Dokazano da su mame male djece najbolji zaposlenici

Mnoge žene, kada postanu majke i kada se vrate s roditeljskog dopusta, na radnom mjestu dočeka radna knjižica, odnosno otkaz. Poslodavci često otpuštaju majke jer misle da će stalno izostajati s posla, da više neće moći raditi duge radne sate, niti raditi s tolikom učinkovitošću kao i prije trudnoće. Najnovije istraživanje, objavljeno u New Scientistu, pokazalo je da je otpuštanje majki jako loš potez za poslodavce.

Mame su sposobnije i produktivnije

Istraživanje koje je provedeno od strane znanstvenika sa Sveučilišta Richmond u SAD-u, pokazalo je da dijete pretvara nove mame u „super pametne žene“.

Prijašnja su istraživanja pokazala da se trudnicama tijekom trudnoće smanjuje sposobnost pamćenja, ali i da se proces razmišljanja znatno usporava.

Ali s dolaskom djeteta događa se upravo suprotno. Istraživači su otkrili se rad mozga majki, nakon rođenja djeteta, znatno ubrzava. Tako se povećava sposobnost razmišljanja, empatije, a i razvija se otpornost i sposobnost nošenja sa stresom.

Tako da je otpuštanje novih majki jako velika pogreška jer im „novi mozak“ omogućuje povećanje produktivnosti i poboljšanje radne učinkovitosti.

„Mislim da bi trebali ohrabrivati tvrtke da ne zaobilaze nove majke kod zapošljavanja i pronaći način kako iskoristiti prednosti koje one mogu ponuditi. Najbolji način za to je da im ponudimo fleksibilnost. Mame poduzetnice su one koje najčešće ostvaruju najbolje rezultate“, rekao je Tudor Marsden Huggins, direktor Zavoda za zapošljavanje u Australiji, za news.com.au, te nadodao da nove majke imaju jedan jedinstven talent – da dođu, naprave posao kako treba i odu, jer imaju razlog i sposobnost da tako dobro rade.

Prilog ovom istraživanju je i istraživanje kompanije Ernst & Young u Australiji koje je otkrilo da žene koje imaju mogućnost fleksibilnog rada, najčešće majke, puno manje nepotrebno troše vrijeme i produktivnije su od drugih radnika.

Budući da su majke jako dobro organizirane, vrijedne, imaju veliku sposobnost multitaskinga, uzaludno ne troše vrijeme, produktivnije su, a po ovom novom istraživanju i imaju veću sposobnost empatije i otpornije su na stresne situacije, velika je šteta što to mnogi poslodavci ne znaju cijeniti i iskoristiti za dobrobit vlastite tvrtke.

S obzirom na ovo istraživanje, nije ni čudno što su mnoge naše poduzetnice, koje su pokrenule vlastite biznise na porodiljnom ili nakon rođenja djeteta, uspjele razviti uspješan vlastiti biznis.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više