Kako je Dragana Lipovac došla do prve investicije vrijedne milijun kuna za svoj startup HUBBIG

Dragana Lipovac je osnivačica višestruko nagrađivanog startupa HUBBIG. Donosi nam priču o svojem poduzetničkom putu – od ideje kojom je željela riješiti problem koji je doživljavala u svom poslu do prve investicije vrijedne milijun kuna. Radila je više od 11 godina u dvije međunarodne špediterske tvrtke kao voditeljica prodaje.

U jednom trenutku dala je otkaz jer je htjela nešto više. Željela je napraviti jedan iskorak jer su se u tom periodu počele pojavljivati startup kompanije koje su riješile određene probleme u logistici.

Inspirativan put do uspjeha

Tako je odlučila da je to taj pravi trenutak. To je bilo u travnju 2017. godine. Nakon toga dosta vremena je provela istražujući o tehnologijama i konzultirala se s programerima. Zanimalo ju je na koji se način može pojednostaviti cijeli proces narudžbe i putovanja tereta. Problem je bio očigledan.

Znala je da tradicionalni špediteri ne rade ništa više od spajanja brodara, aviokompanija i prijevoznika s naručiteljima prijevoza. Tada se rodila ideja da sve te segmente poveže u jednu platformu. Ova bi platforma bila drukčija jer bi prikazivala više opcija, a time i više cijena i mogućnosti za putovanje pošiljke.

Sa svojom idejom je došla u ZICER Plavi ured u kojem su joj savjetovali da se prijavi na ZICER-ov predakceleracijski program Startup Factory. Nakon dva selekcijska kruga njezin projekt je u jesen 2017. bio izabran za ulazak u program u kojem je, osim HUBBIGa, sudjelovalo još 15 timova. Na završnom natjecanju osvojila je 125.000 kn za razvoj projekta. U međuvremenu se održavala i konferencija Zagreb Connect na kojoj je u sklopu startup natjecanja osvojila drugo mjesto i 40.000 kn.

U drugom dijelu 2018. godine pokrenula je web platformu te prikupila prve klijente i ostvarila početni promet. Nedugo zatim, početkom 2019., HUBBIG je primio konvertibilni zajam od Grada Zagreba i ZICER-a u iznosu od 200.000 kn.

“U međuvremenu smo odrađivali due dilligence s ekipom iz tvrtke Verdor Colombia i Frankom Kanayetom Yepesom. Franka, inače prvog investitora u Rimac Automobile, upoznala sam prošle godine u rujnu. Nekoliko sati smo razgovarali nakon čega je odlučio da želi investirati u HUBBIG. Mi smo tada bili još na samom početku i nismo imali veliki promet u tom trenutku.”

Vrijedna investicija

Monika Mikac, bivša operativna direktorica Rimac Automobila, upoznala ju je s Frankom koji je u HUBBIG investirao 1 milijun kuna. Monika je sada njihov savjetnik uprave, te ima jako puno iskustva u vođenju i građenju kompanije od nule što se uspješnim pokazalo u Rimac Automobilima – gdje je radila kao operativna direktorica, kao i sada kad je na čelu QEV kompanije u Barceloni.

Monika ju je upoznala i s Ivanom Glavašem koji je isto tako odlučio uložiti u njih i svojom investicijom pratiti Franka. Kada se sve ukupno zbroji, u posljednjih godinu i pol prikupili su gotovo 1,4 milijuna kuna!

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Glas poduzetnika postao udruga!

Na zahtjev članova Inicijative, danas je osnovana Udruga GLAS PODUZETNIKA, koja će kao formalni predstavnik 100.000 članova, nastaviti aktivno boriti se za prava članova...