Kakav je to dobar šef? Onaj koji posjeduje ovih 6 kvaliteta!

Uloga šefa nije laka. Osim što obavlja svoj posao, istovremeno je dužan upravljati i drugima i donositi teške odluke. Zbog toga njegov posao i ne izgleda toliko primamljivo. No, ukoliko želite uspješno obavljati svoj posao i biti dobar vođa, pridržavajte se ovih šest pravila kojih donosi Brittany Neish, Senior Community Cultivator i Social Media Strategist.

1. Besplatno dijele svoje znanje i resurse

Neki šefovi misle kako će, ukoliko podijele svoja znanja i resurse, time oni izgubiti svoju vrijednost. No, upravo suprotno od toga. Najbolji šefovi su oni koji pomažu svojim zaposlenicima, koji su njihovi mentori i čuvari.

2. Nagrađuju svoj tim prema zaslugama

Oni nagrađuju članove tima za uspješan posao. Znaju da je uspjeh zapravo izravan odraz njihovog vodstva. Stoga nisu škrti kad treba zagovarati da se tim nagradi, već otvoreno razgovaraju i ističu uspjehe unutar organizacije i stvaraju kulturu u kojoj su zaposlenici motivirani za svoj rad, koji se prepoznaje i cijeni.

3. Dijele sva svoja iskustva

Žele li drugima pomoći u napredovanju, moraju biti iskreni o svom putu do vrha, govoriti istinu o svojim usponima i padovima, dobrim i lošim iskustvima.

4. Opraštaju vam dane kad ste „off“

Svatko ima svojih loših dana, kada mu ništa ne ide po planu, kad ne može doći do jedne dobre ideje, kad nije učinkovit. Dobar šef će prepoznati to i neće vam suditi na temelju toga, dopustit će vam da se najprije oporavite i da budete ponovo produktivni.

5. Vjeruju u život izvan posla

Vrlo je važno da su zaposlenici sretni, jer će na taj način bolje obavljati svoj posao. Stoga i privatan život mora biti jednako važan kao i poslovni – važno da je ljudi provode vrijeme s voljenima, da se bave hobijima i imaju slobodnog vremena da se opuste i napune baterije.

6. Fokusiraju se na vaše snage

Važno je da prepozna vaše kvalitete i snage i da se fokusira na njih, umjesto naglašavanja nedostataka, jer će na taj način doći do većeg angažiranja zaposlenika i uspješnosti.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

jahte

Sanja Dujmić i Iva Tomić: Uspješna sezona za jahtaški biznis i...

Već šestu godinu na čelu SOS Yachting Hrvatska nalazi se Sanja Dujmić koja cijelu karijeru radi u turizmu i nautičkim tvrtkama....