Dnevnik jedne poduzetnice: Jesu li poslovni sastanci gubljenje vremena?

Fascinantna mi je ta naša (balkanska) kultura gdje da bismo nešto prodali, trebamo otići na sastanak, nekoliko njih, cijelo more sastanaka. I tako se svaki tjedan nađem u situaciji s desetak dogovorenih sastanaka.

Ludost ili prioritet – što su poslovni sastanci zapravo pokušat ću opisati u nastavku.

Nije da ne volim poslovne sastanke, ALI…

Zaista nemam ništa protiv sastanaka. Komunikativna sam osoba koja se voli družiti, upoznavati nove osobe, slušati njihove životne priče, popiti kavu. Super je tako provoditi vrijeme, osobito kada se sjetim da je u isto vrijeme većina mojih kolega zatvorena u urede, sjede ispred kompjutora i ne vide sunca do 17 sati, naravno, ako stignu izaći bez prekovremenih.

Ne mogu se požaliti, dobro mi je!

No, naravno da ima taj jedan ALI koji mi poput djetlića kvoca po mozgu i šalje more “opomena” s kojima se paralelno borim. Hoćeš li stići na vrijeme napisati i poslati tekstove, hoćeš li doći kući prije 20 sati i u miru večerati s partnerom, hoćeš li biti raspoložena večeras još i za čašu vina sa svojim prijateljicama. Hoćeš li? Nećeš.

Jasno, vremena imamo toliko koliko imamo, a kako učestali sastanci dovode do toga da radimo i navečer, s vremenom bismo mogle zaboraviti na to kako izgleda naš privatni život.

Poslovi se dogovaraju uz pivo i ćevape, samo ponekad i preko Skypea

Naravno, to može biti i čaša finoga vina ili škampi, svakome već po izboru. No činjenica jeste ta da se najveći poslovi dogovaraju u opuštenom stanju, nakon što se fino najedemo i malo popijemo. Pa tako, pozovemo li potencijalnog klijenta na ručak, veća je vjerojatnost da ćemo posao sklopiti. Ako ništa drugo, toj smo osobi osim našeg vremena dali i ukusni obrok, te će se u najmanju ruku osjećati da nam je nešto dužna.

Zbog čaše vina i grižnje savjesti tako će se vjerojatno odlučiti za “probnu suradnju”.

Suprotno takvima, postoji i druga krajnost, osobe koje uopće ne vole sastančiti te će radije cijeli razgovor obaviti putem Skypea, po mogućnosti u 10-ak minuta. Ako baš moram birati, ipak ću radije otići na sastanak uz ćevape jer osim što ću se fino najesti, moći ću istražiti stvarne potrebe potencijalnog klijenta (što je itekako važno za poslovne rezultate), kao i brže te kvalitetnije izgraditi povjerenje prema klijentu koje smatram ključem svake uspješne suradnje.

Na sastancima se gradi povjerenje

Nema kvalitetnog odnosa bez povjerenja, kao u privatnom, tako i u poslovnom životu. Sjeti se sebe, bi li ostavila svoje dijete na čuvanje strancu? Ne bi sigurno, ne poznaješ ga pa ne znaš je li osoba od povjerenja. Tako i potencijalni klijent tebe najprije treba upoznati da bi bio siguran kako ti može povjeriti svoje “dijete”, odnosno posao vezan za njegovu tvrtku.

I baš zato, zbog tog povjerenja, sastanci nisu gubljenje vremena.

Dakako, važno je da sastanak bude produktivan, odnosno da prilikom druženja uspiješ izreći sve što si planirala te prođeš sve teme koje smatraš nužnima i prigodnima. Važno je i da znaš ustati i diskretno završiti sastanak kada shvatiš da se nepotrebno odugovlači, a sve bitno je izrečeno. Baš kao u svemu ostalome u životu i ovdje je važno pronaći balans.

Foto: Pixabay

 

Autorica: Andreja Rambrot, pisalica.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više