Domovinski pokret treća politička snaga. 5 razloga zašto je vrijeme za ozbiljnu brigu

Na izborima gotovo rekordne izlaznosti nakon četiri godine aferaške vladavine HDZ-a, u situaciji kad – kako za 24 sata piše Tomislav Klauški – građani navodno vape za promjenama, HDZ i Plenković ponovno su relativni pobjednici parlamentarnih izbora. Najveći je pobjednik pak Domovinski pokret. DP se u svega četiri godine postojanja prometnuo u treću političku snagu Hrvatske. Evo zašto je 14 mandata koji odlaze u ruke desničarskog DP-a jednom riječju – zabrinjavajuće.

Podsjećamo, potrebnih 76 ruku u Saboru sinoć nitko nije skupio. Iako je relativni pobjednik izbora dosadašnji premijer Andrej Plenković i njegov HDZ koji imaju 61 mandat, nakon prebrojanih 99,74 posto glasova, koalicija Rijeke pravde na čelu sa SDP-om također se još ne predaje. HDZ-u dakle ide 61 mandat, SDP-u tj. Rijekama pravde 41, a slijede Domovinski pokret s 14, Most s 11 i Možemo s 10 mandata. I HDZ i SDP (Rijeke pravde) morat će u pregovore. Dakle i jedni i drugi mogu složiti većinu, a alarmantna je činjenica da puno toga ovisi o – Domovinskom pokretu. Evo zašto su politike koje promovira DP zabrinjavajuće.

“Ustani i ostani”

Već je prije 4 godine bilo jasno da redove DP-a čine političari najblaže rečeno ‘upitnih’ stavova i pogleda. Kad su Novosti analizirali objave DP-ovaca na društvenim mrežama 2021. godine ustanovljeno je da su oni prepuni ustašluka, poruka mržnje i otvorenih poziva na nasilje. Analizom su utvrdili da DP-ovce uglavnom veže redovno slavljenje rođendana NDH i ustaša, glorificiranje Pavelićevih generala kao domoljuba. Neki od njih zazivaju rehabilitaciju NDH – što je najcrnja točka u povijesti Hrvatske, a svoj fašizam ni ne skrivaju.

Nije se, sve se čini, daleko odmaklo od tih stavova ni u programu za parlamentarne izbore 2024. jer je glavna poruka kampanje Domovinskog pokreta – “Ustani i ostani”. Nadasve ‘nespretno’ sročena poruka koja je neodoljivo simbolična. Teško je ne pomisliti da je riječ o namjernom naginjanju ustašluku odnosno fašizmu od čijih bi vrijednosti hrvatska trebala zazirati. Fašizam, znamo, ograničava slobodu pojedinca i guši političke slobode. Povijest pokazuje da dovodi do opresije i zlostavljanja ljudskih prava. Ako DP-u nije namjera promovirati ustaške vrijednosti, zaista su trebali bolje propitati koje poruke i kakve vrijednosti svojom kampanjom šire .

Deratifikacija Istanbulske konvencije

Domovinski pokret otvoreno se zalaže da deratifikaciju Istanbulske konvencije. To je dio njihova programa – crno na bijelo. Pišu da brane “tradicionalne vrijednosti obitelji” i odbacuju “štetne ideologije koje ugrožavaju naše temeljne vrijednosti”.

“Naša obitelj temelj je društva, a njen integritet neće biti narušen”, piše u programu DP-a u dijelu koji govori o deratifikaciji ove konvencije. Inače, Istanbulska konvencija – punim imenom Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – ima za cilj zaštititi žene od svih oblika nasilja, osigurati pristojne mjere za sprječavanje nasilja i zaštiti žrtve te kažnjavanje počinitelja.

DP-u posebno smeta sve što ima veze s rodnom ideologijom. Traže potpuni otklon od rodne ideologije u svim njenim pojavnim oblicima i od najranije dječje dobi, a možda i najbizarnija stavka programa je dio u kojem traže odvojene muške i ženske svlačionice i slične prostorije.


Pročitajte više: Zašto su mlade žene sve liberalnije, a muškarci misle da feminizam škodi?


Domovinski pokret zalazi u ženska prava i slobode

Domovinski pokret se zalaže za “zaštitu života” od začeća do prirodne smrti u najvećoj mogućoj mjeri. Drugim riječima – žele ograničiti pravo žena na izbor. Pod krinkom “zaštite života” krije se opresijska mjera po prava i živote žena.

Kako piše aktivistički kolektiv poznat pod pseudonimom Grof Darkula, ako stranke klerikalne i radikalne desnice oforme novu vladajuću većinu to za žene znači srozavanje svega postignutog u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilje, kao i ulazak ultra-konzervativnih aktivista bliskih tim strankama u razne državne institucije.

Homofobni DP

Povrh svega, DP je stajališta da se homoseksualnim parovima ne smije
odobravati ni usvajanje niti udomljavanje djece
. Bez iznimki. I to je crno na bijelo dio njihova programa. O tomu je i bez zadrške progovorio Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta, u emisije nedjeljom u dva.

Radić je potvrdio da kroz program za parlamentarne izbore planiraju ukidanje Zakona o životnom partnerstvu. Brisanjem ovog zakona žele onemogućiti istospolnim partnerima da imaju svoje obitelji. Veliki je to korak unatrag za LGBT zajednicu koja se još uvijek pokušava izboriti s diskriminacijom.

DP za obvezan vojni rok

DP je jedan od najglasnijih pristaša obaveznog vojnog roka. Vojni rok često može biti protumačen kao prisila na sudjelovanje u vojnim aktivnostima. Obavezni vojni rok može ograničiti osobnu slobodu mladih ljudi, prisiljavajući ih da napuste svoje obrazovanje, posao ili obitelj kako bi služili u vojsci. Povrh toga, za neke ljude vojna obuka i služenje u vojsci može biti izuzetno stresno i traumatizirajuće iskustvo. To može ostaviti dugoročne posljedice na njihovo mentalno zdravlje. Valja imati na umu da je u modernom ratovanju tehnološki napredak doveo do promjene u potrebama vojske, pa vojni rok nije nužan kako bi se osigurala ‘vojna snaga’.

Je li Hrvatska skrenula oštro udesno?

Iako je prvi dojam da je Hrvatska na ovim izborima skrenula oštro desno, valja napomenuti da je Domovinski pokret osvojio dva mandata manje nego prije četiri godine, a HDZ pet mandata manje. Most i Možemo dobili su tri mandata više, a SDP tek jedno mjesto više.

Da je HDZ u srijedu osvojio 66 mandata kao prije četiri godine, Andrej Plenković mirnije bi otišao na počinak i lakše ušao u pregovarački proces, piše Večernji list. Ovo je najveći pojedinačni gubitak neke stranke ili koalicije na netom završenim izborima, što baca sjenu na relativnu pobjedu HDZ-a, zaključuju večernjakove Ljubica Gatarić i Mateja Šobak.

Foto: Canva / Gradonačelnik.hr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Poštovana Petra i uredništvo,
    ovakav članak je tendenciozan i možete ga pisati samo kao svoje mišljenje.
    Nakon objave ovakvog članka napuštam Women in Adria.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -