Istraživanja govore da bi više vremena trebali provoditi s prijateljicama

Brojne poslovne i privatne obaveze te nedostatak vremena često su glavnim uzrocima sve manjeg druženja s prijateljicama. Kada uhvatite slobodnog vremena u većini slučajeva potrošiti ćete ga na gledanje televizije ili skrolanje po društvenim mrežama. No, budite kreativni i to vrijeme zamijenite druženjem barem dva puta tjedno jer to pozitivno utječe na zdravlje cijelog tijela. Brojka od dva puta tjedno zato što je to vrijeme koje obično provodite s najbližim prijateljima ili obitelji.

Pozitivan učinak na zdravlje

Znanstveno je dokazano da provođenje vremena s prijateljima ima značajan i pozitivan učinak na fizičko i emocionalno zdravlje. Kada ste pod stresom i osjećate se tjeskobno, druženje s prijateljicama može vam pomoći da se smirite.

Žene imaju široki biološki mehanizam za suočavanje sa stresom, a to je poznato pod pojmom „tendencija i prijateljstvo“ što podrazumijeva reagiranje na stresne uvjete. Na taj način one traže društveni kontakt i podršku od drugih, posebno od drugih žena tj. prijateljica.

Druženje s prijateljicama

Kako prenosi Travel + Leisure brojni istraživači vjeruju da je uzrok tome hormon oksitocin koji se još naziva i „ljubavni hormon“ te povezuje majke s novorođenčadi. Izlučuje se kao odgovor na stres i kod muškaraca i kod žena, a osobe s visokom razinom oksitocina su mirnije, opuštenije, društvenije i manje zabrinute.

Pronađite alternativna rješenja

Ako zbog brojnih obaveza niste u mogućnosti osobno se susresti s prijateljicama, razgovor s njima putem mobitela može vam itekako pomoći ako ste pod stresom ili vam je samo potrebno da netko sasluša vaš problem. Naravno, druženje u stvarnom svijetu ima daleko pozitivnije učinke, no alternativna rješenja u određenim situacijama od velike su koristi. Fizički susret s prijateljicama najbolji je način jačanja prijateljstva.

Druženje s prijateljicama

Međutim, ključ održavanja snažnih prijateljstava je sastajati se dva puta tjedno i raditi stvari s četiri najbliže osobe. Opustite se i radite ono što vas veseli i ispunjava. Prema istraživanjima samo dvije od pet žena izlazi jednom tjedno s prijateljicama na večeru, no ta situacija je puno rjeđa ako imaju obitelj.

Bez obzira na količinu obaveza i nedostatak vremena koji je sastavni dio života svake osobe, vrijeme provedeno s prijateljima dragocjeno je. Stoga je potrebno svaki slobodan trenutak maksimalno iskoristiti i uživati u druženju.

Budite kreativni i opustite se u društvu osoba koje vam znače. Prepričavanje „ženskih“ priča, glasno smijanje i pokoja čašica dobrog vina idealno su rješenje za opuštanje od svakodnevnih obaveza.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više