Ovo su razlozi zbog kojih će vitamin C uvelike poboljšati vaše zdravlje

Vitamin C otkriven je u prvoj polovici 20. stoljeća i od tada se o njegovoj važnosti ne prestaje istraživati. Ovaj vitamin uvelike pomaže kod mnogih bolesti koje su već zahvatile ljudski organizam, kao i kod prevencije.

Vrijedan pomoćnik

Ovaj vitamin ima snažno djelovanje te je odgovoran za oko 300 metaboličkih funkcija u organizmu. Većina ljudi već pri prvim simptomima prehlade ili gripe prvo uzima dopune vitamina C. Naime, vitamin C iz organizma eliminira toksine i teške metale koji su dugoročno izvor mnogih bolesti, a potiče i imunološki sustav. Smatra se da dovoljne količine ovog vitamina sprječavaju i djelovanje štetnih aditiva u hrani.

U tijelu sudjeluje u obnovi tkiva i sintezi kolagena, zbog čega je neophodan za stvaranje hrskavice u zglobovima te sprječavanju procesa starenja kože. Novija istraživanja čak pokazuju i vezu vitamina C i prevencije raka, zbog čega se preporučuju i veće doze ovog vitamina i to u njegovom esterskom obliku.

Ono što je također važno istaknuti da je zabilježeno njegovo pozitivno djelovanje kod depresije i psihičkih bolesti. U kombinaciji s vitaminima B skupine štiti od posljedica stresa i depresivnih stanja, a preporučuje se i kod demencije, Alzheimerove bolesti, autizma, Parkinsonove bolesti i problema s koncentracijom i pamćenjem.

Prirodni izvori

Iako nas sve limun asocira na vitamin C, ipak ga najviše ima u aceroli, američkoj višnji. Također, voće koje sadrži velike količine vitamina C su naranča, grožđe, grejp i mandarina, odnosno citrusi te jagode, aronije, maline, borovnice i ribizl.

Veće količine ovog vitamina možemo pronaći i u zelenom povrću te bobičastom voću. Najznačajnije količine nalaze se u brokuli, kelju, crvenoj paprici, kupusu, rajčici, zelenom lisnatom povrću, cvjetači i špinatu.

Kako bi se sačuvala što veća količina vitamina C, voće i povrće potrebno je jesti svježe. Dugotrajnim stajanjem nakon branja, voće i povrće gubi sve više vitamina C, pa je prilikom kupnje dobro provjeriti svježinu namirnica.

Dodatan unos

Niz je čimbenika koji mogu utjecati na snižen nivo vitamina C u organizmu. Neki od njih su alkohol, analgetici, antikoagulansi, oralni kontraceptivi te cigarete. Loša prehrana i nezdrave životne navike također povećavaju potrebe za uzimanjem vitamina C. Prvi znakovi koji pokazuju nedostatak ovog vitamina su nedostatak energije i pad imuniteta. Njegov nedostatak u tijelu prepoznaje se po sporom zarastanju rana, krvarenju desni, modricama i osjećaju slabosti.

Za jačanje imuniteta i zaštitu od bolesti potrebno je unositi veće doze ovog vitamina, a njih možemo osigurati kroz dodatke prehrani. Za maksimalni učinak, a ovisno o bolesti i tegobi, vitamin C poželjno je uzimati u kombinaciji s bioflavonoidima. Ovakav oblik vitamina ulazi u tkivo i stanice i do četiri puta brže od obične forme, a ova snažna kombinacija zaštitit će imunitet kod gripe i prehlade. Dolazi u kombinaciji i s mineralima poput kalcija, kada se koristi protiv alergija ili promuklosti.

Vitamin C dobro je uzimati u dvije doze tijekom dana i to uz obrok i dosta tekućine, a dječje formule vitamina C dolaze u sirupima ili gumenim bombonima.

Foto: Pixabay, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -