Država od 2018. daje 55.000 kuna za samozapošljavanje

Državne potpore za samozapošljavanje u idućoj godini porast će s 35.000 na 55.000 kuna. Prilika je to za brojne nezaposlene prijavljene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji su već isplanirali biznis ili ga možda misle pokrenuti u ovoj godini.

U ovoj godini samozapošljavanje se poticalo s 35.000, tj. 45.000 kuna ako je novi poduzetnik uzeo dodatnu osobu za stručno osposobljavanje. Novost od 2018. jest to da će se na osposobljavanje moći uzeti dvije osobe.

Poticaji za samozapošljavanje

Sredstva za samozapošljavanje moći će se dobiti i za socijalno poduzetništvo, što do sada nije bio slučaj, a ostali detalji svih mjera trebali bi biti poznati ovih dana. U politiku zapošljavanja trebalo bi se vratiti i pripravništvo, čiji sustav još uvijek nije osmišljen do kraja, ali će nuditi dva modela.

Pripravništvo, za razliku od stručnog osposobljavanja, neće u potpunosti plaćati država, već će biti sufinancirano s 50 posto novca, odnosno troška radnog mjesta.

Sufinancirat će se i osobe starije od 30 godina koje su se tijekom rada dokvalificirale ili prekvalificirale, ali samo u djelatnostima zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi. Njima će država sufinancirati maksimalno 50 posto minimalne plaće.

Stručno osposobljavanje, unatoč zahtjevima organizacija mladih, neće se ukinuti, ali će se dodatno postrožiti i koristit će se samo za regulirane profesije koje imaju obvezu polaganja stručnog ispita.

Iz HUP-a jučer su dobrodošlim ocijenili mjere aktivne politike zapošljavanja, posebice one kojima se potiče zapošljavanje mladih bez iskustva, čiji rad u prvih pola godine ne donosi vrijednost, nego predstavlja ulaganje.

Foto: Flickr – Tax Credits

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

 1. Dali mogu dobiti bilo kakav poticaj ?
  Ovako :-
  U osnivanju sam j.d.o.o -a ( DASY j.d.o.o)
  papiri su predani i sve sad samo čekam završnicu i to je to .
  Ja sam osnivač i direktor .
  potreban mi je poticaj jer se nisam nadao da če to ići ovakim tokom .
  Dali imam pravo na neki poticaj . Uveo sam kao glavnu djelatnost proizvodnja i prodaja nadgrobnih lampijona a ima još dosta dijelatnosti koje sam naveo .

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

My Sensees

Hrvatska IT tvrtka osmislila uređaj za praćenje kvalitete zraka, a dostupan...

Zagađeni zrak je 'nevidljivi ubojica' te predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih rizika diljem svijeta. Prema rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije prisutnost...
- Advertisment -