Prva reklama koja prikazuje realnu sliku dojenja

Roditelji, njegovatelji, poslodavci i medicinski radnici stvarno trebaju razumjeti koliko teško može biti dojenje. Kako bi osvijestili tu činjenicu, Frida Mom, tvrtka specijalizirana za majke, je izdala novu reklamu koja je emitirana u nedjelju tijekom Zlatnog globusa, a koja prikazuje iscrpljene dojilje koje pokušavaju nahraniti svoje bebe.

Kako dojenje izgleda u stvarnosti

Većina reklama i prikaza majčinstva u medijima je ispunjena sretnim majkama koje bezbrižno i smireno doje svoju djecu, dok u stvarnosti to izgleda otprilike ovako – stalna briga o tome je li dijete pravilno prislonilo usta, jede li dovoljno, prebrzo, pokušaj smirivanja djeteta kada plače i još sto briga. Mnoge majke bore se same sa sobom i mislima jesu li loše majke ako im dojenje nije najlakša stvar, jesu li loše majke ako prestanu dojiti, kada je pravo vrijeme da prestanu?…


Pročitajte više: Često čujete negativne komentare jer ste mlada mama? Evo kako prestati brinuti o njima!


Američka pedijatrijska akademija promiče dojenje te savjetuje pedijatrima da prikazuju pozitivne slike dojenja i “potiču na ukidanje prikaza situacija koje ometaju dojenje”, uključujući distribuciju besplatne adaptirane dječje hrane.

Nerealna očekivanja

Prikazujući samo slike mirnih majki i beba koje se povezuju tijekom ugodne sesije hranjenja, postavljamo nerealna očekivanja. Zato je reklama Fride, za koju se vjeruje da je prva reklama koja prikazuje realne dojilje, toliko važna. Roditelji, njegovatelji, poslodavci i medicinski radnici trebaju shvatiti koliko teško može biti dojenje kako bi mogli podržati i prihvatiti da je ponekad najbolji način da nekoga podržimo upravo pružanje slobode da odustane.

CDC-ov najnoviji izvještaj o dojenju pokazuje da majke doje 84% američke novorođenčadi. Do tri mjeseca nakon porođaja, majke doje 46% novorođenčadi, dok svega 25% majki doji djecu nakon šest mjeseci.

Shannon Wink, autorica na The Inquirer, podijelila je svoje iskustvo s dojenjem.

Njezina je kćer rođena u lipnju, zdrava i sretna, no neobjašnjivo je gubila težinu. Veći dio prvih 10 dana života, kći je provela u pedijatrijskoj ordinaciji kako bi konačno krenula s dohranom. Ta prva boca Shannon je dala okus slobode, ali i neizmjerne krivnje.

Pritisak zbog dojenja

Iako se pogled na dojenje u posljednjih nekoliko desetljeća promijenio s “dojenje je najbolje” na “hranjenje je najbolje” u praksi, pritisak na dojenje i dalje postoji.

Nakon poroda, Shannon je u dva dana u bolnici razgovarala s tri savjetnika za dojenje. Sve su to redom bile ljubazne, ohrabrujuće žene ugodnog glasa koje su joj rekle da radi sjajan posao. Prebacile bi bebu u položaje pogodne za hranjenje i raširile joj čeljust uz bradavicu sretne što je kćerka počela jesti. “Vidiš li kako sam to učinila?”, upitale bi. “Da”, rekla je, iako je u sebi znala da nije.

Jedan od savjetnika naučio ju je pumpati mlijeko. Nitko ju nije požurivao, posramljivao niti osuđivao zbog toga što se bori s dojenjem. Rekli su joj da je u redu pumpati i koristiti adaptiranu mliječnu hranu. Međutim, bilo je jasno da je dojenje ono što se od nje očekivalo.


Pročitajte više: Zašto su mlade majke laka meta za posramljivanje?


“Prirodno je. Ne bi trebalo boljeti. Treba vremena” – u prijevodu – ne odustaj!

Gledajući kći kako s lakoćom pije iz boce bilo joj je dovoljno da odustane od pokušaja nagovaranja djeteta na dojku. Znala je da je to ispravna odluka, no to joj nije umanjilo osjećaj krivnje.

Imala je puno pomoći od partnera, višestruke besplatne konzultacije o dojenju i 10 tjedana porodiljnog da to shvati. Budući da doslovno nije imala što raditi osim sjediti na kauču, još uvijek nije htjela odustati. Nije joj trebalo poticaja, trebao joj je netko tko će joj reći da je u redu odustati.

Dojenje je stvar izbora!

To je ohrabrenje dobila šest tjedana nakon poroda. Kada je rekla primalji da je isključivo pumpala posljednja četiri tjedna, na što joj je ona odgovorila: “To je puno! Odgovara li vam ovaj način?” To je bio poticajni odgovor koji joj je trebao. Zapela je s pumpanjem, ali je povećala količinu hrane za dojenčad i tada se dijete počelo odvikavati. Dobila je prostor da sama odluči – bila je slobodna!

Dojenje je stvar izbora. Ako iz nekog razloga ne želite ili ne možete dojiti svoje dijete, to je u redu, ne znači da ga ne volite. Najvažnije je da dijete zdravo raste!

Foto: Pexels/Cleyder Duque

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -