Kako je Donald Trump potaknuo žene na politički aktivizam

Trebala je to biti noć u kojoj bi zauvijek bila promijenjena svjetska povijest, a ženama dana nova krila u borbi za ravnopravnost, no stakleni strop još jednom nije bio probijen.

Svijet je šokirala Trumpova pobjeda na američkim predsjedničkim izborima, no dogodilo se ono što Trump nije mogao ni zamisliti. Naime, sve više žena ipak je, unatoč Hillaryjinom porazu, odlučno u namjeri na vlastiti politički angažman i borbi za ravnopravnost spolova.

Bilo da je riječ o čistom prkosu, Trumpu ili pak buđenju i stvarnoj želji za promjenama, možemo se složiti da je to uistinu jedina dobra stvar vezana uz novog američkog predsjednika.

Znanstvenici predvidjeli da će „Trump raspiriti ljutnju mnogih žena“

Hillary nije osvojila izbore, ali je ipak sudjelovala u stvaranju povijesti kao jedina žena koja je ikada došla tik do Bijele kuće, a takav rezultat ipak može nadahnuti brojne žene da se i same politički aktiviraju.

Fariza Jalalzai, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu Oklahoma, odmah nakon Hillaryjinog poraza rekla je za The Atlantic kako smatra da njezin poraz neće utjecati na smanjenje broja žena u politici.

„Čini mi se da će ovakvi rezultati samo još dodatno raspiriti vatru u mnogim ženama. Daleko od toga da je Trumpova pobjeda pozitivna stvar, no to u mnogima od nas izaziva veliku količinu ljutnje koja bi nas u konačnici mogla motivirati da se što jače borimo protiv diskriminacije i krenemo osvajati svijet.“

I zaista je bila u pravu.

Obrazovane žene razočarane predsjedničkim izborima odlučile uzeti stvar u svoje ruke

Odmah nakon devastirajućih rezultata američkih predsjedničkih izbora, ulice američkih gradova ispunile su se prosvjednicima. Međutim, neke od žena odlučile su poduzeti konkretnije mjere.

Mia Hernandez, dvadesetdvogodišnja studentica, jedna je od tih žena. U svom intervjuu za Washington Post rekla je kako se planira kandidirati za mjesto u gradskom poglavarstvu San Josea ili pak se 2020. godine okušati kao kandidat za odbor američkog okruga Santa Clara, kao dio Parlamenta.

„Sa svih strana čujemo kako je dosta sažaljevanja samih sebe i gunđanja protiv Trumpa. Vrijeme je za promjene. Zato sam upitala samu sebe kako biti aktivna članica promjena i zaključila da se moram kandidirati za parlament. Moram biti sigurna da se ne čuje samo Trumpov glas“, rekla je Clara.

Slična je situacija s još jednom dvadesetdvogodišnjakinjom s Floride, Alexandrom Melnick, koja se nakon stjecanja diplome planira kandidirati za lokalni školski odbor.

Tridesetogodišnja Lindsey Fletcher majka je dvoje djece i supruga vojnika, koja je nakon rezultata izbora osjetila da je politički angažman nužni nastavak roditeljstva i brige za budućnost djece. Namjerava se uključiti u politički život svoje lokalne zajednice, a za nekoliko se godina vidi kao kandidatkinja za američki Senat, iako se nikada do sada nije bavila politikom, kako je rekla za The Washington Post.

Mlađe žene sklonije su političkom aktivizmu

Vidljivo je da su sve spomenute žene koje su se odlučile politički angažirati mlađe životne dobi, čemu u prilog ide i zanimljivo istraživanje. Naime, Christina Wolbrecht i David Campbell sa Sveučilšta Notre Dame proveli su istraživanje čiji rezultati pokazuju da će mlađe žene iskazati svoj interes za politički aktivizam nakon što vide druge žene da rade to isto.

Hillary Clinton pravi je primjer toga. Iako nije osvojila željenu poziciju, njezina je kandidatura bila povijesni događaj, a sve to može doprinijeti velikom broju novih političarki.

Američke državljanke još će oštrije prionuti aktivizmu osjete li da su njihova prava ugrožena, a pristup pobačaju i kontracepciji limitiran, što je još jedna u nizu Trumpovih „genijalnih“ ideja. Štoviše, za 21. siječnja, dan nakon Trumpove inauguracije, već je najavljen masovni protest žena kojim žele pokazati da su ženska prava ujedno i prava čovjeka.

Zašto Trump ipak uživa podršku velikog broja žena?

Međutim, ne reagiraju sve žene isto na Trumpovu pobjedu. One koje su ga podržavale tijekom cijele kampanje, njegovu pobjedu doživljavaju kao pobjedu svog vlastitog aktivizma, što ih motivira da i dalje idu istim putem umjesto da se bore za prava samih sebe, za prava žena.

Šokantan je podatak da je za Trumpa glasalo čak 62% bjelkinja koje nemaju visoku ili višu stručni spremu, dok je za Hillary glasalo samo 34% žena iz te iste skupine.

Koliko se god trudila, ne mogu shvatiti zašto su glasale za njega. Na stranu obrazovanje, odgoj u patrijarhatu i sve ostalo, no kako žene mogu glasati za osobu koju je desetak drugih žena optužilo za seksualno uznemiravanje, osobu kojoj je poštovanje ženskog roda nepoznat pojam, a marginaliziranje dio svakodnevice i koja očito na isti način odgaja i svoje sinove?

Žene će jednom uspješno probiti stakleni strop

Problematike žena u politici dotaknula se i sama Hillary Clinton na svom govoru nakon gubitka predsjedničkih izbora, a posebnu je poruku tada poslala svim djevojčicama i ženama.

“Svim ženama poručujem da me ništa u životu nije učinilo toliko ponosnom kao biti vaš heroj. Iako očito još nismo probile stakleni strop, čvrsto vjerujem da je taj trenutak ipak blizu i da će ga neka žena uspješno probiti. A vi, drage djevojčice, nikad ne sumnjajte u sebe, ne sumnjajte da ste dovoljno jake i pametne te da zaslužujete slijediti i ostvariti svoje snove”, rekla je tada Hillary.

I sama je znala da je vrijeme da se u politiku uključi što više mlađih žena, čemu u prilog govore i ovdje izneseni primjeri, a vrijeme će pokazati hoće li se napokon što promijeniti u politici. Na ovaj ili onaj način, Hillary nam je svima dala vjetar u leđa i nadu da je probijanje staklenog stropa iza ugla.

Foto: Gage Skidmore – Flickr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više