Treba biti kreativan i razmišljati unaprijed!

Krevet uvijek zauzima puno prostora, pa taj problem riješite naručivanjem kreveta sa spremnikom. Na taj će način osim za spavanje služiti i za pohranu posteljine, odjeće i brojnih dječjih igračaka ili knjiga.

Obratite pozornost i na odabir boja većih dijelova namještaja poput ormara i kreveta. Naime, sve više dizajnera predlaže odabir neutralne boje namještaja kako bi bio bezvremenski.

dječja soba

S druge strane, dozvoljeno je poigravanje bojama i dodacima koje ocrtavaju individualnost djeteta, a sve to uz prilagodbu djetetovom uzrastu.

Oslikajte fronte namještaja, a u dizajn uključite podne i zidne obloge ili tapete. Poigrajte se uzorkom saga ili zavjesa kako bi soba dobila karakter. Za kraj, dodatan naglasak ostvarite jarkim bojama na detaljima poput lampi, ručki na namještaju ili slikama na zidu.

Mali umjetnici

Želite li tematsku dječju sobu te volite izazove i promjene sukladne željama i potrebama djeteta  svoju ideju pretvorite u stvarnost naručivanjem izrade sobe.

dječja soba

Koju god opciju odabrali, ne zaboravite da djeca vole kreativnost te izražavanje kroz crtanje i izrađivanje neobičnih oblika stoga iskoristite njihovu razigranost! Unesite u prostor njihova „umjetnička“ djela kako bi se dijete povezalo sa prostorom, a soba postala prava mala dječja oaza.

Sve Wia članice ostvaruju popust od 15 posto na Omnia Infinite usluge

Autor: Omnia Infinite

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -