Medijski nastup-kako se najbolje prezentirati

Medijski nastup nikada nije jednostavan, osobito ako vam je to prvi put u karijeru.  No, priliku za istup u javnosti i promociju sebe i kompanije, ne treba odbaciti već objeručke prihvatiti jer se radi o besplatnom PR-u koji može biti toliko koristan koliko ga dobro odradite.

Prilikom  medijskog nastupa važan je prvi dojam koji publika stvara već u prvim sekundama, a ona ga percipira na tri razine: glasovnoj, vizualnoj i verbalnoj. Osim što govornik mora poznavati sadržaj o kojem priča  i mora sam biti uvjeren u njega, publika ipak najviše gleda i usmjerava najveću pozornost na neverbalnu komunikaciju.

Dobar medijski nastup se može naučiti

Ako nemate iskustva u televizijskim nastupima, dobro je znati kako se oni mogu naučiti i to vas ne treba sprečavati da izbjegavate ovakve javne nastupe. Iako dobar medijski nastup uvelike ovisi o osobnosti,  stari Grci su bili u pravu kada su govorili „Pjesnik se rađa, govornikom se postaje“ . Evo nekoliko naputaka kako ostaviti dobar dojam na televiziji:

 • Gledajte izravno u voditelja intervjua, a ne u kameru.
 • Budite poletni i energični jer u protivnom, na televiziji biste mogli izgledati „mrtvo“ i bezlično.
 • Posvetite pozornost odabiru boja odjeće. Srednje jake boje su bolji izbor od bijele i crne. Također izbjegavajte smeđu boju, pleteni uzorak, pruge, upadljive uzorke na odjeći i upadljive ili svjetlucave tkanine.
 • Žene bi trebale izbjegavajte previše modnih detalje poput upadljivih naušnica koje će odvlačiti pozornost sa sadržaja poruke.
 • Muškarcima košulja ne bi trebala biti tamnija od kravate.
 • Sjedite uspravno i malo nagnuti prema naprijed tako da se unesete u kameru.
 • Ukoliko stojite, nemojte se previše micati iz kadra jer snimatelj prilagođava kameru vašem položaju.
 • Služite se prirodnim pokretima ruku kako ne biste djelovali ukočeno ili neudobno.
 • Ne odgovarajte jednosložnim rečenicama.
 • Kada završavate s odgovorom na postavljeno pitanje, smanjenim tonalitetom dajte svom sugovorniku to do znanja. Ukoliko nastup ne ide u živo, vrlo često se režu samo neke izjave i montažerima je bitno da ta izjava ima svoj kraj, a ne da režu misao u pola daha.
 • Ne koristite stručne ili tehničke izraze, ili akronime koje prosječni građanin neće razumjeti.
 • Slobodno se ubacite u razgovor ako želite pojasniti neku misao ili dodati nešto važno. Nemojte čekati da vas voditelj prozove, ali pripazite da pri tome ne budete nepristojni.
 • Izbjegavajte previše brojki jer publika ih ne pamti. Ako ih baš morate upotrijebiti, zaokružite ih da budu lakše prepoznatljive.  Dakle, umjesto da kažete „četiri stotine i četrdeset i četiri tisuće“, recite „gotovo pola milijuna“.

Nakon svakog intervjua, bilo bi dobro napraviti analizu i zabiježiti što je bilo dobro i što je moglo biti bolje. Tako ćete moći popraviti ono što nije bilo dovoljno dobro i uvježbati za sljedeći put.

Danijela Živković je magistrirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti i svoje iskustvo i vještine brusi u korporativnom svijetu. Za nju je kvalitetna komunikacija ključ uspjeha te je mišljenja kako se nedostatak određenog iskustva ili znanja, uvijek može nadomjestiti umijećem komuniciranja. Njezin stav je kako je najbolje plaćen posao onaj koji voliš raditi, a ne koji moraš te kako bismo svi trebali stremiti ka tome.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -