Primate puno e-mailova? Prestanite odgovarati na njih!

Koliko prosječno svog radnog vremena potrošite na e-mail komunikaciju? Teško je ignorirati e-mailove, osobito kad ljudi znaju da ste na poslu. No, stalna dostupnost i odgovaranje znači i prekidanje u obavljanju posla.

Prema istraživanju koje su proveli McKinsey Global Institute i International Data Corp, prosječno dnevno više od četvrtine svog radnog vremena provedemo odgovarajući na e-mailove.

Istraživanje softverske tvrke Atlassian pokazalo je kako zaposlenici tjedno dobivaju otprilike 300 e-mailova, na što potroše 36 sati svog vremena.

Možemo li ignorirati e-mailove?

Često dobivamo i spam ili nepotrebnu poštu, što mnoge izbacuje iz takta. Pa može li se tome stati na kraj?

Može, ako pitate novinarku Betty Liu,  osnivačicu i CEO tvrtke Radiate. „Jednostavno nemojte odgovoriti“, poručila je za Startup Smart.

Osim toga, ukazala je i na strategiju e-mail komunikacije koju koristi izvršni direktor tvrtke Tommy John Tom Patterson, koji je postavio automatski odgovor te tako obavještava sve pošiljatelje kako neće provjeravati svoju poštu u razdoblju od 9 do 5. No, ako se radi o hitnim slučajevima, tada je dostupan telefonski.

I sama Liu je pokušala raditi na taj način i za samo pet dana vidjela je kako je to neprovjeravanje e-mailova zapravo zdravo, a kako se tek rijetko radilo o nečemu zaista hitnom.

No, ipak postoji jedan problem. Ne može si to svatko priuštiti, tako da se ovim trikom mogu poslužiti jedino šefovi, dok ostali zaposlenici, nažalost, i dalje moraju biti dostupni i odgovarati na e-mailove, bez obzira na stalna prekidanja.

Ali i šefovi trebaju pripaziti kako im se ne bi nagomilala pošta i sve ostavili za kraj tjedna, jer to bi im moglo prouzročiti još veći stres nego svakodnevno dobivanje velikog broja e-mailova.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Ima i ona opcija gdje si sami odredite 2 ili 3 puta na dan kad ćete kontrolirati email i jednostavno se držite toga i nećete se zatrpati, stvar je u organizaciji. Jedan poznati biznismen pregledava svoje emailove u 7 u 14 i u 17 i riješava ih u 5-20 min ovisno o količini kako kojeg dana i ne zatrpava se nego je organiziran i pridržava se svoje organiziranosti. svatko treba naći svoj sistem. 😉

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...