Dokazano da je slobodno vrijeme važnije za sreću od novca

Što je važnije za sreću – novac ili slobodno vrijeme? Pitanje oko kojeg se često vode debate. Dok će jedni bez problema reći da im je važniji novac od slobodnog vremena, drugi reći će da im je važnije slobodno vrijeme i to najčešće oni koji ga nemaju.

S obzirom na to koliko u današnje moderno doba radimo, slobodno vrijeme je nešto što je stvarno teško pronaći i upravo to ga čini neprocjenjivim. Sada je znanost napokon potvrdila što su mnogi od nas već znali – da je slobodno vrijeme za sreću puno važnije od novca.

Vrijeme ili novac – što je važnije?

Istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta British Columbia u Kanadi, a koje je objavljeno u časopisu „Society for Personality and Social Psychology“, pokazalo je da je vrijeme više cijenjena valuta od visoke plaće.

Istraživači su ispitali nešto više od 4,600 sudionika različitih dobnih skupina – od studenata do mlađih i starijih zaposlenih osoba te umirovljenika. Nešto više od polovice ispitanika odgovorilo je da više cijene svoje slobodno vrijeme od novca, a značajna razlika je pronađena kod ispitanika starije dobne skupine, onih osoba koje su gotovo pred mirovinom, a koji su najvećim dijelom odgovorili da im je važnije njihovo slobodno vrijeme.

Neka pitanja koja su bila postavljena u istraživanju opisivala su situacije iz stvarnog života, poput pitanja „Biste li radije odabrali skuplji stan s duljim putovanjem na posao ili mali stan i kratak put na posao?“. Ili su sudionici morali birati između bolje plaćenog posla s duljim radnim vremenom i manje plaćenog posla s normalnim, odnosno kraćim radnim vremenom.

Iako je istraživanje provedeno na velikom uzoru ljudi, istraživači su ipak odlučili isključiti sudionike koji žive na granici siromaštva iz razloga što je kod tih ispitanika postojala velika vjerojatnost da će zbog svoje financijske situacije radije odabrati novac. Po ostalim kriterijima, kao što su spol, bračni status, prihodi i sl., nisu pronađene nikakve razlike. Više od polovice ispitanika, studenata, zaposlenih i umirovljenika, odabralo je svoje slobodno vrijeme.

„Čini se da ljudi više cijene vrijeme od zarađivanja novca, a prioritizacija vremena povezana je s osjećajem veće osobne sreće. Čak i odricanje nekoliko sati plaćenog rada kako bi volontirali može vas učiniti sretnijima“, rekla je voditeljica istraživanja Ashley Whillans.

Čini se da vrijeme nije novac, nego sreća. Što je na kraju i logično, jer novac uvijek možemo zaraditi, ali vrijeme, odnosno trenutke koje provedemo (ili ne provedemo) sa svojim bližnjima, ne možemo vratiti.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više