Istraživanja govore da bi više vremena trebali provoditi s prijateljicama

Brojne poslovne i privatne obaveze te nedostatak vremena često su glavnim uzrocima sve manjeg druženja s prijateljicama. Kada uhvatite slobodnog vremena u većini slučajeva potrošiti ćete ga na gledanje televizije ili skrolanje po društvenim mrežama. No, budite kreativni i to vrijeme zamijenite druženjem barem dva puta tjedno jer to pozitivno utječe na zdravlje cijelog tijela. Brojka od dva puta tjedno zato što je to vrijeme koje obično provodite s najbližim prijateljima ili obitelji.

Pozitivan učinak na zdravlje

Znanstveno je dokazano da provođenje vremena s prijateljima ima značajan i pozitivan učinak na fizičko i emocionalno zdravlje. Kada ste pod stresom i osjećate se tjeskobno, druženje s prijateljicama može vam pomoći da se smirite.

Žene imaju široki biološki mehanizam za suočavanje sa stresom, a to je poznato pod pojmom „tendencija i prijateljstvo“ što podrazumijeva reagiranje na stresne uvjete. Na taj način one traže društveni kontakt i podršku od drugih, posebno od drugih žena tj. prijateljica.

Druženje s prijateljicama

Kako prenosi Travel + Leisure brojni istraživači vjeruju da je uzrok tome hormon oksitocin koji se još naziva i „ljubavni hormon“ te povezuje majke s novorođenčadi. Izlučuje se kao odgovor na stres i kod muškaraca i kod žena, a osobe s visokom razinom oksitocina su mirnije, opuštenije, društvenije i manje zabrinute.

Pronađite alternativna rješenja

Ako zbog brojnih obaveza niste u mogućnosti osobno se susresti s prijateljicama, razgovor s njima putem mobitela može vam itekako pomoći ako ste pod stresom ili vam je samo potrebno da netko sasluša vaš problem. Naravno, druženje u stvarnom svijetu ima daleko pozitivnije učinke, no alternativna rješenja u određenim situacijama od velike su koristi. Fizički susret s prijateljicama najbolji je način jačanja prijateljstva.

Druženje s prijateljicama

Međutim, ključ održavanja snažnih prijateljstava je sastajati se dva puta tjedno i raditi stvari s četiri najbliže osobe. Opustite se i radite ono što vas veseli i ispunjava. Prema istraživanjima samo dvije od pet žena izlazi jednom tjedno s prijateljicama na večeru, no ta situacija je puno rjeđa ako imaju obitelj.

Bez obzira na količinu obaveza i nedostatak vremena koji je sastavni dio života svake osobe, vrijeme provedeno s prijateljima dragocjeno je. Stoga je potrebno svaki slobodan trenutak maksimalno iskoristiti i uživati u druženju.

Budite kreativni i opustite se u društvu osoba koje vam znače. Prepričavanje „ženskih“ priča, glasno smijanje i pokoja čašica dobrog vina idealno su rješenje za opuštanje od svakodnevnih obaveza.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Facebook Shops

Može li Facebook Shops spasiti male biznise?

Mark Zuckerberg lansirao je novu aplikaciju unutar Facebooka, Facebook Shops. Temeljna ideja ovog segmenta Facebooka je da male tvrtke mogu jednostavno...