Kako je Dragana Lipovac došla do prve investicije vrijedne milijun kuna za svoj startup HUBBIG

Dragana Lipovac je osnivačica višestruko nagrađivanog startupa HUBBIG. Donosi nam priču o svojem poduzetničkom putu – od ideje kojom je željela riješiti problem koji je doživljavala u svom poslu do prve investicije vrijedne milijun kuna. Radila je više od 11 godina u dvije međunarodne špediterske tvrtke kao voditeljica prodaje.

U jednom trenutku dala je otkaz jer je htjela nešto više. Željela je napraviti jedan iskorak jer su se u tom periodu počele pojavljivati startup kompanije koje su riješile određene probleme u logistici.

Inspirativan put do uspjeha

Tako je odlučila da je to taj pravi trenutak. To je bilo u travnju 2017. godine. Nakon toga dosta vremena je provela istražujući o tehnologijama i konzultirala se s programerima. Zanimalo ju je na koji se način može pojednostaviti cijeli proces narudžbe i putovanja tereta. Problem je bio očigledan.

Znala je da tradicionalni špediteri ne rade ništa više od spajanja brodara, aviokompanija i prijevoznika s naručiteljima prijevoza. Tada se rodila ideja da sve te segmente poveže u jednu platformu. Ova bi platforma bila drukčija jer bi prikazivala više opcija, a time i više cijena i mogućnosti za putovanje pošiljke.

Sa svojom idejom je došla u ZICER Plavi ured u kojem su joj savjetovali da se prijavi na ZICER-ov predakceleracijski program Startup Factory. Nakon dva selekcijska kruga njezin projekt je u jesen 2017. bio izabran za ulazak u program u kojem je, osim HUBBIGa, sudjelovalo još 15 timova. Na završnom natjecanju osvojila je 125.000 kn za razvoj projekta. U međuvremenu se održavala i konferencija Zagreb Connect na kojoj je u sklopu startup natjecanja osvojila drugo mjesto i 40.000 kn.

U drugom dijelu 2018. godine pokrenula je web platformu te prikupila prve klijente i ostvarila početni promet. Nedugo zatim, početkom 2019., HUBBIG je primio konvertibilni zajam od Grada Zagreba i ZICER-a u iznosu od 200.000 kn.

“U međuvremenu smo odrađivali due dilligence s ekipom iz tvrtke Verdor Colombia i Frankom Kanayetom Yepesom. Franka, inače prvog investitora u Rimac Automobile, upoznala sam prošle godine u rujnu. Nekoliko sati smo razgovarali nakon čega je odlučio da želi investirati u HUBBIG. Mi smo tada bili još na samom početku i nismo imali veliki promet u tom trenutku.”

Vrijedna investicija

Monika Mikac, bivša operativna direktorica Rimac Automobila, upoznala ju je s Frankom koji je u HUBBIG investirao 1 milijun kuna. Monika je sada njihov savjetnik uprave, te ima jako puno iskustva u vođenju i građenju kompanije od nule što se uspješnim pokazalo u Rimac Automobilima – gdje je radila kao operativna direktorica, kao i sada kad je na čelu QEV kompanije u Barceloni.

Monika ju je upoznala i s Ivanom Glavašem koji je isto tako odlučio uložiti u njih i svojom investicijom pratiti Franka. Kada se sve ukupno zbroji, u posljednjih godinu i pol prikupili su gotovo 1,4 milijuna kuna!

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mazalin izvršna direktorica

Dok javno zdravstvo guše liste čekanja, u fokus dolaze privatne klinike

Centar za žensko zdravlje, pružatelj usluga vrhunske kvalitete s više od 10 priznanja NajDoktor, poliklinika u koju se pacijentice uvijek vraćaju...