Dnevnik jedne poduzetnice: Vlastita promocija – egoizam ili nužnost?

Iskačeš iz paštete! Svugdje si. Vidjela sam te u novinama… Koliko često čujete ove rečenice, a koliko često biste ih voljele čuti? Stavimo li na stranu egoizam, skromnost i (ne)znanje kako se kvalitetno promovirati, a ostavimo samo i jedino naš posao, priznat ćemo si – vlastita promocija je nužnost. I izrekle to javno ili ne, sve se rado viđamo na naslovnicama, u intervjuima ili barem na četvrtini stranice poznatog tjednika.

Pitanje koje danas postavljam i želim da se nad njime zamislimo je – kako promocija nekome ide kao iz rukava, dok se ostale trebate pa ono, baš jako namučiti…

Odgovor se krije u ovih nekoliko podnaslova.

U poslovnome svijetu nema mjesta skromnosti

Skromnost je velika vrlina. Lijep je osjećaj biti skromna. Nažalost, u poslovnome svijetu skromnosti mjesta nema. Ne pohvališ li sama sebe, već za nekoliko sekundi pohvalit će sebe konkurencija, a tvoji će divni projekti ostati neprimijećeni.

Neka vam primjer na kojem možete učiti budu muški kolege. Muškarci nemaju problema s time da kažu – ovo sam baš dobro napravio, najbolji sam. Muškarci ne razmišljaju o tome hoće li ispasti pred drugima egocentrični ili umišljeni. Direktni su u komunikaciji, kako privatnoj, tako i poslovnoj. Njihovi projekti redom ostaju zapamćeniji (jer ih se oni potrude razglasiti) i nije čudno da shodno tome češće bivaju promovirani (naravno, nije to jedini razlog).

Nemamo vremena pohvaliti se, a kamoli promovirati

Mi žene smo požrtvovnije. Privrženije. Kada se nečeg primimo, rijetko to puštamo, ako nam isto zaista puno znači. Trudimo se raditi više, jače, brže, bolje… No, zaboravljamo često na jednu jako veliku radnju koju naši muški kolege također uredno rade, a bez koje mi žene nažalost nemamo osjećaj da smo nešto postigle, koliko god to veliko bilo.

Pogađate koja je to radnja? POHVALA.

Za početak, sjetite se sebe ispred ogledala. Muško će reći – Baš sam si zgodan danas. A žena? – Jesu mi to nove bore kraj očiju? Hm… baš sam se ugojila preko ljeta. Trebala bih izgubiti koju kilu. I zato se zapitajte, kada ste zadnji put čule pohvalu? Kada ste zadnji put pohvalile same sebe?

Kažu, želiš li ostati fokusirana, motivirana i ambiciozna, na svaku “kritiku” trebaš dobiti barem četiri pohvale. Četiri! Želiš li to ispoštovati prema samoj sebi, nakon svakog manjeg zadatka trebala bi sama sebe potapšati po ramenu i kazati svojem unutrašnjem ja – “Bravo, ovo je tvoj još jedan uspjeh”. A nakon svakog većeg zadatka, završenog još jednog projekta, trebala bi se nagraditi i većim stvarima od tapšanja po ramenu. Uzmi dan slobodno, učini nešto što si oduvijek željela, a uvijek si se izvlačila na pomanjkanje vremena, izađi s prijateljicama na večeru. Nije toliko nemoguće, zar ne?

Ipak, upravo ta pohvala često izostane. I naravno, ako se ne usudimo same sebe pohvaliti, kako ćemo se onda pohvaliti drugima? Kako ćemo onda razglasiti sve naše uspjehe, ako nam je neugodno samima sebi priznati koliko smo dobre?

Promocija je alat koji će ti pomoći da se popneš na vrh

Poslovne žene kojima promocija ide kao iz rukava sretne su kada zasjaju na naslovnici i ne osjećaju se zbog toga loše. One točno znaju što žele i idu jasno prema cilju.

Znaju koliko je važno za njihov posao biti viđena. Znaju koliko je važno biti na različitim društvenim mrežama i drugim oglašavačko-prodajnim kanalima. Želiš li da kupci čuju za tebe, kopiranje ovog obrasca ponašanja dobar je način da postigneš isto.

Ako si tek krenula sa svojim poslom i nisi sretna trenutnom zaradom, potičem te da već danas sastaviš adremu (listu novinara), zamoliš nekog da napiše članak o tebi ili intervju i klikni taj “send”. Pošalji članak u kojem piše koliko si prekrasna i koliko si lijepih i požrtvovnih stvari u životu učinila. Zašto ne? Pa nemaš što izgubiti, zar ne? Povuci taj isti članak na Facebook, Instagram, može i Twitter. Nemoj zaboraviti LinkedIn, on je sve važniji u poslovnome svijetu. Budi hrabra i budi svoja. Budi proaktivna. Neka se dobra riječ o tebi pročuje.

Ponavljam, vlastita promocija danas je nužnost, nije egoizam. Nemaš se kome što opravdavati.

Foto: 123rf

Autorica: Andreja Rambrot, pisalica.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Novi Način najbržima osigurao besplatne građevinske konzultacije

Novi način je građevinski projektantski ured u području projektiranja nosivih konstrukcija, sanacija i rekonstrukcija postojećih građevina s iskustvom na domaćem i...