Dress code – konačno dešifriran

Organizacije poput konzultantskih kuća, odvjetničkih ureda ili banaka su poznate po strogom “dress codu”, gdje se od zaposlenih uglavnom očekuju odijela zagasitih boja bez previše detalja.

Ja sam 10 godina radila u konzultantskim kućama u odijelu svaki dan ( suknja/hlače; košulja/majica + sako) zbog čestih odlazaka klijentima. Nakon što sam došla raditi u jednu tvrtku trebalo mi je skoro godinu dana da se naviknem da ne moram imati sako :-). Ukoliko prilikom zapošljavanja ne dobijete jasne upute o “dress codu”, najbolje je ugledati se u kolege, osobito nadređene i slijediti njihov primjer.

Što pojedina vrsta “dress coda” podrazumijeva?

Također smo često pozvani na različite događaje unutar ili izvan kompanije gdje nam obično na pozivnici navedu kakav je “dress code”. Ukoliko niste sigurni što pojedina vrsta “dress coda” znači donja infografika će vam biti od pomoći.

Najneformalnija vrsta “dress coda” je Casual gdje možete obući ono u čemu se ugodno osjećate i najčešće taj stil nosimo na team-building eventima.

Nakon toga dolazi Business Casual koji podrazumijeva ugodnu odjeću ali za rad u uredu, obično se nosi petkom ili vikendom u uredu. Business/Informal “dress code” se obično nosi u konzultantskim kućama i odvjetničkim uredima.

Smart casual je kombinacija Casual, Business Casual i Business “dress coda”.  Formal/black tie “dress code” je najformalniji i zahtijeva leptir mašnu za muškarce i dugu haljinu za žene, a Semi-formal je mrvicu manje formalan od formalnog “dress coda” i male crne haljine su stvorene za njega.

dress code

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -