Dnevnik jedne poduzetnice: ‘Pozdrav, ja sam tvoj budući nezadovoljni klijent’

Svakakve osobe upoznala sam u životu. I svačeg sam se naslušala. Barem sam tako do prije par dana mislila. A onda je zazvonio mobitel i javila se osoba koja mi je 20 minuta «čitala bukvicu» i razgovor zaključila riječima «ja sam tvoj budući nezadovoljni klijent».
Poznaje li me osoba? Ne poznaje. Jesmo li dosad surađivali? Ne, nismo. Jesmo li ikada prije bili u kontaktu? Nismo.

Odakle mu ideja da mi ovako nešto kaže, to samo on zna. Nije mi postao klijent, ali je svakako postao školski primjer «onih s kojima ne želimo surađivati» i dao mi materijala za moje buduće radionice. I ovu kolumnu naravno.

Neki nas ne vole bez razloga i to je OK

Ne mogu nas svi voljeti. Kada bismo se svi međusobno savršeno slagali, to bi značilo da smo si jako jakooo slični. To bi značilo da smo dosadni. Različitost volim i s veseljem je prihvaćam. Hvala Svemiru, pred nekoliko sam godina uspjela preskočiti visoki sagrađeni zid i prestati razmišljati tko što o meni misli (naravno, ako to nisu najbliži prijatelji i moja obitelj).

Moram priznati, mnogo mi je tereta od tog trenutka palo s leđa. Kao da sam se u tom trenutku spoznaje oslobodila nevidljivih okova koje mi je jednom netko iz nepoznatog razloga stavio. Vjerujem da ste i vi kao poduzetnice imale slično iskustvo. Krenule se malo po malo penjati po stepenicama uspjeha i putem shvaćati koliko ste divne, stvarne, svemoguće. Stavile fokus na napredak, a makle ga s okoline.

Što učiniti kada nas ne voli klijent?

Naravno, ne možemo se sviđati svima niti u poslovnom svijetu. I to je OK, ne kažem da nije. No, što učiniti kada se nekome ne sviđamo, a još nas nisu niti upoznali?

Pretvoriti se u uho, za početak. Ne samo slušati i u mislima pripremati odgovor na provokaciju, već je ovdje potrebno zaista saslušati osobu da bismo je čuli. Saslušati potrebe te osobe i vrijednosti koje cijeni u poslovnome svijetu. Tek tada možemo odrediti smjer u koji želimo okrenuti ovu konverzaciju.

Prečesto «kritike» shvaćamo kao nešto jako negativno, no one nam zapravo mogu biti dobra povratna informacija što kod sebe i svog poslovanja možemo promijeniti ili bolje komunicirati. Naučeno gradivo pak iskoristiti za neke nove klijente koji će u budućnosti tek doći.

Na primjeru svog potencijalno nezadovoljnog klijenta shvatila sam da nismo kliknuli u komunikaciji zbog jedne banalne stvari – ja sam vizualno kinestetički tip osobe, a on je auditivno digitalni. To zapravo znači da ja poprilično brzo govorim jer mi se slike velikom brzinom mijenjaju u mislima i ponekad je izazov pratiti me, dok često zaključke donosim temeljem svojih dobrih ili loših osjećaja (intuicije). S druge strane, moj potencijalni klijent osoba je sklona korištenju dugačkih rečenica i voli jako puno detalja na kojima sam sama ponekad nesvjesno štura. On u svemu traži smisao i ima veliku potrebu za konkretnim brojkama i pravilima.

Kada me klijent pitao kako mogu mjeriti je li napisani članak uspješan ili nije, postavila sam mu protupitanje – kako se može mjeriti uspješnost dizajna web stranice? Ili, kako možemo saznati gledajući dvije vrste sladoleda i zaključiti koji je bolji? Možemo naslutiti po boji i mirisu, no svakako bismo ga prije krajnjeg zaključka trebali isprobati, zar ne? No, pogriješila sam. Odgovorila sam mu pomoću slika, a on je podsjetimo se, auditivno digitalni tip.

Postoje i oni klijenti koji nas ne čuju

Ponekad se možemo truditi oko klijenta kao mazga, objašnjavati rukama i nogama, ali nas on i dalje ne čuje. Sluša, ali ne čuje. Nema si potrebe prebacivati za neuspjeh jer uvijek će biti osoba koje će ostati živjeti u uvjerenju svojih misli i koje nisu otvorene za nove mogućnosti. I to je OK. Različitost, je l’.

Utješiti u takvim trenucima možeš se osvještavanjem situacije u kojoj si pokušala i dala sve od sebe. Nije išlo? Nema veze. Ponekad je bolje odustati nego ustrajati na nečemu što je otpočetka osuđeno propašću. Jer sve se događa sa svojim razlogom i vrlo brzo shvatit ćeš zašto se situacija odvila baš tako. Jednostavno, slutila to ili ne, čeka te nešto bolje što ti uskoro dolazi.

Autorica: Andreja Rambrot, pisalica.com

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Glas poduzetnika postao udruga!

Na zahtjev članova Inicijative, danas je osnovana Udruga GLAS PODUZETNIKA, koja će kao formalni predstavnik 100.000 članova, nastaviti aktivno boriti se za prava članova...